Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2013 18:04 - "Дневник" за последния работен ден на 41-то НС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 502 Коментари: 0 Гласове:
0



 image

Последно заседание на 41-вото Народно събрание
Фотограф: Георги Кожухаров

image

За прощалната семейна снимка на депутатите от 41-ото Народно събрание паднаха металните заграждения и полицейски ленти пред сградата, които близо 3 седмици опазваха народните избраници от протестиращите. Точно в 9.56 часа председателят на парламента Цецка Цачева удари последния звънец, а "разноцветни" народни представители, но предимно от ГЕРБ, се подредиха на символните стъпала пред парламента за последен фотос.

image

В 9.56 часа председателят на парламента Цецка Цачева закри 41-ото Народно събрание
Фотограф: Георги Кожухаров

image



В кулоарите на Народното събрание депутати, главно от управляващата партия и независими, къде на шега, къде на истина се подсмихваха, че това е първият им и последен мандат. Над 50% обновление на групата на ГЕРБ се очаква в следващия парламент. Никой от редовите избраници от бившата управляваща партия не се видя като "водач". Повечето се шегуваха, че ще са "бутачи" на бившите министри, които ще попаднат в челните места на листите.

image

"Днес си отиват депутатите, парламентаризмът остава", бяха финалните думи на Цачева преди да бие последния звънец.
Фотограф: Георги Кожухаров

image



В левицата също се усети носталгична нотка. И там има народни представители, които се отказаха сами от листите за следващия парламент. Сред тях са "доайените" Любен Корнезов, Петър Димитров, Бойко Великов, а слухове отпращат Георги Пирински, Емилия Масларова, Евгени Желев.

Недолюбваните от партийното ръководство депутати от БСП отдавна се шегуват и се наричат помежду си "абсолвенти", тъй като не очакват да попаднат на избираеми позиции. Сред тях е и бившият вътрешен министър Румен Петков и близък до предишния президент Георги Първанов, който до момента показва, че няма намерение да даде поста "без бой". Другият силен в партията, но сочен като "старо лице" - Румен Овчаров, по-скоро ще бъде и в следващия парламент. Лидерът на левицата Сергей Станишев, който днес не присъства на заключителното заседание заради ангажименти в Брюксел като президент на ПЕС, е направил прощално парти вчера с групата, където е казал, че в следващите дни ще има разговор с всеки от 40-те депутати за личните им планове и намерения. 

В десницата също имаше реплики като "сбогом". Депутатът в четири поредни парламента Йордан Бакалов си взе довиждане не само с колегите от групата на "Синята коалиция", но и с парламентарните репортери. Той се отказва от политиката, за да се посвети на преподавателската си дейност по политика на сигурността в Нов български университет и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

image

Последно заседание на 41-вото народно събрание
Фотограф: Георги Кожухаров

 



Други избраници, влезли от редиците на СДС, също загатваха, че е възможно да излязат от политиката и се чудеха от коя точно формация може да бъдат избрани, след като "Синята коалиция" се "преформатира", а ДСБ клони към съюз с "Единство" на Надежда Михайлова и Мартин Димитров. Помолен коментира вярна ли е мълвата, че се отказва от политиката, Мартин Димитров каза, че и до него достигат всякакви слухове и подмина с усмивка.

На излизане от парламента Асен Агов пожела на колегите си от левицата Мая Манолова и Ангел Найденов успех и допълни, че "при тази конкуренция той е гарантиран". 

С най-голямо самочувствие, че ще продължат битието си на депутати, бяха избраниците от ДПС. Почетният им председател Ахмед Доган не уважи последното заседание на това Народно събрание, но всички го очакват и в следващия парламент. Депутатите от движението си направиха обща снимка в пленарната зала, а колегите им от други групи, които не ги разпознаха от кулоарите, се чудеха дали продължава наложената от края на февруари традиция народни избраници да се снимат за "Фейсбук" на парламентарната трибуна, от която не са говорили за три години и половина.

