Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2009 07:48 - Лихвите по депозитите надуват и кредитите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
0



Бързото увеличаване на лихвите по депозитите не е желателно. Това коментира вчера пред Дарик радио главният изпълнителен директор на Райфайзенбанк Момчил Андреев. Според него високите лихви при депозитите водят и до увеличаване на лихвите при кредитите, което може да доведе до повишаване на просрочените кредити.

В последните месеци банките събират парични ресурси, обявявайки примамливи лихви по депозити. Добрата новина за вложителите е, че за първи път от няколко години те получават реални лихви по депозитите си, тоест спестявайки пари в банката, умножават тези пари, каза Андреев.

По думите му това, което предизвиква коментари, е скоростта, с която се увеличават лихвите по депозитите, тъй като това може да доведе до увеличаване на лихвите по кредитите. То от своя страна ще доведе до паника сред потребителите, а съществува и опасност те да изпитат затруднения при връщането на заемите.

И други банкери потвърдиха пред „Новинар” тенденцията лихвите по кредитите да последват лихвите по депозитите, защото на практика банките отпускат заеми от събраните депозити. В момента лихвите по потребителските кредити са около 15 на сто, а при ипотечните заеми - между 9 и 10 на сто. Лихвите по депозитите пък вече са над 7 процента, като някои банки предлагат и 9 процента.

Междувременно акциите на Корпоративна търговска банка (КТБ) поскъпнаха рекордно на фондовата борса. Това стана веднага след новината, че мажоритарният собственик на кредитната институция "Бромак" е договорил продажбата на 30 процента от капитала й с "Бългериън акуизишън къмпани ІІ", която е част от суверенния фонд на султана на Оман. Книжата на банката поскъпнаха вчера със 7,69 процента до 70 лв.

Продажбата на дял от Корпоративна търговска банка е първата сделка в банковия сектор у нас след есента на 2007 г., когато белгийската финансова група KBC придоби мажоритарен дял от СИБанк. КТБ е една от малкото в сектора с местни акционери, като по активи към края на ноември 2008 г. е десетата по големина банка на българския пазар.

Продажбата на дял от кредитната институция не е изненадваща, тъй като преди време от банката намекнаха, че не е изключено привличането на стратегически инвеститор като партньор, но не и продажба на мажоритарен дял. Мажоритарният дял в кредитната институция държи Цветан Василев чрез фирмите "Бромак" ЕООД, на която е едноличен собственик, и Технологичен център - Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ), което означава, че и след продажбата ще запази контрола в банката.

Това не е първата сделка, в която участва Оманският суверенен фонд. Преди време той купи част от дела на компанията „Икуест” в проекта "Супер Боровец". През 2007 година пък тръгна слух, че фондът е сред потенциалните инвеститори в АЕЦ „Белене”. Фондът е под контрола на финансовото министерство на султаната Оман, а към края на 2008 г. активите му са за 8,2 млрд. долара.



Тагове:   НАДУВАТ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13048326
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930