Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2008 19:42 - Нова система ще лови контрабандистите по морската ни граница
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
0



Нова система за контрол на морската ни граница и бързо засичане на контрабандата по море, незаконна имиграция и нелегалния корабен трафик ще бъде изградена заради присъединяването на България към шенгенското пространство.

Министерството на финансите обяви конкурс за избор на фирма, която да изгради високотехнологичната автоматизирана мрежа. Проектът се финансира по инструмента Шенген и е на стойност 20 млн. евро.

Идеята е новата модерна система да намали максимално човешкия фактор в охраната на морето, което при най-оптимистичните прогнози ще стане външна шенгенска граница през 2011 г. Чрез компютризираната система ще се контролират операциите по море, касаещи сигурността, обясни Люба Манолова, говорител на Гранична полиция. Става въпрос за следене и контрол на контрабанда по море, незаконни имиграция, риболов, корабен трафик и т.н. Системата ще служи и при спасителни операции на изчезнали в морето хора, ще помага при локализирането и отстраняването на замърсявания и др.

Компютърната мрежа за морската ни граница може да бъде сравнена с комуникационната система TETRA (Trans European Trunked Rаdio), изградена за нуждите на Гранична полиция по южната граница на България с Турция. Стандартът за мобилна комуникация ТETRA цели изграждането на цифрова телекомуникационна мрежа за нуждите на полиция, бърза помощ, гражданска защита, охранителни служби, както и парламент, президент и други административни органи.

Мрежата обслужва различни институции, чиито независимо функциониращи системи могат да бъдат обединени под общ диспечерски контрол в критична ситуация.

Кандидатите да изградят т.нар. Интегрирана система "синя" граница могат да подават оферти до 2 ноември тази година. Срокът за изпълнение на поръчката е една година след сключване на договора с изпълнителя.

Европейската програма по инструмента Шенген възлиза на 161 млн. евро. Средствата по програмата се управляват от "Централно звено за финансиране и договаряне" към МФ. През юли Брюксел отне акредитацията на агенцията да оперира със средствата по предприсъединителните програми ФАР и ИСПА. Ако тя не бъде върната преди края на ноември, обявеният сега проект ще остане за сметка на българския бюджет.

Има и друга опасност за провал с усвояването на средствата по инструмента Шенген. Причина за това е закъснялото изготвяне на проектите по него. Те се разработват от вътрешното и външното министерство, а се изпълняват от финансовото.

Преди евентуалното присъединяване на България към Шенген на 1 март 2011 г., страната трябва да е покрила основните критерии на пакта. В края на юли МФ обяви обществена поръчка за техническо оборудване за гранично-пропускателните пунктове на прогнозна стойност от 1.7 млн. евро. Обществените поръчки за техническото оборудване на граничните и наблюдателни пунктове са част от цялостната програма за прилагане на шенгенското законодателство.

 

(Източник: Медиапул)



Тагове:   нова,   Морската,   граница,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050276
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930