Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 18:18 - Седем души, от тях три деца, са блокирани в пещерата Духлата второ денонощие
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
2



Седем любители пещерняци, сред които три тийнеджъри, са блокирани от петък вечера в пещерата Духлата край пернишкото село Боснек и засега опитите да бъде подпомогнато изваждането им са неуспешни.

Групата е влязла да спуска в пещерата, която не е туристически обект и се ползва само от обучени пещерняци, в петък, преди придошлите води на изворите и седемте подземни реки, свързани със Струма, да наводнят галериите и да отрежат пътя на хората за връщане на повърхността. Предполага се, че те са се приютили на няколкостотин метра дълбочина в някоя от многобройните галерии и хоризонтални кухини.

В късния следобед стана известно, че блокираните в "Духлата" са членове на клуб "Диамант" - Карлово. Експедицията до пещерата е била предварително организирана, а неин ръководител е Петър Димитров - инструктор по спелеология. Той е баща на едно от децата – 12-годишния Емил. Другият от групата Илия Драганов е инструктор по алпинизъм от Перник. Другите две деца са момичета - Божидара и Марина, също ученички - 15 годишни - едната от Карлово, а другата от Сопот.

Още в събота започнаха опити за спасяване на пещерняците, като с багери бе направен опит да се пробие отвор в скалите, за да се ускори оттичането на водата и да се отвори път за излизане.

Директорът на Гражданска защита в Перник Емил Бачев съобщи в неделя на обед пред БНР, че все още не е установена връзка с хората в пещерата. В момента работят багери на строителната фирма "Мапа Чингиз" и се прокопават улеи за по-бързо изтичане на водата от пещерата. Има екипи на Планинската спасителна служба, спелеолози и лекари.

Според Бачев оттичането се е увеличило в последните часове.

"Радващото е, че водата се оттича с около 30 сантиметра на един час в самите галерии, което се извършва от специалисти хидролози. Към настоящия момент има достатъчно техника. Това са багери, тежки машини и един хидравличен чук, който разбива скали, за да се увеличи оттичането на водата. Необходимо е да се направи по-голям отвор на мястото в скалите, за да може да се получи по голямо оттичане на водата в самата пещера", каза той.

От Българската федерация по спелеология казаха, че едва ли в неделя ще може да се установи контакт с блокираните хора, тъй като най-малко осемметров воден стълб затваря изхода. Пред БТА Трифон Даалиев от федерацията каза, че продължава разкопаването в района на пещерата, за да изтече по-бързо събралата се там вода. Той коментира още, че блокираните в пещерата възрастни са опитни пещерняци, но с тях все пак има деца без опит.

След като нивото на водата в пещерата спадне, водачи и спасителни екипи ще влязат, за да опитат намерят хората вътре.

В близост до пещерата е намерен бивакът на пещерняците. В колите, с които са пристигнали има спални чували, храна, приспособления за спускане.



Тагове:   пещера,   Духлата,   денонощие,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048215
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930