Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2011 19:25 - Варненския митрополит Кирил подаде оставка заради Линкълна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0



Варненският и Великопреславски митрополит Кирил обяви днес, че е "заявил оставката си в Светия синод", съобщи БНР. Според митрополита причината за крайното му решение било "недоволството от управлението в Синода".

За решението се разбра ден, след като Кирил скандализира миряните, пристигайки за празничната служба в храма "Св. Николай Чудотворец" с нов луксозен "Линкълн MKZ Хибрид" модел 2012 г. Той обясни, че автомобилът, какъвто по думите му притежава американският президент Барак Обама, му е предоставена за ползване от компания, търгуваща с автомобили, чието име обаче владиката отказа да назове.

Ден след като новината и снимки на автомобила обиколиха всички медии се появи и новината, че митрополитът е "заявил оставката си". Потвърждение и обяснение за мотивите да предприеме тази стъпка няма, тъй като днес митрополит Кирил не отговаря на телефона си.

Няма процедура, по която архиерей да може да подаде оставката, коментираха за "Дневник" източници от Светия Синод на Българската православна църква (БПЦ), които пожелаха да останат анонимни. Според тях митрополит Кирил е член на Синода по право и няма как да бъде изключен от състава му преждевременно и приживе.

Най-вероятно става дума за нелеп опит на Кирил да привлече вниманието върху себе си, коментираха свещеници от Варна. По думите им доказателство за това е  фактът, че самият той използва формулировката "заявена", а не "подадена" оставка.

Една от версиите, коментирана от свещеници, е, че повод за гнева на владиката вероятно е нежеланието на по-голямата част от членовете на Синода да застанат зад искането на Кирил Комисията по досиетата да спре проверката на висшия клир на БПЦ за принадлежност към бившата Държавна сигурност (ДС).

Преди седмица на заседание на Св. Синод Варненският и Великопреславски митрополит Кирил заедно с Неврокопският Натанаил, реагира остро срещу подготвяната проверка. През 2007г. по повод на появилите се съмнения за евентуалното му агентурно минало той каза за Дневник : "Аз просто нямам спомен за това нещо. Абсолютно нито съм подписвал, нито съм написал такива неща.Сега може да намерят някои… аз не знам… нещо, но аз лично не съм написал. Не съм се занимавал просто с такива неща". /ДНЕВНИК


Тагове:   скандал,   владика,   БПЦ,   кола,   Линкълн,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13071267
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930