Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2011 00:30 - България и Румъния извън Шенген засега
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
1



Както се очакваше, Съветът на министрите не прие решение за членство на България и Румъния в Шенген. Финландия и Холандия блокираха присъединяването на двете страни по време на срещата на вътрешните министри от ЕС, проведена в четвъртък.

Полският вътрешен министър Йержи Милер, чиято страна е председател на ЕС до края на годината, коментира решението като тъжно заключение за взаимното доврие между страните членки.

Взаимното доверие означава също и спазване на обещанията. Днес обещанието не бе спазено, каза министърът пред репортери след срещата. Той припомни, че на България и Румъния е било казано, че ще се присъединят към Шенгенското пространство веднага след като изпълнят критериите, а последните технически оценки през април потвърдиха, че са ги изпълнили.

Живеем в трудни времена за ЕС. Такива времена изискват взаимно доверие. И днес ние не сме достатъчно уверени да кажем, че искаме да действаме заедно, заключи той.

Милер освен това отбеляза, че на двете страни вече е даден достъп до Шенгенската информационна система, която отчита криминално заподозрени при пресичане на границите, както и откраднати автомобили.

Ние използваме тяхната помощ, но не ги приемаме в нашето семейство. Това не е солидарност, заяви Милер.

Вътрешните министри на Холандия и Финландия обаче изтъкнаха, че България и Румъния не са направили достатъчно в борбата с престъпността и корупцията и не може да им се има доверие за охраната на Шенгенската зона.

"В момент, когато от нас се иска финансова солидарност, ние се нуждаем от доверието на нашите граждани”, заяви Герт Леерс, министър на имиграцията на Холандия. Той допълни, че това може да стане, само когато правилата се спазват.

В отговор на аргументите, че двете страни са изпълнили техническите критерии, Леер коментира: "Може да имате заключена врата, снабдена с най-модерни системи, но ако не може да се разчита на пазача, те не са от полза”.

Френско-германският компромис, позволяващ на двете страни да се присъединят поетапно – първо с въздушните и морските граници, а след това и със сухопътните, също бе неприемлив, тъй като преговорната позиция ще бъде отслабена, след като веднъж принципно е дадена зелена светлина за влизането на София и Букурещ в Шенгенската зона, отбелязва EUobserver.

Финландия и Холадния дадоха да се разбере, че ще ревизират своята позиция само след оценката от доклада на ЕК през феврурари за това доколко България и Румъния се справят с организираната престъпност и корупцията.

"В действителност, България и Румъния влязоха в ЕС твърде рано, ето защо ЕК осъществява мониторинг и ето защо ние гледаме на разширяването на Шенген твърде сериозно, подчерта Леерс.

"Трябва да сме сигурни, че правилата на Шенген се прилагат изцяло, особено що се отнася до борбата срещу корупцията и организираната престъпност, настоя той. "Ако това не е така - имаме врата, която е оборудвана с осемте най-добри ключалки в света, но зад нея има някой, който пуска да минават всички - това представлява сериозен проблем", коментира холандският министър за имиграцията Герд Леерс при пристигането си за срещата с колегите си от ЕС.

Подобно на Леерс финландският вътрешен министър Пяйви Рясянен също потвърди за пореден път, че страната й не е склонна да подкрепи разширяването на шенгенската зона преди България и Румъния да постигнат забележими успехи срещу корупцията и организираната престъпност.

"Те наистина изпълняват техническите условия за присъединяване, ние обаче нямаме пълно доверие в способността на тези страни да защитават външните граници на ЕС, между другото и заради корупцията", категорична бе Рясянен.

Румънският министър заяви, че отлагането на решението за присъединяване на България и Румъния в Шенген е "компромисна формула", която оставя дискусията отворена. Според министър Цветан Цветанов до 17 октомври се очакват допълнителни консултации за приемането на двете страни в Шенген. Българският вътрешен министър изрази надежда, че промяна в отрицателното становище на Финландия и Холандия може да се очаква преди срещата на върха следващия месец.

По думите на вицепремиера Цветан Цветанов всички страни са признали, че България и Румъния са изпълнили изискванията за членство в Шенген, но заради позицията си Финландия и Холандия са останали в изолация от другите. Той изрази надежда, че промяна в отрицателното становище на Финландия и Холандия може да се очаква преди срещата на върха следващия месец. Холандският министър на имиграцията обяви, че това едва ли може да стане преди февруари.

"Разбира се, можем да имаме диалог, можем да обсъждаме всичко. Но както ви казах, нашите аргументи се базират на съдържанието, на върховенството на закона, на прилагането му. Ще глупаво да обсъждаме сега времето на присъединяване. Не то е интересно, интересно, интересно е съдържанието, заяви Леерс пред БНТ.

Министър Цветанов обаче каза, че това не може да продължава безкрайно.

"Това е, че и днес не можеше да се даде отговор какво следва след това. Всъщност влизаме в един параграф 22. Това, което предполагам, че ще бъде дискутирано на съвета на премиерите е, че трябва да има някаква разумна позиция, която Холандия трябва да обясни - защо върви по този път”, настоя Цветанов.



Тагове:   Шенген,   вето,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048113
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930