Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2013 20:46 - Благоустрояват парк в кв. "Захарна фабрика" в пловдивския район "Северен"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
0



Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда (ПУДООС) одобри проект на район "Северен" за благоустрояване на зелена площ в кв. "Захарна фабрика", съобщи кметът инж. Ральо Ралев.

 image

Проектът е на стойност 10 000 лева и ще се реализира на терен от 1.085 дка зад ЦДГ "Пролет", заключен между улиците "Атанас Канарев", "Ладога", "Тиса" и "Петър Шилев". Срокът за реализацията е от 1 юли до 30 септември 2013 г.

Благоустрояването ще се извършва на два етапа, така че подмяната на дървесните видове да не се отрази на облика и въздействието на средата , да се избегнат конфликтни точки при изграждането на инфраструктурата, да се даде възможност за  използването на площта за отдих възможно най-скоро и да се обезпечи финансово изпълнението на цялостния проект.

През първия етап се предвижда разчистване на терена, възстановяване на алейната мрежа и обновяване на детската площадка, пейките, съдовете за смет, както и изграждане на площадка за фитнес на открито.

Едновременно с това ще се предприеме възстановителна програма за дървесната декоративна растителност като се отстранят малоценните дървета и такива с влошено физиологично състояние.Сега на терена има чинар, каталпа, американски ясен, ясен и гинко билоба. При прегледа на дърветата е установено, че видовете дъб, акация и ясен са над 30-годишни, някои от тях са с влошено физиологично състояние и е необходимо да се предприеме санитарна сеч или резитба. На тяхно място ще бъдат засадени иглолистни дървета - бяла ела, кедър, кипарис, туя, хвойна, смърч, широколистни видове - албиция, дъб, явор, конски кестен, церцис, както и декоративни храсти - форзиция, спирея, дрян, доиция, феладелфус, птичо грозде. "Подборът на растителността е съобразен със съществуващата и с климатичните условия на Маришката низина, а освен това тези видове притежават оздравителни свойства върху ландшафта ", обясни инж. Ралев.

Заедно с подмяната на растителността ще се заложат фундаментите за монтиране на детски съоръжения за реновиране на съществуващата детска площадка, както и за спортни съоръжения за обособяване на зона за фитнес на открито.

През втория етап ще бъде възстановено осветлението на алеите. Тогава ще се монтират детските съоръжения, под които ще има ударопоглъщаща настилка, и спортните уреди с подходяща настилка.

"След почистването на терена от отпадъци, за недопускане на повторно замърсяване, се предвижда залесяване на оголените участъци на територията на къта за отдих с подходяща дървесна и храстовидна растителност", каза още инж. Ралев.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049538
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930