Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2012 22:25 - Български войници застреляха афганистански войник, открил огън
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 694 Коментари: 0 Гласове:
1



Афганистански войник в базата в Кандахар е застрелян от български войници, след като е открил огън по тях, съобщи афганистански военен говорител, цитиран от АП.


Войникът е започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили, заяви полковник Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар.

Нападателят бил от северната провинция Тахер.

Говорител на коалиционните сили - американският майор Джейсън Уагонър, потвърди, че е имало инцидент. Той подчерта, че няма убити войници от НАТО, но не даде повече подробности.

След стрелбата в Кандахар всички наши военни са налице, няма пострадали и ранени, заявиха от Министерството на отбраната, съобщи Vesti

Бил е открит огън по български екип за обучение и свръзка. На огъня българите са отвърнали и са невредими, след което са се прибрали в базата, допълниха от МО.

За това нападение имаме сведения

и информация за действието на противостоящите сили. Очаквано беше във връзка с празниците да се засилят действията на тези сили - движения на талибани и други. Това заяви по БНР генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ съвместното командване на силите в Афганистан във връзка със стрелбата днес в Кандахар.

"Очакваха се атаки, както в столицата Кабул, така и в района на Кандахар, който е най-близо до пакистанската граница. Информацията, която имахме, беше изпратена до националния командир и до зам.-националния командир в Кандахар с препоръки какво трябва да се изпълнява при повишаване на напрежението в този регион и те досега ги изпълняват.

Слава Богу, личният състав е жив и здрав. Тази офанзива, която се проведе вчера в Кабул, с тези действия на различни места в различните градчета около Кабул и днешната атака в Кандахар, това предполага, че всичко е предварително планирано, замислено и е свързано с противостоящите сили", добави Самандов.

Съгласно стандартите при различни степени на заплаха, военните сили трябва да изпълняват отделни задачи. Повишава се кодът за носене на оръжие, с каски са, с противогази, при необходимост влизат в укритията, които са определени, а също така засилват и пунктовете на дежурните сили и средства. Силите за незабавно действие също се повишават. Там на място нашите командири на тактическо ниво и нашите коалиционни партньори определят какви задачи имат готовност да изпълняват, обясни още той.

Повече от 600 български войници, инструктори и военни лекари участват във водените от САЩ Международни сили за поддържане на мира (ИСАФ), чийто мандат ще приключи през 2014 г.

България ще изтегли 10-те си лекари от испанската полева болница в Херат до края на 2012 г., докато 257-те й войници, патрулиращи край летището в Кабул, ще се завърнат у дома през 2013 г.

Последни ще се изтеглят 347-те войници, охраняващи летището в южния град Кандахар.

До момента България не е дала жертви в азиатската страна. Единственото изключение бе смъртта на българина във Френския чуждестранен легион, който бе убит от афганистанец на 20-ти януари т.г.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052724
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930