Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2011 14:01 - Парламентът прие оставката на Божидар Димитров и закри поста му
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 582 Коментари: 0 Гласове:
1



Парламентът освободи Божидар Димитров като министър без портфейл, а функциите му ще бъдат разпределени между останалите членове на кабинета. Предложението на премиера Бойко Борисов подкрепиха 98 депутати, един гласува против, а 16 "въздържал се".

Божидар Димитров подаде оставка като министър в края на декември миналата година покрай скандала с посланиците-агенти на Държавна сигурност. Премиерът пожела те да бъдат отзовани, но многократно беше обвинен, че прилага двоен аршин, след като държи в кабинета си хора с досиета, какъвто е и Димитров. Заради ситуацията Борисов подписа както оставка на министъра за българите в чужбина, така и на зам.-вътрешния министър Павлин Димитров.

От БСП възразиха днес срещу закриването на поста на Божидар Димитров и обвиниха ГЕРБ, че няма политика за българите зад граница. Мая Манолова критикува, че кадровата политика на управавляващите е "награждаване с постове за заслуги към ГЕРБ" и била характерна за едноличните управления - по принципа "има човек търси му се място".

"В света има два вида кадрови политики – първият вид – има длъжност и за нея се търси подходящият човек. Това е политиката на западните цивилизации. Вторият вид кадрова политика, при която има човек и му се търси място. Тази кадрова политика е известна от времето на Чингиз хан и е много характерна за едноличните управления, каквото управление се оказа и управлението на ГЕРБ. Защото най-важният критерий се оказа – той да е приятел на премиера", заяви Манолова.

Манолова продължи с тезата на левицата за двоен стандарт и попита защо ГЕРБ не отзоват кметовете и областните управители, за които е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност. "Защо Димитров?! Може би защото не успя да се впише в този кръг - не е завършил нито спортната, нито полицейската академия, не рита мач, дори продължава да пуши пури, след като това вече не е модерно", коментира депутатът.

От БСП критикуваха и забавянето на гласуването на оставката на Димитров за да влезе в сила изборният кодекс. За да бъде назначен, беше създаден специален пост, за да бъде освободен - специален закон, коментира Манолова.

Според новите изборни правила Димитров, който е избран като мажоритарен депутат от Бургас и реши да напусне парламента, каквито анонси вече направи, ще бъде заместен в парламента от следващия в кандидатската листа на ГЕРБ в региона. Старият закон обаче предвиждаше ако мажоритарен депутат напусне парламента, в съответния регион да се проведат нови избори. Манолова обвини ГЕРБ, че се страхуват от избори, защото знаят, че ще ги загубят.

Очаква се следващата седмица Божидар Димитров да поиска да бъде освободен и като депутат. На неговото място трябва да остане Вяра Петрова, която беше депутат, докато Димитров заема министерския пост.

Манолова и Фидосова влязоха в спор коя за кое тв предаване е подходяща
След критиките на Мая Манолова съпредседателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова стана и защити управлението. Тя определи иронията на Манолова по адрес на политическата кариера на бившия си съпартиец Божидар Димитров с телевизионното предаване "Най-смешните животни и хора на планетата". Манолова не й остана длъжна и отвърна: "Нека българските граждани да преценят коя от нас за какво телевизионно предаване е подходяща".



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050033
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930