Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2010 19:30 - Българският Уикилийкс пусна секретни документи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2011 Коментари: 0 Гласове:
0



Стенограми от закрити заседания на парламентарни комисии, доклади на ДАНС и ГДБОП за организираната престъпност се появиха в интернет сайт, кръстен Balkan Leaks.
  За по-малко от 24 часа на сайта се появиха меморандумът за строежа на АЕЦ "Белене", разкритията на бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов пред парламентарната комисия за срещата на Румен Петков с братя Галеви, докладът на ДАНС, който преди повече от година бившият съветник в агенцията Алексей Петров предостави на премиера Бойко Борисов и др.

Анонимните създатели на сайта, който бързо придоби популярност като българския "Уикилийкс" призовават всички, които имат секретни документи и информация за корупция и мафиотски групи да ги публикуват. Нашенците-последователи на Джулиан Асандж дават и съвети как това да става, без източниците на информация да бъдат разкрити от службите.

Няма да има разследване кой издава balkanleaks.eu, са заявили за БЛИЦ източници от ГДБОП.
Според тях сайтът е пълен с "претоплени манджи" - материали, които по един или друг повод са излизали в пресата или в други източници. ГДБОП не се занимава с такива глупости, казаха още източниците ни.

Първите подозрения за авторството на сайта се насочват към "медийните маши" на Алексей Петров - Патрашкова и сие, твърдят други източници. "За първи път чувам за този сайт, твърдението, че съм свързана с него е абсурд", обяви пред агенцията Кристина Патрашкова.

Има обаче и други "заподозрени" - например Стефан Гамизов.Основания за това подозрение явно дава фактът, че в сайта има доста документи за енергетиката. Последният публикуван файл е "Меморандумът за АЕЦ Белене подготвен от човек на Богомил Манчев?". Както е известно Гамизов и Манчев са в тежък конфликт.
 
"Със сигурност нямам нищо общо", твърди Гамизов.

Според запознати има голяма вероятност зад страницата да стои разследващия журналист Атанас Чобанов, който живее във Франция, тъй като сайтът се хоства на същия сървър, на който се намират личният сайт на журналиста и страницата на „Биволъ" - негов съвместен проект с колегата му Асен Йорданов.


Тагове:   скандал,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052932
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930