Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 10:06 - Какво свърши БОРКОР за 1 година?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 433 Коментари: 0 Гласове:
0Точно година след създаването на антикорупционната структура към правителството БОРКОР, тя все още не е започнала да функционира, предвиденият щат е запълнен едва на 25%, а изхарчените средства са 307 332 лева. Това става ясно от информацията, предоставена от БОРКОР на Mediapool по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ).

БОРКОР е рожба на усилията на правителството на Бойко Борисов да покаже пред ЕС безкомпромисна воля и мерки за справяне с организираната престъпност и корупцията, особено с тази по върховете на властта, за която България редовно е критикувана от западните си партньори.

Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (т.нар. БОРКОР, бел.ред.) трябваше да заработи още в края на 2010 г. Това става ясно от техническото приложение към мониторинговия доклад на ЕК, публикуван през юли тази година.

Обещанието към Брюксел обаче очевидно няма как да бъде изпълнено и през тази година, защото към 31 октомври са назначени единствено шефът на БОРКОР Румен Миланов, двамата му заместници Петко Сертов и Елеонора Николова, и още 7 души. За сметка на това БОРКОР, който е поредният антикорупционен орган в държавата, е окачествен като "централен инструмент" в Националната стратегия за борба с корупцията и организираната престъпност.

Преди да им бъде забранено да говорят пред медиите, от ръководството на БОРКОР прогнозираха, че центърът ще започне работа на 1 юни тази година.

Заплатите умножени по две

Още в перото за заплати на БОРКОР, се забелязват проблеми, които наподобяват неприятния опит с комисията за отнемате на незаконно придобито имущество под ръководството на Стоян Кушлев. Според отговора, изпратен на Mediapool, предвиденият щат на БОРКОР е 40 служители, които, очевидно силно мотивирани морално и политически, трябва да идентифицират, анализират и съставят ефикасни планове за борба с корупцията и организираната престъпност със средна брутна заплата от 621.08 стотинки. От справката се разбира също, че след приспадане на отчисленията чистото възнаграждение на боркорци ще е около 520 лева, а най-ниските заплати ще са под 500 лева.

От проектобюджета на БОРКОР обаче става ясно, че институцията дава подвеждаща статистика в своя официален отговор по ЗДОИ. Бюджетът на звеното за заплати на персонала е 579 000 лева, но при средна заплата от 621.08 лева, перото за заплати трябваше да бъде два пъти по-малко - 298 118 лева.

Останалите пари най-вероятно са предвидени за раздаване под формата на бонуси, които са предварително ясни още в началото на годината. Те реално вдигат средната заплата над 1000 лева. Преди да бъде сменен от Бойко Борисов, Стоян Кушлев бе нашумял именно с раздаването на огромни бонуси за себе си и голяма част от персонала.

Абсурд за 4.8 млн. лева

От проектобюджета на Министерския съвет за издръжката на БОРКОР се разбира още, че през 2012 година звеното ще разполага с общо 4.8 милиона лева. От тях 3.2 милиона лева са за развиване на основна дейност.

Когато става дума за "дейност", всички си представят някакви конкретни резултати, но дадените разяснения показват, че тези очаквания са все още прибързани.

"За реализирането на БОРКОР са необходими множество обхватни и амбициозни правни, организационни, персонални и технически мерки. Изграждането на Центъра (БОРКОР) е само една от множеството организационни предпоставки за реализирането на проекта. Едва, когато всички предпоставки, необходими за пълноценната дейност на БОРКОР бъдат изпълнени, могат да бъдат представени резултати, постигнати чрез проекта "БОРКОР", се казва в отговора на БОРКОР до Mediapool.

В превод - изграждането на БОРКОР е предпоставка за изграждането на БОРКОР.

Веднага след това се уточнява, че срещу 4.8 млн. лева общ бюджет годишно, обществото ще получи като резултат "не единични мерки (срещу корупцията и мафията-бел.ред.), а пакети от такива, състоящи се от съгласувани единични, обединени в една затворена система от мерки (интервенционна система-бел. ред.) срещу корупцията и организираната престъпност".

Година след старта на проекта не е ясно какво точно е предложило звеното и по какъв начин изливането на пари в тази посока е повлияло (ако въобще е повлияло) върху борбата с престъпността и корупцията.

От отговора, предоставен на Mediapool, не се разбира и какво точно ще върши БОРКОР занапред.

Отделно от 3.2 милиона лева за дейност, звеното ще получи и 1 милион за инвестиции в сграда и компютри през 2012 година. Плановете на ГЕРБ са през 2013 и 2014 година БОРКОР да получава ежегодно по още 500 000 лв. за инвестиции. Общият бюджет до края 2014 година е в размер на 13.5 милиона лева.

На този фон през август правителството обяви намерението, извън БОРКОР, да създаде още един междуведомствен съвет за координация, който "ще осъществява цялостен мониторинг и прилагане на необходимите решения" в борбата с прането на пари.

Както се казва, да ни е честито!Тагове:   БОРКОР,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13276790
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031