Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2008 20:29 - Италиански алпинист се бори за живота си след гибелта на 11 души под К2
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 577 Коментари: 0 Гласове:
0



Хеликоптер на пакистанските военновъздушни сили евакуира в понеделник оцелелите алпинисти от хималайския връх К2 в северната част на Пакистан. Спасителният екип е достигнал до двама холандци, след като другите 11 члена от групата се смятат за загинали.

Очевидец разказа, че 25 алпинисти са достигнали върха в петък, но девет от тях са замръзнали до смърт, след като леден блок се е откъртил и прерязал закрепените на него алпинистки въжета. Трагедията се е разиграла на височина 8211 м.

Загинал е още един катерач, както и член на групата, открил тялото му. Това е най-смъртоносният ден в историята на покоряването на К2.

"Слава на Аллах, ние успяхме да започнем спасителната операция днес сутринта и военният хеликоптер вече докара двама холандски алпинисти в лагера в подножието", заяви представителят на пакистанските власти Аземула Байг пред Ройтрес. Той допълни, че хеликоптерът ще се върне да евакуира и италианския алпинист Марко Конфортола, но операцията се е забавила заради разразила се буря.

Преплитайки крака, алпинистът бавно слиза надолу, под непрекъснатото наблюдение от базовия лагер, където отправят молитви за успешното му завръщане. Американски катерач и трима пакистански помощници се изкачват нагоре, за да помогнат на италианеца да слезе до височина, на която може да стигне хеликоптерът.

"Разбира се, разбира се, ще продължа да вървя. Представете си да се откажа сега", е казал Конфортола в разговор по сателитен телефон с италианска алпинистка група, предаде Ройтерс.

Бе съобщено, че 37-годишният катерач е стигнал Базов лагер 1 на 6 000 метра в понеделник привечер, което означава, че най-вероятно ще трябва да изкара още една нощ в планината. Краката са му много зле, но ръцете му са запазени.

Според много алпинисти издигащият се на 8 611 м връх е един от най-трудните за изкачване в света. От алпинистите, които са се опитвали да се доберат до К2, 27% са загинали, което три пъти повече, отколкото Еверест.

В групата, която е изкачвала К2, е имало алпинисти от различни националности, подпомагани от пакистанци и непалци.

Сред загиналите са трима корейци, двама непалци, двама пакистанци, французин, сърбин и норвежец, а по-рано е съобщено за изчезването на ирландец. Според един от оцелелите, още в началото на катеренето са паднали и загинали сърбинът и един непалец.

Въпреки това групата решила да продължи нагоре, но при слизането надолу деветима са останали под върха заради срутване на част от леден блок, на който е било закрепено осигурителното оборудване. По-късно, разказват спасителите, те са загинали от недостиг на кислород и от студ.

"Ако се изгубиш на К2, смятай, че си мъртъв", казва Шер Хан, вицепрезидент на Пакистанския алпинистки клуб и един от най-опитните алпинисти в района.

Алпинистът Алан Хинкес, посветил три години на покоряването на К2, смята, че да се изкатериш на такава височина е по-опасно от полет до Луната. "По време на изкачването през цялото време си в "зоната на смъртта". Ако възникне неприятност, шансовете за спасение практически няма. Няма как да те вземе хеликоптер от такава височина, а спасителите не могат да се доберат", казва той пред ББС.

Според него дори човек, който е преминал период на аклиматизация, е способен да издържи на такава екстремна височина не повече от два дни.

"Нищо не може да ме накара да се върна на такава височина, дори награда от 1 милион паунда", казва Хинкес.

До момента е известно, че 70 души са загинали при опити да покорят К2.

След смъртта на 11 души от последната група неизбежно възниква въпросът дали преценката на катерачите за опасностите не е била фатално замъглена от силното им желание до достигнат върха – състояние, известно сред планинарите като "треска за върха".

Част от катерачите са изкачили К2 по тъмно в петък след 20 ч., според Назир Сабир, президент на алпийския клуб в Пакистан.

Алпинисти си спомнят за подобна фатална "треска" на 13 август 1995 г. - дата, която сега е втората в "черната" класация по смъртност за покорителите на К2, когато шестима души падат или изчезват при буря. Сред тях е и британската алпинистка Алисън Харгрейвс.

Рисковете се засилват, когато различни екипи правят едновременни опити за изкачване на върха, смята Шер Хан. "Хората не се учат от историята", казва той.

"Когато се изкачват малки групи, мислейки, че това ще е по-лесно за тях..накрая ето какво става."

Тези оценки са сходни с мнението на бившия партньор на Хан, легендарният италиански алпинист Рейнхолд Меснер, който казва, че комерсиализираното планинарство води до повече жертви.

"Те са силни хора, но не знаят как да реагират...Те не знаят как да се държат в извънредни ситуации- в случай на липсващо въже, в случай на лошо време", казва той в интервю пред Ройтерс. 

(Източник: Медиапул)



Тагове:   алпинист,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052724
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930