Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2009 20:28 - България ще търси компенсации за бизнеса заради газовата криза
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
0



България ще оцени щетите от газовата криза за икономиката си и ще поиска от Европейската комисия да посредничи на страната за предявяване на претенциите пред виновника за спрените руски доставки, които доведоха до спиране на производства и оставиха стотици хиляди граждани на студено. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след среща в сряда с представители на около 60 големи потребители на синьо гориво, сред които топлофикации, химически, металургични и стъкларски заводи.

В същото време обаче от изявленията му стана ясно, че ефектът от руско-украинския газов спор върху България е можело да бъде значително по-слаб, ако промишлените потребители са спазвали задълженията си за поддържане на резерви от алтернативни горива.

Големите потребители трябва да имат 12-15 дневни запаси от алтернативно гориво именно за кризисни случаи, но се оказало, че много от тях, не само топлофикации, но и други предприятия, не са поддържали подобни резерви. Сега се прави проверка кои не са спазили изискванията. Според наредбата на Министерството на икономиката и енергетиката те може да бъдат санкционирани между 20 хил. и 1 млн. лв., но Димитров заяви, че това не е най-важното сега. Приоритет е осигуряването на горива за икономиката и бита, като “Лукойл Нефтохим“ увеличава производството на мазут, а БДЖ организира на първо място маршрутите за цистерните с гориво. Държавният резерв обаче няма да се отваря, защото не било необходимо, каза Димитров.

Газовото потребление в страната се ограничава до 5.7 млн. куб. м в денонощие, съгласно въведения газов режим, съобщи още Петър Димитров. Толкова е било подаденото количество в сряда сутринта. То е повече от обявените ден по-рано 4.5 млн. куб. м, които се добиват от газохранилището в Чирен и находището “Галата“, защото в газопроводите има остатъчни количества след врътването на кранчето.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов обясни, че от Чирен, където се съхраняват 570 млн. куб. м газ, не могат да бъдат теглени повече от обявените ден по-рано 4.3 млн. куб. м по технологични причини. Това обяснява и покриването само на 1/3 от нуждите на бита и икономиката, въпреки че в хранилището има газ реално за два месеца.

Като цяло капацитетът на хранилището е над 1.3 млрд. куб.м, като от години се коментира неговото модернииране и разширяване. Сега става ясно, че фактически страната ни не може да ползва ефективно резервите си, а Гогов заяви, че се обмисля находището на газ в Глата след изчерпването му през март да стане второ хранилище.

Петър Димитров пък изказа учудване от тиражираната информация, че газът в Чирен ще стигне само за няколко дни. Такова изявление обаче направи именно Гогов преди два дни.

Димитров посочи още, че ще се следи стриктно да няма кражби от некоректни промишлени потребители, когато няколко предприятия са свързани в една група за снабдяване с природен газ.

Той отново изрази надеждата си, че до края на седмицата газовата криза ще намери своето решение, защото “има основателни безпокойства за закриване на производства и риск те да загубят клиенти, което е много неприемливо в условията на световната икономическа криза“.

В договорите с тримата доставчици на синьо гориво - “Овергаз“, “Газпром експорт“ и “Винтерсхал“, е разписан механизмът за компенсиране на “Булгаргаз“ в случай на нарушаване на доставките, но най-потърпевши са битовите и промишлените потребители, посочи Димитров. Затова и страната ни ще търси съдействието на Брюксел за предявяване на претенции за нанесени щети на българската икономика, допълни той. По думите му е създадена система за събиране на информация от фирмите за понесените от липсата на газ щети и “ще се потърси солидарност от ЕК за компенсация на тези проблеми в реалния сектор“.

Малко по-късно от ЕС отчетоха, че България е най-сериозно засегната от газовия конфликт. Говорителят на еврокомисаря поенергетиката Андрис Пиебалгс - Феран Тараделас, увери, че се прави всичко необходимо,за да помогне на България да се справи със ситуацията. Конкретните варианти ще се разгледат в петък, когато в Брюксел ще заседават експертите от групата за газова координация, каза той, цитиранот БНР.

ЕК е в постоянен контакт с българските власти и предприетите до момента от тях мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите, каза Тараделас. Той изрази пълната готовност на ЕК ,да помогне на страната.

“Булгаргаз“ също ще предяви искове към доставчиците, след като се оценят щетите, повтори Гогов. По-рано през деня той заяви пред БНТ, че още във вторник “с нарочни писма съм помолил ръководството на "Газпром" в лицето на г-н Милер и на "Нафтогаз" в лицето на г-н Дубина да ни предоставят официални данни от всеки един пункт за начина, по който се доставя и транспортира газ, за да се види къде е проблемът“.

Изненадващо министърът на икономиката заяви, че на 18 декември страната ни е получила официално писмо от руското посолство, с което първият вицепремиер на Русия информира, че може да има проблеми за това, че Украйна не желае да си плаща задълженията. По думите му Москва дори поискала от България като член на Европейския съюз да съдейства за оказването на натиск над Украйна за плащането на старите дългове към “Газпром“. Според Димитров обаче въпросното писмо не може да се счита за предупреждение за спиране на доставките.

Той отново отказа да коментира дали Русия или Украйна е виновникът за тежката ситуация, в която се оказа страната ни след врътването на газовото кранче.



Тагове:   българия,   криза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048338
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930