Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2011 16:26 - Mediapool: Волен Сидеров със скандално ксенофобско изявление пред парламента
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1317 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

С безпрецедентно остър и груб тон лидерът на "Атака" направи от трибуната изявление, в което заплаши ГЕРБ, МВР и лично вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, че скоро ще разберат "какво е това опозиция". Повод за острите думи била, според него, акцията на полицията срещу негови хора, които "мирно си протестирали" срещу джамията в столицата, когато там се провеждаше петъчната молитва на мюсюлманите.

"Мирният" протест е бил съпроведен от остри обиди, отправени към молещите се мюсюлмани, палене на огньове, хвърляне на камъни и яйца. От високоговорители са били пускани патриотични песни. Стигнало се е до сблъсъци, арести на симпатизанти на "Атака" от полицията, а депутатът Деница Гаджева е била откарана с линейка, понеже в мелето получила наранявания.

"Току-що, на законно разрешен митинг на партия "Атака" пред джамията в София беше ударен с камък и ранен депутат от "Атака". Депутатката Деница Гаджева бе ударена с камък и беше откарана в "Пирогов". Частите на МВР, които бяха там, не взеха абсолютно никакви мерки, за да бъде предотвратен този инцидент или да заловят престъпника, който е от страната на джамията – няколко човека хвърляха камъни по нашите активисти", заяви с многократно репетиран тон Сидеров.

"Аз се обръщам към вътрешния министър Цветанов с настояването - моментално да бъдат взети мерки да бъде задържан престъпникът - ислямист, който хвърли камък, удари и рани депутат от българския парламент", продължи лидерът на "Атака".

"В противен случай министър Цветанов трябва да подаде оставка незабавно и оттам нататък партия ГЕРБ, на която ние помагахме безрезервно две години, ще види какво означава опозиция в България", заплаши Сидеров.

"Всичко това, което бе досега, ще им се види детска песен, ако не вземат мерки веднага, и не озаптят еничарския корпус, който действа като еничарски корпус на Турция, а не като българска полиция", закани се още националистическият лидер, който се активизира напоследък в опити да покаже колко независима партия е "Атака".

Режисираният гняв на Сидеров бе посрещнат с поразителното мълчание на петнайсетината останали в залата депутати в края на петъчния парламентарен контрол. Председателстващият заседанието Павел Шопов от "Атака" разбираемо остави целият Сидеров гняв да се излее, още повече, че това се предаваше директно по националното радио и телевизия. 

ГЕРБ: "В 21 век сме"

От ГЕРБ последва плах опит за възражение в лицето на зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов и на външния министър Николай Младенов.

"В 21 век сме и в центъра на София една до друга се намират джамията, синагогата и тук зад нас е "Александър Невски". По никакъв повод никой от нас няма право да ползва религиозните вярвания на който и да е български гражданин за политическа агитация и за някаква предизборна цел", каза Анастасов.

"Така че аз съм абсолютно убеден, че МВР ще си свърши работата, това дали има ли не задържани лица, дали са от партия "Атака", дали са представители на някаква друга политическа сила, това е без значение. Който е извършвал престъпления в тази държава, ще получи това, което заслужава”, заяви той.

Какво се случи пред джамията "Баня Башъ"

Както и предните седмици симпатизанти на "Атака" организираха в петък протестен митинг срещу петъчната молитва в столичната джамия "Баня Башъ", когато част от мюсюлманите се молят пред джамията на фона на пеенето на ходжата от минарето на джамията.

Симпатизантите, които са имали разрешение от общината за протеста си, според думите на Сидеров, от високоговорители на колите, пускали патриотични песни, за да заглушат ходжата.

Към 13 часа, малко преди митинга на атакистите, напрежението между тях и молещите се мюсюлмани започнало да ескалира. Събралите се националисти започнали да викат "еничари”, "мекерета”, "Атака”, "победа”.

От високоговорителите на джамията прозвучали призиви да не бъдат обвинявани мюсюлманите в екстремизъм. "Нека не уронваме престижа на исляма. Религията дава право на избор и ние имаме право на избор", казвал гласът от високоговорителя на джамията.

Скандиранията на атакистите прераснали в побой. Със знамена и подръчни материали протестиращите се нахвърлили върху хората пред храма. В мелето са били ранени и няколко от намесилите се полицаи.

Арестувани и откарани са били поне двама симпатизанти на "Атака", още четирима, сред които и депутатът Деница Гаджева са били откарани за преглед в "Пирогов", след което са пуснати, защото са имали леки наранявания.
 

От МВР съобщиха пред Mediapool, че все още нямат обобщена информация за броя на пострадалите униформени и задържаните, но по всяка вероятност те са поне петима. Според първоначалните данни служителите на реда са били нападнати от привърженици на "Атака".
 

От вътрешното министерство са сезирали Софийската районна прокуратура за случая, съобщи заместник-районният обвинител Руси Алексиев. По думите му, държавното обвинение е образувало проверка, за да установи дали е извършено престъпление и трябва да се образува дело.




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979829
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031