Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2011 19:15 - Трайчо Трайков уволни шефа на НЕК
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1506 Коментари: 0 Гласове:
5



В нарушение на правомощията си директорът на държавната Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов е подписал обвързваща клауза с руската "Атомстройекспорт", според която до 1 юни 2011 г. да се подпише окончателно споразумение за изграждането на АЕЦ "Белене".

Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков във вторник, малко след като НЕК обяви, че е подписан нов договор за удължаване на срока за работата по проекта АЕЦ "Белене".

Първанов е уволнен, а премиерът е информиран за случилото се, каза Трайков. Той допълни, че ДАНС ще се заеме със случая защо Първанов е превишил правомощията си.

image

Бившият вече директор на НЕК - Красимир Първанов

Снимка: БЛИЦ
 

"Преговорите с руската страна са приключили днес. Подписани са два документа. Единият е меморандум, който дава на двете страни три месеца, в които да направят допълнителни изследвания по отношение на критериите за безопасност. И това е добре. Второто обаче – Допълнение 12, което задължава страната ни до два месеца да подпише окончателен договор с обвързващи клаузи и което от гледна точка на г-н Първанов, който го е подписал, означава грубо излизане от дадения му мандат за преговори и за мен показва, че очевидно в България руският натиск понякога е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят. Затова освобождавам г-н Първанов от длъжността, натоварвам БЕХ да оформи такова решение и продължаваме да работим, в рамките, които имаме", каза Трайков на спешно свикан брифинг в икономическото министерство.

Съгласно подписания от Красимир Първанов документ, на 1 юни 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене" без да са ясни критериите за безопасност, какви допълнителни разходи биха означавали те и без да е договорена цена, обясни Трайков.

Премиерът е информиран за случилото се, каза министърът и заяви, че сега отива при него, "за да разговаряме какви са вариантите ни".

"В Допълнение 12 се казва, че страните правно обвързано се задължават до 1 юни да се договорят за цената. Това само по себе си е безсмислено и е глупост, защото ако на тази дата не сме се разбрали – кой е виновен? Коя от двете договарящи страни е виновна, че не сме се разбрали? Така че това е документ, на който на г-н Първанов му беше изрично забранено да подписва. Беше съгласуван друг текст, а днес той е подписал документа с текста във версията, която беше забранено да подписва", каза Трайков.

Той допълни, че ще помоли Бойко Борисов да натовари ДАНС да провери дали има надхвърляне на отговорности, с каква мотивировка е действано и дали от това произтича някаква заплаха за националните ни интереси.

На въпрос, ако не се договорим в срок за цената, какви ще са последствията за България, има ли неустойки и кой ще ги плаща, Трайков отговори: "Това е въпрос, който предстои да бъде анализиран. Обстановката, в която се оказахме, е всичко друго, но не е и нормална".

Министърът уточни, че тепърва ще реши кой ще поеме поста на Красимир Първанов.

Какво съобщи НЕК

Малко преди НЕК да съобщи за подписаните документи, министър Трайков коментира, че преговорите за АЕЦ "Белене" са в юридически вакуум, защото действието на последното удължаване на споразумението с руската страна изтече на 31 март.

Според разпространеното от държавната електрокомпания съобщение, между НЕК и "Атомстройекспорт" (АСЕ), които са страни по проекта "Белене", на 5 април са подписани меморандум за разбирателство за изграждането на централата и Допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", с което се отлагат за три месеца всички дейности по строителството. Отлага се и производството на оборудване, което още не е стартирало. Чрез подписаните документи, които влизат в сила със задна дата – от 31 март - страните удължават действието на споразумението между НЕК и АСЕ до 30 юни 2011 г., съобщиха от НЕК, без да споменават за обвързващата клауза. Основният акцент на работата през следващите три месеца ще бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата, се казва в съобщението на НЕК.

В случай че международни, европейски или български органи по атомна енергетика представят нови изисквания, свързани с безопасността, двете страни ще положат всички усилия, за да може проектът да отговаря на подобни изисквания, посочват от НЕК.

Срокът на подписаните досега 11 допълнения към основния договор за АЕЦ "Белене" от 29 ноември 2006 г. изтече на 31 март т.г.

Основната цел на руската държавна компания "Росатом", която е собственик на АСЕ, беше София да подпише поредно допълнение към договора за "Белене", което да направи проекта необратим. Това стана ясно още в началото на февруари, когато бе режисирано "изтичане" на вътрешна кореспонденция в "Росатом", съдържаща предложения за отказ от проекта АЕЦ "Белене" и завеждане на съдебен иск срещу българската НЕК.

В първоначалния си вариант допълнение 12 към договора бе за изпълнение на дейностите в периода 2011-2014 г.

Проектът АЕЦ "Белене" е роден с "изначален грях" Преди да дойде новината от НЕК, министър Трайков коментира пред репортери, че е сигурен, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия. В тези три месеца ние ще искаме нашата страна да не се натоварва с допълнителни ангажименти, преди да е постигнато споразумение за цената на централата, изтъкна Трайков. Проектът за АЕЦ "Белене" е роден с един "изначален грях" - подписано е споразумение за 673 млн. евро преди да е договорена ескалацията на инфлацията за тях, както и по целия проект, каза Трайков. Ние сме започни да плащаме, нещо се произвежда, но още не е ясна каква е крайната цена, поясни министърът, преди да се разбере, че шефът на НЕК е подписал обвързваща клауза.

Правителството поиска тримесечен мораториум върху проекта "Белене" след ядрената катастрофа в Япония в резултат на опустошителното земетресение на 11 март и заявлението на Европейската комисия, че ще преразгледа положителното си становище за изграждането на руската централа в България. На 16 март говорител на еврокомисаря по енергетиката заяви, че това се налага, тъй като в момента няма инвеститор в проекта и на практика липсва партньор, с който Брюксел да води диалог. Комисар Гюнтер Йотингер, чиято родна Германия побърза да затвори най-старите си атомни централи след аварията в японската "Фукушима-1", поясни, че трябва да се направят допълнителни изследвания за геоложката и техническата безопасност.

От съобщението на НЕК става ясно, че през последните две-три седмици вече е направен "Анализ и обосновка на безопасността на блоковете - от гледна точка на сеизмологията и на природните бедствия - в 600 страници, изготвен от водещи европейски ядрени специалисти". В преговорите с АСЕ е започнало и обсъждането на този анализ, съобщиха от НЕК.

Към момента не е ясно кога могат да започнат преговорите с Брюксел за "Белене" и най-вече с кой инвеститор, при положение, че засега такъв няма. Българското правителство отказва да вложи и лев в централата, но държи да има дял в нея от 51%. Според меморандума от ноември м.г. между НЕК и "Росатом", българската държавна компания държи 51% от проекта, а руската държавна корпорация – 47%. Европейските инвеститори, които "Росатом" успя да привлече, са френската технологична компания "Алтран" (Altran) и финландска "Фортум" (Fortum Corporation), съответно с по 1 процент.

През февруари, когато за пореден път притиснаха София да подпише Допълнение 12 към договора за АЕЦ "Белене", от "Росатом" изтъкнаха, че ако това не стане, "Атомстройекспорт" ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта и изливането на бетона няма да стане в рамките на 2011 г. Тогава от "Росатом" твърдяха, че това може да повлияе на цената на АСЕ, а инвеститорите да загубят конкурентно предимство, тъй като по план АЕЦ "Белене" трябва да влезе в експлоатация преди другите проекти в региона.




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048136
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930