Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2010 09:14 - Още за бедствието в Унгария: 2 седмици преди трагедията стената била пукната, но експертите си затворили очите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0



Снимка от въздуха, направена месеци преди изливането на огромно количество токсична тиня от хвостохранилище на унгарски завод за алуминий, показват тънка червена струя, процеждаща се през стената на резервоара, съобщи Асошиейтед прес.

Полицията проучва снимката, разследвайки как е възможно стената, ограждаща разяждащата тиня, да се спука без при инспекциите две седмици по-рано да са установени конструктивни дефекти.

Заключенията на инспекторите, че всичко е наред, се разследват,

обяви ръководителят на правителствената комисия за справяне с бедствието Дьорд Баконди.

На снимката личи видимо просмукване на червена тиня през северната стена на резервоара - същата, която преди осем дни се скъса, отприщвайки токсичния потоп, наводнил три села и отнел живота на осем души.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че изпраща експертна мисия в Унгария в помощ на властите на страната за оценката на въздействието върху здравето на населението от изтичането на токсичната кал.

Изтеклите около 700 000 куб. м тиня взеха осем жертви, а над 100 души са ранени. Това е най-тежката екологична катастрофа в историята на Унгария.

Според СЗО са нужни оценки за определяне на

по-дългосрочните последици за здравето

от излагането на праха, водата и консумирането на местна храна, които може да съдържат високи количества тежки метали.

Според организацията е малко вероятно да има санитарни краткосрочни санитарни рискове за съседните страни.

СЗО обаче се безпокои повече от възможни средносрочни и дългосрочни последици ако тежки метали се появят в хранителната верига.

Организацията обаче смята за слабо вероятно токсичната прах да се разпространи в съседни страни.

Австрийският клон на природозащитната организация "Грийнпийс" обяви, че след анализ на токсична кал от друг унгарски завод за алуминий,

в тази кал се съдържат арсен, антимон, никел и кадмий

в опасни за здравето количества.

"Грийнпийс" разкритикува унгарските власти за това, че още не са публикували анализ за състава на изтеклата токсична кал от завода в Айка, на 160 км западно от Будапеща.

Няма никакви резултати от анализи на подпочвените води, не се казва нищо за замърсяването на въздуха от праха при изсъхването на калта, заяви химикът от "Грийнпийс" Хервиг Шустер.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053117
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930