Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2008 20:56 - Еколози алармират за “подарени” гори на Ковачки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0Държавната агенция по горите съдейства на фирми на Христо Ковачки за изграждането на проектирания ски курорт „Искровете–Говедарци–Мальовица”. Това алармира коалицията от 30 неправителствени организации „За да остане природа в България”. През 2007 г. и 2008 г. агенцията е разпоредила създаването и предоставянето чрез замени на 3000 дка държавни горски имоти, предназначени за изграждането на ски писти, лифтове и хотелски комплекси в землището на с. Говедарци и на границата на Национален парк Рила. Данните са получени от Агенцията по вписванията и Картата на възстановената собственост от 2005 г. и 2008 г., уточняват от зелената коалиция.

image
Христо Ковачки

Проектът на Курортно-туристическа локализация „Искровете–Говедарци–Мальовица” се разработва като Общ устройствен план от смесеното дружество „Надар 2006”, представлявано от фирмата „Ел Ем Импекс” на Христо Ковачки и община Самоков, припомнят зелените. Средната надморска височина на курорта е 1500 м. Коалицията припомня, че швейцарските банки вече не финансират ски курорти толкова ниско заради промените в климата. Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта, са „Грейд 2004”, „Агросим” и „Ел Ем Импекс”. Справка в СИЕЛА показва, че те са свързани с Христо Ковачки. Останалите имоти с формата на писти са заменени с неустановена до момента фирма, пишат зелените. Чрез замени гореспоменатите фирми са придобили съществуващите писти в курортен комплекс „Мальовица” и над с. Говедарци, включително терените под ски съоръженията на Български туристически съюз.

Неправителствените организации са категорични, че със заменките е нарушен чл. 87 от Договора за Европейския съюз, тъй като горските имоти са предоставени на фирмите на Ковачки без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар. Тези имоти съвпадат с проектираните в общия устройствен план ски-съоръжения и застроителни ядра. Замените са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци вървят по около 120 лв./кв.м, акцентират от “За да остане природа в България”.

В нарушение на европейската директива за стратегическа екологична оценка и директивите за Натура 2000 чрез въпросните замени българската държава в лицето на Държавната агенция по горите е съдействала за предварителното осъществяване на общия устройствен план на ски курорта, без да е завършена процедурата по Екологична оценка и Оценка за съвместимост с Натура 2000, категорични са зелените. Недоумение будели и предвидените в Национален парк Рила трасета на отделни ски писти и лифтове, тъй като строителството на нови ски съоръжения в националните паркове е забранено според Закона за защитените територии.

Голяма част от територията на проектирания ски курорт попада в тази част от защитена зона „Рила” по Директивата за птиците, която бе отхвърлената от Министерски съвет през 2007 г. В началото на юни 2008 г. Европейската комисия предприе наказателна процедура против това неправомерно решение на Министерски съвет. За гореописаните нарушения коалицията „За да остане природа в България” е информирала Европейската комисия.

Зелените не могат да сезират Европейската комисия за нарушение на правилата, тъй като в Закона за горите не е регламентирана процедура, според която горски имоти могат да се продават на търг, коментира пред “Всеки ден” пиарът на Христо Ковачки – Десислава Филипова. Тя припомни, че фирмите на Ковачки са заменили гора в Своге с гора в с. Говедарци, а двата района са абсолютно равностойни, тъй като не са изявени туристически дестинации и в тях няма много инвестиции.
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12488162
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37056
Календар
«  Юни, 2023  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930