Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2009 22:19 - Пловдивският съд спря мегапроект на Ковачки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 535 Коментари: 0 Гласове:
0



Мегапроектът за голф комплекс в град Баня на смесеното дружество “Спортен комплекс Баня” АД между фирмата на Христо Ковачки "Баня голф енд спа ризорт" и община Карлово може и да не се реализира. Това става ясно от решение на Пловдивският административен съд от понеделник, с което се отменя апортът на общински имоти и земи в дружеството, създадено за строежа.

През лятото на 2007 г. Общинският съвет в Карлово апортира в дружеството спортния комплекс, хотела, спортния полуинтернат и стадиона в град Баня, както и по-голямата част от общинските земи в съседното село Соколица. Това е почти цялата общинска собственост в Баня.

В замяна Ковачки се ангажира да докара чужди инвестиции в размер на 60 млн. лв. в града, на който жител по адресна регистрация е и Симеон Сакскобургготски. С парите ще се изградят голф игрища, спортни съоръжения и ваканционни имоти.

Компанията на Ковачки обаче не успя да влезе във владение на земите, защото забави внасянето на паричния капитал от 14.8 млн. лв. в смесеното дружество, а след това и заради съдебните дела.

Административният съд в Пловдив отмени решението за апорта на общинските имоти, както и предхождащото го решение, с което се извършва преобразуването им от публична общинска собственост в частна общинска собственост.

Промяната на предназначението е направена без законово основание, защото не е отпаднала необходимостта от ползването на обектите за обществени цели, става ясно от мотивите на съда. Според магистратите, преобразуването е станало с единствената цел по-късно общинските имоти да бъдат вкарани в капитала на търговското дружество, зад което стои Ковачки.

Делото срещу решенията на Общинския съвет е образувано по жалба на люксембургския фонд "Роуз вали инвестмънтс", чиято алтернативна оферта за публично-частно партньорство съветниците от Карловската община са отказали да разгледат. Според информация на Дарик радио, офшорният фонд се свързва с брата на бившия финансов министър Милен Велчев – Георги Велчев.

Бъдещето на голф комплекса в Баня ще зависи от Върховния административен съд (ВАС), ако решението на пловдивския съд бъде обжалвано.



Тагове:   мегапроект,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050247
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930