Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2011 22:17 - Уорлик и Борисов договориха ново звено за борба с наркотрафика в митниците
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 602 Коментари: 0 Гласове:
0



Ден след критиките в доклада на Държавния департамент на САЩ, според който през миналата година способността на българската агенция "Митници" да се бори с трафика на наркотици е отслабнала, беше обявено създаването на ново звено в агенцията за тази цел.

Премиерът Бойко Борисов събра на среща в Министерския съвет с американския посланик Джеймс Уорлик вътрешния министър Цветан Цветанов, външния министър Николай Младенов и шефа на митниците Ваньо Танов. Той съобщи, че с Танов са обсъдили възможността новата структура да работи по трансгранични операции заедно с аналогичното звено за борба с организираната престъпност в МВР и съвместно с Американската служба за борба с наркотиците.

Борисов обяви, че приема доклада като мониторингов и посочи, че е най-добрият досега за България, тъй като отчитал волята на правителството за борба с наркотрафика и организираната престъпност. По повод критиките, че се акцентира върху борбата с контрабандата на цигари алкохол, а не върху наркотиците, Борисов посочи, че именно това е дало повод с Танов да обсъдят възможността да се създаде ново звено и също, че това амбицира правителството да бъде още по-добро. Той изрази задоволство и от констатацията в доклада, че трафикът на наркотици вече заобикаля т. нар. Балкански път или пътя на коприната.

Виждате, че на предишното правителство на хората, които трябваше да се борят с наркотрафика, не им дават да влизат в САЩ, докато за нашето правителство департаментът на САЩ казва, че има силна политическа воля за борба с наркотиците, каза още Борисов, като визира отнемането на визата за САЩ на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Премиерът каза още, че се надява докладът да бъде внимателно прочетен и от "колегите от правосъдната система", включително главния прокурор Борис Велчев и те "да прегледат докъде и как се движат съдебните дела". Борисов се възмути, че е видял да се вози в "Бентли" лице, за което е подал сигнал в прокуратурата, още докато е бил кмет, и е очаквал, че вече е в затвора. Той каза, че е попитал шефа на Върховния касационен съд Лазар Груев, както и градския прокурор Николай Кокинов, защо след като преди 8 месеца срещу това е лице е внесен в съда обвинителния акт, досега не е насрочено делото.

До лятото ще бъде готов и законът за конфискация на незаконно придобито имущество, обясни още Бойко Борисов. Американският посланик посочи, че се надява скоро законът да е готов, както и прокуратурата да работи максимално ефективно, гарантирайки и правата на гражданите.

Посланикът отбеляза като положителни промените в Наказателно-процесуалния кодекс и уточни, че още трябва да се направи за реформиране на съдебната система.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пък отчете, че през 2010 г. са задържани 164-ма българи в чужбина по операции и сигнали от Американската служба за борба с наркотиците. През 2009-а те са били 90. Миналата година са конфискувани и около 21 тона оцетен анхидрид, от които е можело да бъдат произведени около осем тона хероин.

От своя страна Ваньо Танов посочи, че до края на годината голяма част от границата ни ще бъде оборудвана със специални скенери, а информацията от тях ще се обобщава в единен център за анализ на риска.

САЩ: Българските митници пренебрегват трафика на наркотици - 04 мар

Петима бяха задържани за производство на наркотици при операция "Лабораториите" - 01 мар

САЩ отнели визата на Румен Петков заради въвличането му в престъпна дейност - 25 фев

Дневник




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049863
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930