Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 20:40 - Разрешават евтаназията в България?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1548 Коментари: 2 Гласове:
3 Депутатът от левицата Любен Корнезов е внесъл в Народното събрание законопроект, с който да се регламентира евтаназията у нас. В момента в Закона за здравето изрично е записано, че на територията на България не се прилага евтаназия.

Проектът, който Корнезов е внесъл в понеделник, регламентира, че евтаназията е “удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота“.

Мотивите към законопроекта са в есеистичен дух и изтъкват ползите от регламентирането на евтаназията: “Всеки може би ще каже, че евтаназията не се отнася до него!? Но знае ли човек кога съдбата ще почука на вратата му? Човек като съзнателно същество трябва да има право на избор. Избор между живота и смъртта, особено когато е безнадеждно болен и страданията му са непоносими”.

“Осъзнавам, че предлаганият законопроект е много “тежък” не толкова като нормативен акт, а от морална гледна точка. Зная, че този закон ще има много противници, слагайки пред себе си “щита” на криворазбрания хуманизъм. Зная становището и на църковния клир. Но може ли Всевишният да ни избави от мъките, превръщащи живота ни в ад?“, се посочва в мотивите към законопроекта.

Предвижда се евтаназията да бъде извършвана по възможно най-щадящия за болния начин, а човекът, подложил се на нея, се счита за починал от естествена смърт.

Предлага се евтаназията да се извършва по искане на страдащия, неизлечимо болен, който задължително трябва да осъзнава своята постъпка. Молбата за евтаназия трябва да бъде писмена с нотариално заверен подпис.

Корнезов предлага когато болният е в такова състояние, че не може да изрази своята воля, искането за евтаназия да се прави от неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите на болния. Според депутата всички роднини трябва да са единодушни и когато дори само един от тях не е съгласен, то процедурата по евтаназия няма да може да се осъществи. Молбата от роднините, също като при личното волеизявление, трябва да е нотариално заверена.

Когато болният е непълнолетен, се предлага искането за евтаназия се извършва по негова воля и със съгласието на неговите родители, а ако има сключен брак, ще се търси и съгласието на съпруга или съпругата. За малолетните ще се иска само съгласието на родителите.

С тези свои предложения Корнезов се обявява за възможно най-либералната правна уредба на евтаназията, тъй като в много страни, където тя е позволена, се допуска тя да бъде извършвана, само когато пациентът лично поиска. При ограничението се изхожда от тезата, че никой няма право да се разпорежда с живота на друг човек.

Корнезов предлага искането за евтаназия да се разглежда от специална комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието. Според него тя трябва да се състои от петима членове – трима лекари и двама юристи, като председателят задължително е медик. Един от тримата лекари задължително трябва да е психиатър. Решенията за евтаназия ще трябва да се взимат с пълно мнозинство и дори ако само един от членовете не е съгласен, тя няма да се допуска.

Решението на комисията ще подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд, който в открити заседания ще взима окончателното решение.

Искането за извършване на евтаназия може да бъде оттеглено писмено или устно, неограничено по време, включително и след решенията на комисията и Върховния касационен съд.

Дори след решението на съда, болният или неговите близки, имат право да оттеглят искането си писмено или устно по всяко време, предвижда проектът.

Корнезов предлага още анонимността на лекаря и екипа, извършил евтаназията, да бъдат гарантирани, ако те желаят това.

Той предлага също органите на евтанизирания да могат да се използват за трансплантация.

“Евтаназия е имало от древността, включително и при траките, до наши дни. Има я и днес. Ще я има и за в бъдеще. Защо тогава да не я регламентираме правно“, се казва още в мотивите на депутата.

“Със стиснати зъби и свито сърце казвам “да” на евтаназията. Евтаназията е най-висшата форма на хуманизъм, съчетание на земното с божественото“, завършва мотивите си Корнезов.

Евтаназията се дели на активна (пряка) и пасивна (непряка), както и на доброволна и принудителна. При пряката евтаназия лекарят или друг член от медицинския екип предприема активно действие, чрез което предизвиква директно смъртта на болния.

