Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2011 12:34 - Продават остатъчния държавен дял в две дружества на "Терем"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
2



През идващата седмица ще бъдат обявени процедурите за продажба на миноритарни пакети на държавата в две дъщерни дружества на "Терем" - “Георги Бенковски" и "Ген. Владимир Заимов", заяви пред БНР изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК Емил Караниколов.

Само преди дни агенцията обяви и конкурса за миноритарен дял и от военния завод "Арсенал".

Приватизационният шеф припомни, че процедурите за военно-промишления комплекс минават през проучване на кандидатите по Закона за защита на класифицираната информация. Освен това те трябва да получат и удостоверения за индустриална сигурност.

“Основната ни цел при тази процедура е осигуряване на средства, както и сигурност в сектора. Ще се допускат само лица или играчи, най-общо казано, които са минали проучвания, проверени, както имат и сериозни обороти. Не искаме, когато продаваме миноритарни пакети, да ги купуват лица с цел спекула, а именно 2-3 години да блокират дейността на дружеството с оглед на това по-късно да препродадат пакета си на по-голяма цена, обикновено на мажоритарния собственик. Това се опитваме да го избегнем, като сме заложили по-високи обороти на тези, които може да участват в тези процедури“, посочи Караниколов.

Той изрази своята убеденост, че АПСК ще успее да вкара в държавния бюджет заложените за 2011 г. 450 млн. лв.

Към момента агенцията не може да се похвали със сключени големи сделки, освен продажбата на дялове от държавни фирми през борсата.

Във финалната си фаза на подаване на оферта от единствения останал кандидат е процедурата за продажбата на близо 80 на сто от “Булгартабак холдинг“. Австрийската “БТ Инвест“, която е на кипърска фирма със 75 на сто участие на руската Външно-търговска банка трябва да подаде предложението си до 29 август, но ако то не се хареса на българската държава, ще бъде отхвърлено, посочи отново Караниколов.

Той допълни, че приватизацията на АДИС може да бъде факт след решение на Народното събрание за изваждане на дружеството от забранителния списък. Предложението за това вече е минало през икономическата парламентарна комисия, но Народното събрание в момента е във ваканция.

Чака се и решение на Министерски съвет за продажба на терена и сградата на ИПК "Родина" на "Цариградско шосе" в столицата. В момента е избран оценител, който ще направи оценка на терена и на сградата, включително и конструктивна експертиза на тази сграда. Веднага след това ще изпълним разпореждането на Министерски съвет и ще проведем тръжна процедура за приватизационна сделка за този терен и сградата, каза приватизационният шеф.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049117
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930