Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 19:53 - Бизнесът предлага строителна и дългова амнистия, кабинетът обещава реформи на едро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
1



В момент, когато българският бизнес е затънал в дългове и трудно може да се прогнозира какъв ще е изходът от кризата у нас и по света, премиерът Бойко Борисов отново настоя да му се благодари за реформите, които прави и които ще направи. В такъв дух протече шестата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от КРИБ и вестник "Капитал", чието тазгодишно мото беше “Презареждането на Европа”.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отправи 16 предложения към управляващите, едно от които е незаконни сгради да се узаконяват срещу вноска от 10% от данъчната оценка на имота в полза на държавния бюджет (виж по-долу).

Искането бе посрещнато с искрено възмущение от премиера Бойко Борисов, който заяви, че е абсурдно това да се случи, докато той е на поста. “Това означава, че пред “Шератон" някой може да си направи сграда, плаща 10 на сто и го узаконяваме", коментира Борисов. "Няма да узаконим незаконните строежи по морето и край язовир Ивайловград, има нещо наречено “морал”, обществото трябва да знае, че ако е забранено, не се строи на това място", категоричен бе премиерът.

Изказването му звучи странно на фона на готвените от ГЕРБ промени в Закона за концесиите, които да узаконят строежите на “Юлен” АД върху завладени територии в Пирин, както и промените в Закона за горите, които ще узаконят застрояването на природни паркове.

Другото предложение на КРИБ към правителството бе за еднократна амнистия на лихвите върху задълженията на фирмите към бюджета. Председателят на КРИБ Огнян Донев не уточни какви задължения – вероятно неплатени осигуровки на работниците.

Членовете на КРИБ предлагат още касовите апарати на всички търговци да се свържат с НАП – първо на бетоновите възли, след това на автосервизите, зърнопроизводителите, търговците с храни и на всички останали. Бизнесът предложи и данъчен кредит за всички леки коли и разходите за тяхната поддръжка.

По отношение на контрола от страна на държавата, КРИБ настоява да се увеличат данъчните и осигурителни ревизии в туризма, в текстилния сектор и в охранителните фирми.

Бизнесът поиска още да има глоби за работниците, когато приемат да работят при ниски официални заплати и осигуровки. Според работодателите фирми, които използват нелицензиран софтуер, не трябва да се допускат до обществени поръчки.

Сред другите идеи на КРИБ са създаването на "златен регистър" на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС, възстановяване на ДДС в рамките на един месец при износ за ЕС. Сред предложенията е и наказателната лихва за всички просрочени задължения към държавата да се фиксира на сбор от основния лихвен процент и добавка от още 10 процентни пункта.

Реформи в "годината на Трайчо Трайков"

Основното послание на правителството към бизнеса бе принципно: "Гарантирахме си стабилността, сега можем да мислим и за растеж и реформи".

"2011 година беше годината на Дянков, който гарантира фискалната  стабилност. 2010 беше годината на Плевнелиев, който даде старт на магистралите и пречиствателните станции, 2012 година трябва да е на Трайчо Трайков", обяви премиерът Бойко Борисов, който явно имаше предвид, че министърът на икономиката ще създаде по-добри условия за бизнеса.

“Не всички ваши предложения са приемливи и правилни", коментира премиерът по адрес на КРИБ. Донев отговори: “Господин Борисов, знаете, че в нашите географски ширини трябва да поискаме повече, за да получим нещо".

Избраният президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев използва трибуната, за да представи своите 10 приоритета за развитие на България, които нарече “десет божи заповеди”, финансовият министър Симеон Дянков реши да отчетете резултатите от реформата в митниците, а премиерът говори надълго и нашироко за високите оценки, които страната получава за фискалната си дисциплина.

Приоритетите на Плевнелиев са – съдебна реформа, подобряване на бизнес средата, работещи институции, инфраструктура, енергийна ефективност, България на регионите, репутацията на страната, иновации, наука и образование, културно и духовно развитие и двигатели на растежа.

