Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2008 21:20 - Етем изгони шефа на Гражданска защита
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2008 09:32


Директорът на Гражданска защита Андрей Иванов е дисциплинарно уволнен за неизпълнение на служебните си задължения, съобщиха от Министерство на извънредните ситуации (МИС). Иванов пое ръководството на дирекцията от 1 юли 2006 г. След уволнението на Андрей Иванов, на длъжността ще бъде назначено лице от системата на „Гражданска защита”, съобщиха от МИС. От институцията не са коментирали подробности за уволнението на Андрей Иванов.

Самият Иванов заяви пред БГНЕС, че е уволнен, защото е политически неудобен. Според него изгонването му е 100-процента свързано с министъра на извънредните ситуации Емел Етем. На въпрос кога е научил за освобождаването си, той отговори: “Знаех от началото на годината“. Иванов допълни,че след освобождаването си ще продължи да работи макар и не като началник на Гражданска защита. 

В интервю за агенция БЛИЦ Андрей Иванов казва: "На специализираните органи след време може да се отвори доста работа в министерството на Емел Етем." 

image Андрей Иванов

- Г-н Иванов, бихте ли казали какви са мотивите за вашето уволнение?

Официалните мотиви са несправяне с работата, неизпълнение на задълженията. Не знам, честно казано, за кои задължения става дума, за да коментирам. Но това е само претекст.

- Министърът на извънредните ситуациите Емел Етем и по-рано тази година имаше претенции към “Гражданска защита”?

Въпросът е в това, че съм неудобен, за да си провежда политиката. Не позволявам да се освобождават професионалисти, за да бъдат заменяни с удобни хора. Да не казвам какви - вие сами можете да разберете за какви хора става дума, каквито вече на много места са назначени. Това е една от причините.

- Какви са целите на тази подмяна? Има ли финансов подтекст в тези действия?

Целта е да нямаме кадри. Специалистите се подменят се с такива, на които трябва да им се намери работа. Тази година Емел Етем каза, че тя ще прави оценките за изпълнение на индивидуалните планове на директорите на териториалните дирекции. На седем човека беше поставила оценки 5, което й позволяваше безпроблемно да ги освободи съгласно закона. Аз на тези хора им поставих по-високи оценки, които не позволяваха да бъдат освободени безпрепятствено. Това е едно от нещата, по които имахме разногласия с министъра. А за другите неща - аз съм сигурен, че рано или късно специализираните органи ще имат много работа, за да разследват какво е вършено в това министерство като обществени поръчки, като възлагане на дейности.

- Тези неща само за вашата дирекция ли се отнасят или за всичко, което е под шапката на министерството?

Основното е в това министерство е “Гражданска защита”, другото е администрация. Но може да се попита къде са националните планове за защита, къде са националните планове за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи, къде е националната програма, която определя точно какво трябва да бъде финансирано по линия на комисията за подпомагане и възстановяване. Няма такава програма. И това е защото тя ще ограничи за какво могат да бъдат давани тези финансови средства от държавния бюджет, а в момента се дават за каквото се прецени.

- Има ли срок, в който тези документи е трябвало да бъдат изготвени?

Срокове няма, но вече две години и 11 месеца няма такива. И следващите шест месеца национална програма няма да има, а ако има - тя ще бъде за следващото правителство.

- Вие имате ли намерение да оспорвате това уволнение?


Със сигурност ще го оспорвам, защото от него прозира безпринципност. Така бяха освободени и други колеги тази година, които също нямаха такава вина, че да бъдат освободени дисциплинарно.

- Ваши подчинени ли имате предвид?

Да. И запомнете какво ще ви кажа днес - че тепърва страшно много специалисти ще бъдат освободени от главната дирекция "Гражданска защита". Със структурни промени, с нови дисциплинарни производства, само и само да бъдат изгонени професионалисти.

- Смятате ли да се обърнете към премиера и да обясните позицията си?

Не съм правил опити. Аз нямам възможност да комуникирам пряко с премиера. Ще обжалвам уволнението си пред съда. Ние сме все пак правова държава и съм сигурен, че съдът правилно ще отсъди нещата. Убеден съм.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13059067
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930