Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2010 13:50 - Външно министерство ще прави конкурси за външните назначения
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 701 Коментари: 0 Гласове:
0



Външно министерство подготвя законови промени, които да регламентират конкурсното начало при назначаването на външни за системата кадри на високи нива в МВнР. Външният министър Николай Младенов обясни в сряда, че конкурсите ще бъдат съобразени с определените длъжности и би трябвало да са по-тежки от конкурсите за начинаещите кадри, които постъпват на работа във ведомството.

Същевременно министърът защити предложението за изпращане на консулска работа в Чикаго на хумориста Димитър Туджаров - Шкумбата, но каза, че все още не е подписал назначението.

"В рамките на българското законодателство, дали на мен ми харесва или не е отделен въпрос, но има възможност външни хора да влизат в системата. Значи, на ниво посланици трябва да са 20 процента външни назначения. Има логика това да се направи, но това е възможно и надолу в системата., т.е. няма проблем ти да влезеш на ниво. . . не знам първи секретар, втори секретар, работиш в министерството, но пак влизаш с конкурс. Тогава имаш, както имаш отдолу критерии за влизане в системата, така имаш и отстрани критерии за влизане в системата на всички нива", заяви Младенов пред Нова телевизия.

Според него това е един от начините да се обновява системата с нови хора и да се създава конкуренция, но и да се запази конкурсното начало.

Външно вече излезе с идея по отношение на посланиците, назначени по линия на 20-процентната квота за политически назначения - да си отиват заедно със съответните правителства. Друга идея е в Закона за дипломатическата служба или в Устройствения правилник да се конкретизира понятието "политическа квота". Това може да стане като се формулират определени длъжности, влизащи в обхвата на политическите назначения, или обратно - длъжности, които не могат да се отнасят за тях. Реализирането на всички тези идеи обаче не е обвързано с никакви срокове.

Външният министър Николай Младенов пък на няколко пъти публично заявява, че ще направи всичко възможно външните назначения във ведомството му да бъдат поне много добре аргументирани.

"Тази идея дойде от. . . извън министерството, но аз не виждам нищо лошо в нея, ако трябва да бъда честен", заяви Младенов в отговор на въпрос кой е предложил назначението на Туджаров.

Дипломатът каза още по темата, че му е станало "изключително неприятно", че се коментира един човек без да са погледнали въобще какви са неговите реални качества или способности.

"Мисля, че той може да се справи с тази работа, пак казвам, нямаме, все още не е подписана заповедта за неговото заминаване. Тя ще бъде разгледана след като приключим процеса на съкращения, което в момента тече", добави Младенов.

Назначението на Шкумбата бе защитено и от премиера Бойко Борисов, който обяви, че хумористът е "далеч, далеч над капацитета на хората, назначени в българската дипломация през последните години".

Той съобщи още, че сравнително малко от консулите, които са зад граница в момента, са минали сериозна консулска подготовка преди да заминат, "което не би трябвало да е така, защото консулската работа е доста специфична".

Младенов за пореден път съобщи, че ще има закрити български представителства зад граница, но не уточни колко. Цифрата 30 обаче била пресилена.

Той обясни, че в някои от страните, в които няма да има български мисии, консулските функции може да бъдат поети от почетни консули. Има възможност те да бъдат поети и от друга страна членка на ЕС.

Има варианти капацитетът на външно да бъде концентриран в няколко регионални посолства, които да са акредитирани в различни страни по примера на Великобритания. Друга възможност е практиката, въведена от Швеция, посланикът да бъдат акредитиран в съответната страна, но да пътува до нея само, когато има необходимост.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050140
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930