“В президентството отивам да върша работа, а не да упражнявам власт”, каза Плевнелиев. По думите му България може да се изкачи от 74-о на 50-то място в класацията Doing Business до 2020 г.

Финансовият министър Симеон Дянков не пропусна да изтъкне важността на фискалната дисциплина, спазвана от България. "Докато 2011 г. беше годината, в която България се затвърди като една от малкото страни в ЕС и в света със стабилна данъчна и финансова политика, през 2012 г. и 2013 г. имаме основата за икономически растеж", каза Дянков.

Той заяви, че когато реформите се правят на време, ползата от тях е много явна. И даде за пример реформата в митниците, благодарение на която приходите тази година са с близо 800 милиона лева повече спрямо предишната година, а в бюджета за догодина се предвижда те да са с 900 милиона лева повече спрямо тази.

Той изтъкна още, че благодарение на въвеждането на нови технологии контрабандата на цигари е намаляла наполовина – от 43% на 25%. Близо двойно се е увеличила и събираемостта на акциза върху алкохола. Дянков посочи и че благодарение на промените в начина на раздаване на концесии събираемостта на таксите се е увеличила два пъти и се е ускорил процесът на раздаването им.

Като пример за забавена реформа Дянков посочи пенсионната. "Още през март м. г. с министър Тотю Младенов предложихме идентична пенсионна реформа на приетата от парламента миналата седмица, но Първанов популистки реши да я върне", заяви финансовият министър.

"Позабавихме се с тази реформа, но сега ни се налага да я направим. Правим я по наше желание, а не както много други държави в Европа - под натиска на външни фактори, и така ще продължим", допълни Дянков.

"Популизмът не печели от реформите", заяви министърът и допълни, че в началото на кризата е имало 14 социалистически правителства, а сега те са само две. Правителствата, спечелили втори мандат, са тези в Полша, Швеция, Финландия Естония, Латвия, Германия и България заради решителния успех на местните и президентските избори. "Това са страните с най-добри финансови резултати", изтъкна Дянков. "Единственият начин да се управлява отговорно е начинът, по който го правим ние", завърши той.


Какво иска бизнесът
1.Свързване на НАП с касовите апарати на търговските обекти - първо на бетонови възли, а след това и на автосервизите, зърнопроизводителите, търговците с храни и всички останали (изпълнява се);

2. Данъчен кредит за всички леки автомобили и разходите за тяхната поддръжка (до сега е отхвърляно неколкократно);

3. Силен контрол на автосервизите, които не начисляват ДДС за услугите си и авточастите, които продават;

4. Да се включи еврокомпонент в данъците върху моторните превозни средства и при изчисляването им да се вземе предвид замърсяването, което причиняват;

5. Данъчни и осигурителни ревизии по аналог в туризма, текстилния сектор, охранителните фирми. Глоби за работниците, когато приемат да работят в сивия сектор с ниски официални заплати и осигуровки (изпълнено);

6. Фирми, които използват нелицензиран софтуер, да не се допускат до обществени поръчки за определен период от време;

7. Еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания;

8. Данъчни облекчения за млади семейства (частично изпълнено)

9. Еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу еднократна такса в размер на10% от стойността на сградата (премиерът отхвърли предложението)

10.Преглед на ефективността на всички концесии (частично изпълнено)

11. Модерна регулация на отношенията между производителите и хипермаркетите, които изкупуват продукцията им;

12.   Разпоредбите на европейската директива, която налага бързи разплащания между всяка държава  от ЕС и фирмите на които  е възлагала поръчки, да бъдат въведени още преди тя да влезе в сила;

13.   Златен регистър на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС;

14.   Възстановяване на ДДС в рамките на един месец при износ за Европейския съюз (НАП и Министерство на финансите са против);

15.   Наказателната лихва за всички просрочени задължения към държавата да се фиксира на сбор  от основния лихвен процент и добавка от още 10 процентни пункта;

16.   Улесняване на транспортните връзки с Русия, касаещи превозите с камиони.

МЕДИАПУЛ




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13066596
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930