Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2011 10:05 - Международни санкции и затворени посолства в Либия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1111 Коментари: 0 Гласове:
0



Съветът за сигурност на ООН единодушно наложи късно в събота санкции като забрана за пътуване и замразяване активите на либийския лидер и близките му съюзници, както и оръжейно ембарго, съобщи "Ройтрес".

Според "Франкфуртер алгемайне цайтунг" освен Кадафи под ефекта на санкциите попадат и четирима от синовете му, дъщеря му и още 10 негови доверени поддръжници. Съветът за сигурност е призовал и кървавото потушаване на протестите срещу режима в Либия да бъде отнесено към Международния наказателен съд в Хага.

"Франкфуртер алгемайне цайтунг" отбелязва, че Съветът за сигурност на ООН за пръв път се обръща единодушно към съда за военни престъпления, нарушения на човешките права и геноцид. Така се решава и проблемът с това, че Либия не е одобрила правомощията на съда и няма как той да действа на нейна територия и срещу нейни граждани (освен ако съдиите в Хага не бъдат изрично помолени да се намесят от Съвета за сигурност на ООН).

Генералният секретар на световната организация Бан Ки Мун за пореден път заяви, че действията срещу цивилни граждани са недопустими, но допълни, че за съжаление резолюцията не може да спре насилието и репресиите, но е "решаваща стъпка, ясен израз на волята на международната общност".
ЕС напълно подкрепя резолюцията на ООН, заяви Катрин Аштън, върховният представител за външната политика и сигурността.

Европейският съюз също иска да наложи санкции върху режима на Кадафи, като подготовката на мерките вече е започнала и в началото на идната седмица се очаква формалното им одобрение, твърдят дипломати от ЕС. Евентуалните санкции на ЕС вероятно ще включват също замразяване на активи и забрана за пътуване на семейството на Кадафи, както и оръжейно ембарго, заяви Аштън в неделя.

САЩ вече наложиха едностранно санкции върху полковника и семейството му.

Редица западни държави вече затвориха временно дипломатическите си мисии в джамахирията, след като евакуираха персонала си. Сред тях са посолствата на САЩ, Канада, Франция, Великобритания.
Постоянният представител на Германия в ООН Петер Витиг определи резолюцията като "ясно предупреждение към всички, които извършват очевидни нарушения на човешките права: безнаказаността вече не се толерира". Според външния министър Гидо Вестервеле "в международната общност няма място за някого, който убива своя собствен народ".

Франко Фратини, външният министър на Италия, която дълго време беше най-близкият съюзник на Либия в Европа, заяви, че краят на управлението на Кадафи е неизбежен.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049349
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930