Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 10:11 - Имотите в САЩ по-евтини от тези в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 849 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Финансовата криза в САЩ, предизвикана от колапса на ипотечния пазар, доведе до намаляване на инвестициите, спад в търсенето и намаляване на цените на недвижимите имоти и в България. Според експерти основната причина за поевтиняването на жилищата е затягането на условията за кредитиране, както и повишението на лихвените проценти. Заради финансовата криза стотици хиляди американци останаха без жилища, тъй като банките иззеха къщите, чиито ипотеки не се изплащат редовно.

У нас пазарът на имоти не остана встрани от случващото се по света. Трезорите в България са основно дъщерни на световни финансови институции. След като „банките майки” увеличиха лихвите по кредитите, същото направиха и трезорите у нас. Средно с 2 процента бяха повишени лихвените нива от почти всички банки, а политиката по отпускане на заеми беше затегната. Това доведе и до намаляване на търсенето на кредити.

Цените на имотите в Северна Америка се сринаха, тъй като финансовите институции пуснаха вече взетите жилища на по-ниски от пазарните цени. Според изследване на американската Национална асоциация на брокерите на имоти (NAR) сред 152 градски области, включени в проучването, 120 отчитат спад на средните цени на жилищата през последната година, показват данните. В национален мащаб продажбите са намалели с близо 8 процента през третото тримесечие на годината в сравнение със същия период на миналата година.

Почти половината от сделките на пазара са се извършвали от собственици на имоти, които са в затруднено финансово положение. За да могат да се отърват от недвижимостите си, хората пускат жилищата на много по-ниски цени, което доведе и до спад на средната цена с 9 процента, твърдят от асоциацията. Така средната цена на еднофамилна къща пада до 200 500. В момента средната цена на имотите в САЩ е 2000 долара за квадратен метър, което излиза 3100 лв. за квадратен метър. Например за къща от 1000 квадратни метра желаещите трябва да платят около 2 млн. долара.

Продължаващото намаление на цените на недвижимостите принуждава все повече хора да продават имотите си на загуба. През последната година близо половината от продадените жилища са изтъргувани без допълнителна печалба, а плащанията по близо една пета от отпуснатите ипотечни заеми са пресрочени. Най-много закъснения по покриването на кредитите от асоциацията регистрират в Калифорния.

Средната цена на жилище около 200 квадрата в Бруклин, Ню Йорк, е паднала до 510 000 долара. Това е с 5,6 процента по-малко в сравнение с година по-рано, съобщава международната агенция „Bloomberg”. Съкращаването на много служители на Уолстрийт заради финансовата криза намали значително търсенето на жилища в целия мегаполис.
С увеличаването на лихвите по ипотечните кредити у нас бяха затегнати и условията за отпускане на заеми през последните 3-4 месеца. Въпреки това българите продължават да теглят заеми, а цените на недвижимостите остават високи, твърдят брокери. Така например квадратен метър в центъра на столицата струва около 2000 евро.

На практика това означава, че излиза по-евтино да си купиш жилище в САЩ, отколкото в центъра на София, коментират експерти. По крайните квартали на столицата в блоковете ново строителство цените вървят около 1000 евро за квадратен метър. Това е над реалната стойност на имота, тъй като при покупката на жилище вече се гледа изградената инфраструктура около сградата, смятат експерти. Очакванията им са цените на недвижимостите да паднат, тъй като и търсенето намалява. Единствено наемите поскъпват, тъй като за момента това е изгоден вариант за временен дом.



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052347
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930