За прощалното заседание на този парламент не се появиха и депутатите от "Атака", които в знак на протест напуснаха Народното събрание на 6 март. Само 192 депутати от 240 се регистрираха сутринта. Лидерът на РЗС Яне Янев и верните му депутати престояха за кратко в залата и запазиха мълчание в кулоарите.

Какво казаха Цецка Цачева и представителите на парламентарните групи:

Цецка Цачева, председател на 41-ото Народно събрание:
41-ото Народно събрание даде сериозен принос в демократичната парламентарна публичност. Днес този парламент си отива предсрочно, но всички усещаме, че времето му да се разпусне настъпи. Чувстваме го  всички в тази зала, чувства го и  българското общество.
Народът е този, който се намеси, когато трябва да се коригира посоката, която е избрана. Оплетени в политическите страсти в името на народа, който ни е овластил, днес сме стреснати от неговия вик. Много болка ни съпровождаше през всичките години на прехода и тя отприщи гнева на хората. Не ни отмина ориста да изживеем този гняв. Викът на народа, който разтърси България, ще има смисъл и полза само когато се канализира в свободен и демократичен вот.

Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ:
Бяхме нови лица, допуснахме грешки, които ни послужиха за урок. Липсата на опит беше причина за забавяне на темпото. Но ние наложихме нов морал в политиката. Направихме всичко възможно да не допуснем лобистки текстове. Преди четири години заварихме над 42 000 дни неползван платен годишен отпуск. Ние спряхме тази порочна практика и я намалихме пет пъти. Замразихме заплатите не само на  Народното събрание, а и на президентството, Министерския съвет и висшата администрация. С 20% намалихме разходите си, с 30% намалихме автомобилния парк и въведохме лимит за ползването на служебните автомобили.

Ангел Найденов, председател на ПГ на Коалиция за България:
Днес слагаме точка и изпращаме в историята най-слабия парламент от 1989 г., ограден до днес с полиция и заграждения, които го предпазват от хората. Парламентът започна с висок рейтинг в зоната на прегряването, за да се срути до най-ниско ниво, до фризера. Осъзнавате ли, че символ на цялото ви управление ще бъдат хората факли?

Това е парламентът с най-лошите закони, с най-много лобистки и корупционни текстове – над 70. От дискусиите отсъстваше европейската тема. Няма друг парламент, в който вот на недоверие да се обсъжда в отсъствието на премиера. Няма друг парламент, в който бюджетът да се обсъжда в отсъствието на премиера. Няма друг парламент, в който промените в правителството да се обсъждат в отсъствието на премиера. От ГЕРБ остана само абревиатурата, а калинката без диплома се превърна в символ на кадровата ви политика.

Лютви Местан, председател на ПГ на ДПС:

Видяхме поредното крушение на идолите. България няма нужда от идоли, няма нужда от месии. Защото няма месиански решения на проблемите на хората. Има нужда от политически прагматизъм и от  укрепване на демократичните институции.
Урокът от управлението на ГЕРБ е, че демокрацията не е даденост. Дори в условията на демократични институции стана ясно, че може да се реализира авторитарен тип управление.

Иван Костов, съпредседател на ПГ на "Синята коалиция":

Министър-председателят показа, че е напълно неспособен да различава доброто и злото. В постоянния си флирт с носталгията по комунизма стигна до неколкократната реабилитация на бившия комунистически диктатор Тодор Живков и допусна честване на дъщеря му в Софийския университет. Така сам подготви  почвата за възкръсване на червено-кафявия комунизъм, за който всички твърдяха, че е погребан.
Най-важно за България днес е да не допуснем повторение на политическата криза отпреди 16 години. Противно на малодушния популизъм, който е завладял политиците, ние ще кажем откровено на българските избиратели, че отговорността от днес до деня на изборите е само в техни ръце.
Избирателите трябва да изберат решението на кризата, истинското лечение на държавата и обществото си, а не лъжите на възкръсналия комунизъм за народен съд и национализация.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979629
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031