Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2010 13:38 - Москва в димна блокада. Евакуират българското посолство
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1055 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.08.2010 10:30


Заради горските пожари Москва остава плътно обвита в димна завеса, която принуди някои западни дипломати да напуснат руската столица. Концентрацията на вредни вещества във въздуха надвишаваше 6,5 пъти допустимата граница и гражданите бяха посъветвани да не излизат на улицата без маски от няколко пласта марля и да не проветряват домовете си, предаде Нюзру.

Гъстият смог и пожарите накараха западни дипломати да вземат решение да напуснат руската столица. Германия направо затвори посолството си до второ нареждане. Австрия, Полша и Канада наредиха на част от своите дипломати и семействата им също да напуснат Москва.

В борбата с пожарите в Русия, където само за 24 часа възникнаха нови 322 огнища, се включиха и изпратените 100 български огнеборци. Нашият отряд и самолети от Италия потушаваха три горски пожара - два на 40 км от Москва и друг близо до град Орехово-Зуево, на 90 км от столицата.

В Русия очакват международната помощ да се разраства.

Руски войници пък изкопаха 8-км канал, за да предпазят от огъня ядрения център в град Саров. Смогът от пожарите, които до момента отнеха живота на 52 души и изпепелиха 4000 жилища, стана причина и за отмяната на футболни мачове.

Около 2 000 души са блокирани на летище Домодедово и не могат да излетят лоша видимост, съобщава ИАТАР- ТАСС. Задържани са полетите на самолети, които трябваше да излетят още снощи. Сходна е ситуацията и на летищата Внуково и Шереметиево. Хотелите не представят подслон, хората стоят с часове без храна и вода, без да знаят кога ще могат да пътуват. Проблемите в столичните летища започнаха още от 6 август, когато видимостта в Москва и Подмосковието рязко спадна заради дима от горските и торфените пожари.

В момента максималните концентрации на замърсяващите вещества са три пъти повече от допустимите, ситуацията леко се подобри от снощи, когато те превишаваха 6 пъти нормата. Очаква се смогът над Москва да се разсее напълно не по-рано от средата на следващата седмица. Засега югоизточният вятър продължава да носи димната завеса от горящите торфени находища директно над Москва, синоптичната прогноза показва, че едва в сряда вятърът ще промени посоката си на юг, а в четвъртък и на югозапад и тогава димът ще започне да се изтегля от столицата на североизток в Подмосковието. Метеоролозите не дават надежди за дъжд. И да вали, то ще е за кратко и само на места, а бурите единствено усложняват и без това тежката ситуация, понеже силният поривист вятър раздухва пожарите, казват в националната метеорологическа служба.

Министерството на извънредните ситуации на Русия от днес преминава на денонощен режим на гасене на торфените пожари в Подмосковието. До днес нощем те само са се охранявали, вече е подготвена осветителна и водоподаваща техника за работа и в тъмната част на денонощието. Поради силното задимяване обаче не може да се използват самолети за тая цел, борбата с огъня се води само от земята.

Критичната ситуация пряко застрашава здравето на милиони хора в Москва и пострадалите райони. Специалистите дават съвети как да се оцелява при гъстия смог. Особено опасно е да се стои продължително време на открито рано сутрин, именно тогава концентрацията на вредните вещества е най- висока. Властите призоваха бременните и майките с малки деца да се евакуират. Много от дипломатическите мисии вече евакуираха служителите си, но въпреки изключително тежката ситуация в Москва не е обявено извънредно положение. На помощ на руските огнеборци дойдоха стотици техни колеги от други страни, включително 95 души от България.

Температурите продължават да са ненормални високи, при обичайна средна лятна температура от 23 градуса, вече месец в Москва стойностите са около 38 градуса.


МЕРКИ

Българското посолство в Москва започва евакуация на жените и децата и те ще бъдат върнати в България. Това съобщи за БНР министърът на външните работи Николай Младенов. Планът за действие при създалата се екстремна ситуация се обсъжда в момента в посолството.

Посланикът ни Димитър Грозданов и част от служителите остават в посолството. За тях ще бъдат осигурени предпазни маски и други защитни средства.



Тагове:   москва,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052890
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930