Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2012 17:25 - Подп. Петко Маринов, очевидец на атентата в Кербала, премина в резерва
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3165 Коментари: 1 Гласове:
1



Тази сутрин хвърли пагоните полковник Петко Маринов. През декември 2003 г. той бе командир на първи пехотен батальон в база “Индия” в Кербала, където от взрив на кола-бомба загинаха 5 рейнджъра, а 64 български миротворци бяха ранени, съобщи агенция БЛИЦ

Полковник Петко Маринов премина в резерва, след като военният министър промени осигурителния стаж и годините за пенсия на офицерите. Началникът на отдел “Разузнаване” в Сухопътни войски, с подаването на рапорт за уволнение, е изразил своето несъгласие с новите реформи на военното ведомство.

Полковник Маринов се прочу с това, че под неговото командване на 27 декември 2003 г. в база “Индия” в иракския град бяха убити петима миротворци и ранени няколко десетки. Командирът на българския батальон бе и губернатор на Кербала. В оня момент и след това в България го обвиниха за смъртта на момчетата. До съд и осъждане не се стигна, но останаха съмнения, че полковник Маринов е приел огъня върху себе си, за да защити от погрешни решения тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров и тогавашния началник на Генералния щаб Никола Колев.

Преди месеци Маринов се завърна като старши на българския контингент в Кабул. В Афганистан късметът и Господ са били с него и в страната се завърнаха читави всички негови миротворци – без убити и ранени. В сухопътни войски полковник Маринов бе изпратен с благодарност от командира на пехотата генерал-майор Стефан Василев.

image

снимка: в. Сега

ДОСИЕ

Атаката срещу българския военен контингент бе на 27 декември 2003 г. В рамките на 15 минути, между 12:45 и 13.00 часа местно време, са извършени три координирани нападения от самоубийци с коли-бомби.

Камион-цистерна се приближава към BG базата "Индия" в Кербала, криволичейки между оскъдните заграждения. Въпреки предупредителните сигнали камионът не спира и продължава да се движи към централния вход. Първият изстрел идва от снайперист от специалните части от наблюдателната кула, който убива шофьора. Камионът обаче не спира, преминава през плиткия ров, няма бетонни заграждения, които да го спрат, и се врязва в базата. 

Сигналът за нападението е даден много късно... Следва адски взрив, при който загиват петима български военни, а 27 бойци са ранени. Загиналите са командир на рота капитан Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев.

На 28 декември военнотранспортен самолет излита за Ирак, за да прибере телата на загиналите и някои от ранените. 22-ма от ранените при атентата срещу българската база ``Индия`` в Кербала са транспортирани във ВМА. Леко ранените остават в Ирак. Други 5-има българи са транспортирани в болницата в “Ландщул” в Германия.

30 декември е обявен от Министерски съвет за ден на национален траур.
Посмъртно на загиналите военнослужещи са присвоени военни звания съответно: Капитан Георги Качорин е повишен във военно звание майор, лейтенант Николай Саръев - във военно звание старши-лейтенант, старши сержант Иван Инджов - в звание офицерски кандидат, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров - в звание офицерски кандидат.

През март 2004 година Съюзът на българските командоси (СБК) отличава посмъртно загиналите в Кербала при атентата срещу база``Индия`` на 27 декември 2003 г. петима български рейнджъри. Майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров се удостояват посмъртно със званието „Кавалер на почетния знак`` с лента „Слава и чест``.



Гласувай:
1


Вълнообразно


1. minavamottuk - Човекът е военен ,
01.11.2012 17:35
не е чиновник с привилегии и е прав да протестира ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051135
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930