Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2008 14:35 - Има повече от една разработка срещу ДПС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
0



Разработките за финансирането на ДПС са повече от една, заяви в петък в парламента Атанас Атанасов от ДСБ. В същото време бившият вътрешен министър Румен Петков коментира, че никога не е оказван натиск върху службите да прикриват оперативни дела. До момента е известно за съществуването на разработката "Лиани", която е насочена срещу финансирането на ДПС. По нея предстои да докладват пред вътрешната комисия министър Михаил Миков и председателят на ДАНС Петко Сертов.

Според Атанасов половината от информацията по делото "Лиани" по разпореждане на Румен Петков е изпратена в тогавашната НСС, която не е полицейска служба. "Част от разработката е потънала там и сме сигурни, че следващата седмица ще стане публично достояние", каза още Атанасов.

"Лиани" е водена от ГДБОП и е насочена срещу "черни каси" на ДПС, които са се пълнели от така наречената "дървена" мафия. "Лиани" е тръгнала от делото "Сови", в което са били установени редица митнически далавери. Преди месеци Атанасов свърза оставката на шефа на митниците Асен Асенов с делото "Сови."

Уволнението на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков, който бе началник на НСС, разгневи лидера на Ахмед Доган, който оказа ревностна подкрепа на Драшков. По-късно обаче председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов заяви, че подкрепата на Доган за Драшков е заради покриването на "Лиани".

"На мен ми прави впечатление активната защита на Ахмед Доган спрямо Драшков. Тя е свързана с това и той тепърва ще започне да се пазари за определени позиции", коментира тогава Бакалов.

Сега Атанасов заяви, че "част от разработката е потънала там (НСС – б.р) и сме сигурни, че следващата седмица ще бъде публично достояние". По думите му  опозицията ще иска и разкриване на корупционните схеми в БСП и НДСВ освен в ДПС. "През последната година съвсем последователно провеждаме политика за разкриване на корупционните схеми на управляващите. Затова искаме информацията, касаеща тези схеми ,да станат публично достояние", каза Атанасов.

Той е убеден, че "всички от върхушката на ДПС са в калта" и смъртта на Ахмед Емин е доказателство за това. Атанасов посочи, че мъртвият секретар на ДПС е ключът към черните каси на партията. "Тази смърт е свързана с пари и корупционните схеми в ДПС", обяви Атанасов и добави, че името на Емин фигурира в "Лиани".

Атанасов смята, че проблемът на ДПС не е, "че е етническа, а че е мафиотска организация".

Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков обаче определи действията на Атанасов като грешка. "Груба грешка е това, което се прави със службите в последната година и половина. Постоянно биват замервани с имена на разработки – част от тях несъществуващи, част от тях съществуващи. Но това няма как да не доведе до стрес и спиране на работата", заяви Петков.

Той оставал с впечатлението, че част от народните представители целят службите да спрат да работят, "защото като ги замерват с имена на разработки, те разбират, че някой има интерес тези разработки да бъдат вадени".

Петков не пожела да каже дали "Лиани" е сред съществуващите оперативни дела и дали е насочена срещу ДПС.

"Разработки има много, но аз далеч не съм запознат с всички тях, както и всеки друг министър не би могъл да бъде запознат с всички разработки", продължи Петков, на когото "не е му предоставяна информация за наличие на разработка за финансирането на ДПС".

Тези дни някъде излезе информация, че са разработвани отделни лица, но не и политически партии. Такива сигнали поне аз не знам да са постъпвали, каза още той.

На въпрос дали е очаквал да му бъде повдигнато обвинение заради осветляването на Алексей Петров Петков каза: "Аз не съм споменавал името на г-н Алексей Петров по никакъв повод. Не съм притеснен, защото много добре знам какво съм казвал, как съм го казвал, както и какво не съм правил. Нямам никакви притеснения. Нямам основания да се притеснявам".

"Това са поредните клевети на г-н Атанасов, който беше изръсил една съвършена глупост, че ходя с 8 души охрана. На всички негови клевети няма как да отговоря", заяви оше Петков.

През март на пресконференция Петков заяви: "Още веднъж ще подчертая и го казвам с болка - човек, който е работил 8 години за държавата, да бъде да бъде изнесен и изпържен по такъв начин! Струва ми се отвратително. Не виждам сега кой може да поеме отговорност за сигурността на Алексей Петров". /Медиапул



Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050756
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930