Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2008 20:13 - Металурзи и фермери блокираха София
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
0



Разгневени металурзи и фермери блокираха столицата с искания за министерски оставки и пари. В продължение на часове млекопроизводителите протестираха пред земеделското министерство, а работниците от "Кремиковци" - пред икономическото.

Сблъсъци с полицията, припаднали хора и арести белязаха шествието на животновъдите. Протестът започна мирно, но два часа по-късно протестиращите провокираха безредици. Целта им беше да привлекат вниманието на земеделския министър. Фермерите настояват да им бъдат отпуснати допълнителни 60 млн. лв. за производство на мляко. По обяд те започнаха да пържат мекици върху две печки "циганска любов".

Черен ковчег с венец символизираше смъртта на българското земеделие. След като хапнаха, протестиращите седнаха на платното на бул. „Христо Ботев” и блокираха движението за час. Полицията се опита да ги изтласка обратно към министерството, но фермерите дадоха отпор. Мнозина от тях паднаха на земята и бяха бити с палки от полицаите. Лежейки по корем върху релсите, лидерът на млекопреработвателите Адриан Цаконски беше арестуван за пореден път. Полицаите буквално го влачеха за краката по платното.

Към 15 ч следобед земеделският министър Валери Цветанов най-накрая свика извънредна пресконференция, на която съобщи, че ще бъдат отпуснати исканите от фермерите 60 млн. лв. Междувременно металурзите от "Кремиковци" протестираха близо девет часа пред икономическото министерство с искане за оставка на министъра Петър Димитров, изплащане на заплатите и спасителен план за комбината.

70 автобуса с работници участваха в протеста и дори за кратко блокираха движението по ул. "Раковски". Икономическият министър се появи следобед и обеща държавата да съдейства за продажбата на готовата продукция от комбината, като с парите от сделките ще се платят заплатите на металурзите. Междувременно стана ясно, че кандидат-купувачът на комбината "Арселор Митал" се отказва от сделката.

Синдикатите поискаха, ако заводът бъде затворен, да се изплатят по 30 брутни заплати на работник. Фирма "Ворскла Стийл", която доставяше суровини в комбината, пък обяви вчера, че ще даде "Кремиковци" на проукрор, тъй като фирмата има да взима готова продукция от комбината.

Поетът Любомир Левчев: Това е трагедия.

Поетът Любомир Левчев, който възпя кремиковския огън през епохата на социализма, нарече "трагедия" ставащото с комбината. Коментарът ми е труден, защото това са политически акции. Когато писах стихотворението "Кремиковци" (виж стр.1) комбинатът още не съществуваше. Беше само илюзия, една мечта, че България ще бъде развита европейска държава. Не мога да повярвам, че у нас все още има хора, които работят, а не им изплащат заплатите.



Тагове:   металурзи,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050347
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930