Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 14:16 - НСИ откри африкански език и американски етнос
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1504 Коментари: 1 Гласове:
2Умовете на демографите от Националния статистически институт родиха “българо-мохамедански” етнос. Това е един от възможните отговори на въпроса за произход в интернет анкетите за пробното преброяване на населението, което стартира вчера.

Във въпросника има и други невероятни възможни отговори. Изброени са също американски, африкански и херцеговски етнос. На въпроса за майчин език един от вариантите за избор е “африкански”, какъвто няма.

Куп смешки и фрапиращи гафове има в анкетните карти за пробното преброяване на населението, които са активни от вчера на интернет страницата на Националния статистически институт (НСИ). Те са свързани с най-чувствителните въпроси за етническа принадлежност, майчин език и вероизповедание. Попълването на тази част от анкетите е доброволно, но част от възможните отговори шокират с абсурдността си.

Така например в графата за етническа принадлежност са изредени 36 възможни отговора. Освен традиционните за страната етноси (българи, турци, роми), за първи път в историята на преброяванията у нас са посочени възможни отговори като “виетнамски”, “китайски”, “кубински” и “кюрдски”. В списъка фигурира и “македонски” етнос наред с “гагаузки” и “черкезки”.

Далеч по-впечатляваща неграмотност показват няколко други възможни отговори. Така например според националната ни статистика у нас би трябвало да има “българо-мохамеданска” етническа група. По този начин НСИ завърта колелото на нова серия спекулации и безсмислени дискусии за населението в Родопите. Едва ли във ведомството на Мариана Коцева не знаят, че “мохамеданин” е религиозен, а не етнически признак.

Още по-странно звучи друго откритие на НСИ, а именно, че съществуват “американски” и “африкански” етнос. Тук наистина е доста трудно да се разбере какво точно се има предвид и защо тогава от института не са посочили като възможни отговори “европейски”, “азиатски” или “океански”.

Най-логично изглежда от НСИ под “американец” да са имали предвид т. нар. native american или индианското малцинство в САЩ и Канада. Ако това е така, то за да няма объркване, е добре за истинското преброяване догодина да се направи още по-подробна разбивка и да се вкарат още възможности за отговори, например сиукси, ирокези, апахи, шайени, а защо не и ескимоси. На предишното преброяване някои хора се бяха самоопределили точно като такива, а сега им се ограничава правото на свободен избор.

Още по-неразгадаема изглежда “африканската етническа група”. По правило в почти всяка от страните на Черния континент живеят десетки, а в някои стотици племена. Дори Световната книга на фактите, която се поддържа от ЦРУ, не се наема да даде точна информация за етническите групи само в Кения, а да не говорим за целия континент.

Също така има още два любопитни възможни отговора за национална група - поотделно са записани “босненска” и “херцеговска”. В същото време за всеки средношколец е ясно, че в бившата югорепублика има три етноса - бошняци, сърби и хървати. По същата логика НСИ можеше да въведе и отделни графи за “тринидадци” и “тобагци” за жителите на латиноамериканската островна страна.

Безумията в електронните анкетни карти не свършват дотук. В графата майчин език фигурира “африкански”. Абсурдното в случая е, че точно такъв език няма.

На континента се говорят стотици езици и наречия, които едва ли има световен енциклопедист, който да изброи. Само в Република Южна Африка официалните езици са 11. Така че ако експертите на НСИ искат да се отчетат с африканско присъствие, за майчин език на някое българче могат да изберат суахили или африкаанс, които са сред най-популярните говори на континента.

При въпроса за вероизповедание също има любопитка. Наред с основните течения в християнството и исляма е посочен като възможен отговор “Дъновисти” (“Бялото братство”). Наистина учението на Петър Дънов е регистрирано като религиозна общност у нас, но по своя характер то е надрелигиозно и изповядването на друга вяра не пречи на това да споделяш ценностите му.

Освен това, ако има графа за “дъновистите”, защо не са предвидени такива за Изповедание “Свидетели на Йехова”, “Църквата на Исус Христос и светиите от последните дни” или т. нар. мормони, Духовно християнско общество “Изкупена Църква Христова” и куп други течения и секти. До 20 ч на 7 септември всеки може да разгледа и да попълни прелюбопитната анкетна карта в интернет.

Статистиката: Така си се самоопределят

От Националния статистически институт вчера отказаха да си признаят гафа с анкетните карти за преброяването.

Хората в Родопите така си се самоопределят, затова вкарахме графа “българо-мохамедани”, каза пред “Труд” шефът на демографската статистика в НСИ Иван Балев. Според него по този начин страната ни не признавала помашко малцинство, а улеснява родопчаните при попълването на анкетите. При обработката на анкетите всички, които са попълнили графа “българо-мохамедани”, щели да бъдат добавени към тези, които са се определили като “българи”, каза Балев.

Според него под графата “американски” етнос трябвало да се разбира граждани на САЩ, а “африкански” етнос било обобщено понятие, в което се включвали всички националности от Черния континент. Същото важало и за т. нар. “африкански” език. На въпрос на “Труд” кой е измислил етническите групи “босненска” и “херцеговска”, Балев отговори: “Така им се нарича държавата.”

Някой си Иван се преброил пръв

Иван е името на първия българин, който се преброи по интернет вчера в 8 ч сутринта, когато електронната система бе отворена пробно за седмица. От държавната статистика не съобщиха повече лични данни за първопроходеца на електронното преброяване у нас. Според времето, за което е попълнил анкетната карта - около 20 минути, статистиците предположиха, че живее сам. Анкетна карта за четиричленно семейство се попълва за около час, като за всеки член на домакинството се отговаря на отделна група въпроси.

Само за два часа, от 8 до 10 ч, вчера в системата се регистрираха 1300 души, от тях 320 са се преброили успешно. Останалите вероятно ще довършат въпросника по-късно.

“С паролата, която получавате при регистрацията, можете да влизате в анкетната си карта в интернет неограничен брой пъти по всяко време на денонощието, докато завършите преброяването”, обясни доц. Мариана Коцева, председател на НСИ.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=597502Тагове:   език,   откри,   етнос,


Гласувай:
21. shtaparov - Профаните от "национално...
22.12.2018 15:06
Профаните от "национално"-статистическия етнос най-добре да си заминат откъдето са дошли и да спрат да се бъркат в работите на Българския народ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12821872
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Ноември, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930