При пасивната евтаназия поведението на лекаря или друг член от екипа способства непряко за настъпването на смъртта като например не го подлага на определено лечение. Принудителната евтаназия се осъществява при тези, които нямат възможност да изразят волята си, като в този случай решението зависи от близките на болния, а при доброволната пациентът сам прави волеизявлението.

Морално-етичните аспекти на евтаназията вече веднъж предизвикаха бурни дебати в българския парламент при обсъждането на промени в Закона за здраветопрез 2004 година. Тогава мнозинството депутати подкрепиха изричната забрана на евтаназията и стигнаха до консенсус, че обществото ни не е готово за по-либерална стъпка.

Скептицизъм относно реграментирането на евтаназията у нас

Пред Mediapool председателят на здравната комисия в парламента Десислава Атанасова (ГЕРБ) заяви, че не е запозната с предложенията на Корнезов и не може да ги коментира. “Въпросът не е бил обсъждан досега в ГЕРБ“, допълни тя.

Депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков коментира пред Mediapool, че подобно предложение е абсолютно недопустимо. “Това означава някой да разреши отнемането на човешки живот със закон. Безумие е да се предлага подобно нещо и то в момент, когато има тежки проблеми в трансплантологията и стои въпросът трябва ли да има изрично съгласие за даването на органите за трансплантация“, коментира Шарков. “В каквато и законова форма да е облякъл предложенията си Корнезов, те са неприемливи“, смята Шарков.

Председателят на етичната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС) проф. Милан Миланов заяви пред Mediapool, че въпросът за регламентирането на евтаназията е проблем на обществото, а не лекарски. “Това е нещо, което обществото трябва да реши, но аз смятам, че българското общество не е готово на тази стъпка. Аз като гражданин съм “за“ евтаназията“, коментира той.

Миланов съобщи, че са правени проучвания и ако бъде позволена, евтаназията у нас би засегнала не повече от 200 -250 човека. “Става въпрос за хора с различни заболявания. Обикновено когато се говори за евтаназия се подразбират пациенти със силни болки, но тя се прилага и при хора, които са неподвижни, при заболявания, които се развиват в кратък срок“, посочи Миланов.

Той смята, че дебатът “за“ и “против“ евтаназията у нас ще бъде съпроводен с политиканстване, с което на този и без друго спорен акт ще бъде нанесен допълнителен “ущърб“.

“А и хората у нас са твърде мнителни към чуждата воля. Ние много обичаме да прехвърляме собствените си състояния върху други хора“, допълни той.

Различни форми на евтаназията се допускат в няколко европейски страни

Евтаназията се допуска под една или друга форма в няколко европейски страни - Холандия, Белгия, Люксембург, Швейцария и Италия. Преди време властите в Швейцария искаха да я ограничат и дори забранят, за да се преборят с растящия наплив от “туристи самоубийци“.

На референдум в Цюрих през май тази година обаче 80% от хората се обявиха срещу ограничаването и забраната на евтаназията. В Швейцария тя е разрешена от 1941 г., ако се прави по настояване на психично здрави хора и няма скрити интереси от смъртта на желаещите. Либералните закони в страната привличат множество чужденци, предимно от Германия, Франция и Великобритания, които страдат от неизлечими заболявания.

Възможност да бъде прекратен животът на тежко болни пациенти съществува още в Италия, Уругвай, Япония, Австралия и Албания.

Наскоро британският писател фантаст Тери Пратчет, който страда от болестта на Алцхаймер, обяви, че обмисля евтаназия и за целта е избрал швейцарска клиника.Тагове:   евтаназия,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. borjanmljakov - Подкрепям идеята корнезов да бъде евтаназиран.
28.06.2011 20:47
.
цитирай
2. mt46 - Аз съм "за"...
28.06.2011 22:47
Човек трябва да има ПРАВОТО да умре достойно и спокойно... Нали е проява на милост да застреляш кон със счупени крака - за да не се мъчи?...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13138307
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37064
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031