Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2011 07:57 - 15 септември - 63 000 първокласници влизат в класната стая
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 719 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Около 63 хил. се очаква да са първокласниците за новата учебна година, като около 10 хил. от тях ще са в София, съобщи пред журналисти зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Миналата учебна година за първи път на училище тръгнаха 61 хиляди деца.

Учебната година ще започне спокойно във всички общински училища в София,


увери днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

През тази година Столичната община е инвестирала средства за основни ремонти в 19 училища и в 37 детски градини, като от тях само в 32-ро училище ремонтните дейности ще продължат и след 15 септември, но без да се пречи на учебния процес, каза Фандъкова.

Тя съобщи, че е спечелен проект и с европейски средства ще бъдат санирани сградите на девет училища в София. Процедурите се осъществяват в момента и може би през пролетта на 2012 г. в училищата ще започнат дейностите по санирането.

Фандъкова каза, че за първи път от повече от 20 години насам на 15 септември в София ще се открие ново училище. Това е Втора английска езикова гимназия, която ще се помещава в сграда в кв. "Стрелбище".

Това е изключително събитие за София, тъй като училището ще разполага с най-модерни условия и с най-модерната техника, коментира столичният кмет.

През новата учебна година още осем училища в София ще приемат петгодишни деца за обучение в предучилищна възраст, като общината ще осигурява финансирането, съобщи Фандъкова. Така столичните училища с петгодишни деца стават общо 16.
 

Новото тази учебна година

Възможността учениците да получат по два комплекта с безплатни учебници, за да олекнат тежките им раници, въвеждането на електронните учебници в клас и петте ваканции, са новостите за учебната 2011/2012 година.

Борбата за по-леките раници

беше "поведена" от Сдружението на настоящите и бъдещите майки - организатор на националната кампания "Училище без тежест", заедно с асоциация "Родители".

Инициативата, подкрепена от Министерството на образованието, младежта и науката, включва множество дейности за намаляване на тежестта на ученическата раница, като в различните области на страната училищата предприемат различни мерки.

Сега право на безплатни учебници имат всички ученици от първи до седми клас в държавните, общинските и частните училища.

За безплатните учебници и помагала за учебната 2011/2012 година бяха отделени 43 417 000 лева.

Идеята за по-леките ученически раници

няма да може да се осъществи за първи, пети и шести клас,

защото учебниците за първокласниците остават в тях и не се връщат за ново ползване, а петокласниците и шестокласниците ще учат от 15 септември по нови учебници - "без бисери".

Кампанията предвижда учениците да използват два комплекта с безплатни учебници, като вторият - ще са стари учебници, с изтекъл срок на ползване, които да са за в клас.

Използването на втори комплект от учебници не е задължително за всички училища, а родителите ще решат дали децата им да учат в клас по старите учебници или ще си носят новите от вкъщи, коментира заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова. Според нея може на един чин две деца да учат по един учебник.

Повечето училища в страната заявиха, че ще купят шкафове за класните стаи, в които да се оставят част от учебниците и учебните помагала, уточни за БТА заместник-министър Дамянова.

Тя отбеляза, че друга възможност учебниците да не се носят вкъщи е - да се оставят в училищните библиотеки. В някои училища в област Ловеч учениците ще използват по една тетрадка за работа в клас и за домашна работа.

За първи път от новата учебна година

в училище ще "влязат" и електронните учебници

Учителите ще могат да използват първото поколение от електронни учебници - Prosveta Libri Magici ("Вълшебните книги"), на издателство "Просвета". Първата им версия включва 45 заглавия - от буквара за най-малките, до езиковите учебници за осмокласниците.

В електронните учебници е включен целият задължителен учебен материал от традиционните хартиени учебници.

Електронните учебници съдържат и допълнителни материали - изображения, таблици, упражнения, тестове, видеофилми, музика, снимки, схеми, географски карти.

Според издателството България е петата страна в Европа, в която учителите ще използват в клас електронните учебници. За работата с тях е необходим компютър и проектор, за да се прожектират уроците на "черната или бялата дъска", или на интерактивен екран.

Пет ваканции ще имат учениците през новата учебна година,

като едната от тях - есенната, е нова ваканция.

Тя ще е от 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник, като учениците ще са на училище на 2 ноември. Досега около 1 ноември - Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците.

Коледната ваканция ще е по-дълга, ще започва по традиция от 24 декември, но ще продължи до 8 януари, включително. Така учениците ще са във ваканция 16 дни.

В началото на 2011 г. учениците в София и страната протестираха за по-дълга Коледна ваканция, тъй като тя завършваше в първия понеделник след празничните дни за Нова година.

През февруари и април 2012 г. също ще има ваканции и така през новата учебна година учениците почти всеки месец ще могат да редуват учебните с ваканционни дни. За това ново разпределение на ваканциите "заслуга" имат неправителствените организации и обсъжданията с ученици в работните групи в МОМН.

Заради новия график на учебното време и ваканциите МОМН обяви, че през май 2012 г. държавните зрелостни изпити и външното оценяване след седми клас ще са на едни и същи дати.

Очаква се днес около 63 000 първокласници в страната да прекрачат училищния праг, като около 10 000 от тях ще са в София.

Всяко училище ще прецени кога да е откриването на учебната година, но на първия учебен ден във всички училища ще бъдат спазени ритуалите - ще прозвучи националният химн и ще бъде издигнато националното знаме. /Вести.бг




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048884
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930