Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2011 07:35 - БДЖ и синдикатите се разбраха само за ваучерите и работното облекло. Стачката продължава
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 512 Коментари: 0 Гласове:
1



 Единственото, по което ръководството на БДЖ постигна съгласие със синдикатите е, че има забавяне на изплащането на ваучерите за работещите в железниците и забавянето на раздаването на работно облекло, предаде репортер на БГНЕС.

След близо два часа разговори по всяка една конкретна точка от подписаното през март споразумение (неизпълнението на което синдикатите посочват като основание за железничарската стачка) съгласие се постигна само по част от нещата. Всички са единодушни, че точките 2 и 3 от споразумението не са изпълнени. С тези точки сме в забавяне, призна изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

Въпросните две точки са свързани с изплащането на ваучерите за работещите в БДЖ като крайният срок е 1 октомври 2011 година. Точка две се отнася за изплащане на забавяните ваучери по Наредба № 11, а с точка три работодателят поема задължение да предоставя ваучерите за храна по 2 лева на отработен ден на всички работници и служители считано от 1 октомври 2010 година.

Имате право да ни се сърдите за забавянето на ваучерите за храна, защото до началото на октомври те не бяха изплатени, призна изпълнителният директор пред синдикатите. Общата сума за всички ваучери, която БДЖ дължи на своите работници е 2.3 милиона лева. Към момента тази сума е непосилна за нашите предприятия и мога само да помоля за извинение работниците, за които не са изплатени, призна още Йордан Недев. Председателят на борда на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров изтъкна, че всички забавени задължения на БДЖ са на обща стойност от 280 милиона лева, като към някои банки забавянето е от 2 години.

В забавяне сме и за раздаването на работното облекло. Организирана е процедурата и първите доставки трябва да са преди Коледа, обясни още Йордан Недев. Според точка 6 от споразумението от март "работодателят се задължава да предприеме действия за поетапно изпълнение на Програмата за подобряване на условията за труд и снабдяване на работниците и служителите с лични предпазни средства и работно униформено облекло за 2011 година в срок до 15 октомври". Реално действия са предприети, но в указания срок облеклото не е стигнало до служителите и работниците.

Синдикатите продължават да искат да подпишат стария колективен трудов договор, но все още има много спорни точки от него, сред които и това доколко самите синдикати трябва да участват при взимането на решения и доколко техните представители могат да бъдат уволнявани или съкращавани. Председателят на борда на директорите на БДЖ Владимир Владимиров предложи отделна среща, на която да продължат преговорите за КТД.

Представителите на стачните комитети и ръководството на БДЖ така и не можаха, обаче, да се разберат има или няма съкратени работници без съгласието на синдикатите. "На този етап няма съкратени работници. Ние на този етап убеждаваме служителите да приемат да получат шест брутни работни заплати и след това да отидат на борсата. 789 до момента са приели предложението на БДЖ. Може да се окаже, че всички 2000 души, на които сме предложили, ще приемат", категоричен беше председателят на борда на директорите на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров. Ръководството на железниците има намерени през следващата година 110 служители на БДЖ да бъдат пренасочени към столичното метро. Според споразумението от март месец работодателят няма право да да предприема съкращения поради намаляване на щата или поради намаляване на обема на работа без консултации със синдикатите. Според юристите на БДЖ в колетната и охранителната дейност на железниците няма съкратени служители, а има освободени поради закриване на дейността. Те разполагат с документи, с които информират синдикатите за това, което предстои там.

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев заяви категорично днес, че дружеството няма да оттегли молбата си в съда за обявяване на стачката за незаконна. Синдикатите, обаче, продължават да не изпитват никакви съмнения по отношение на това, че стачката е законна. /БГНЕС

 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13075442
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930