2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Вече повече от 10 дни се вихри такава кампания срещу българските производители на месни продукти, жалват се от бранша.
Шокирани сме от факта, че бяха заклеймени основни за трапезата на българина продукти и беше уронен престижът на цял един бранш. В месопреработвателният сектор работят 22 000 души в 440 предприятия, които с лека ръка бяха очернени, се посочва в обръщението на сдружението, изпратено до медиите днес.
Месопреработвателите все още не могат да си обяснят от какво е продиктувана тази кампания, но са сигурни, че не е от загриженост за българския потребител, защото тези, които оплюха българските производители и продукти, са същите, които трябва да осъществяват официалния контрол.
Месопреработвателите в цяла Европа са длъжни да гарантират безопасността на предлаганите от тях храни. Всички български предприятия отговарят на изискванията на европейското законодателство, имат внедрени Добри производствени практики, Система за контрол на критичните точки (НАССР), система за проследяемост и одобрена технологична документация за всеки един продукт, който се пуска на пазара, отбелязват от асоциацията.
Много от предприятията имат внедрени и допълнителни системи, които са надградили над задължителните: ISO 9001, ISO 22000, IFS и др. Всички тези усилия и инвестиции са в посока да се предложат на българския потребител безопасни храни, гарантирани от европейските правила. Не трябва да се забравя, че производителите, които гледат дългосрочно на бизнеса си, отдавна работят за своята марка и самото тяхно име става основният гарант за качество.
На въпроса как потребителят може да се ориентира най-добре сред продуктите, които се прадлагат на пазара, отговорът е само един - като бъде максимално добре информиран. Ето защо той трябва да следи за всички отличителни характеристики на продукта - ясното обозначаване на съдържанието на използваните суровини и добавки, името на производителя и марката на продукта.
В произвежданите от нас продукти се влагат само разрешените от закона суровини и добавки, които се съдържат и във всички продукти, произвеждани и от европейските ни колеги. На пазара се предлагат продукти с различно качество в голям ценови диапазон, но всички, без изключение, са безопасни, уверяват от асоциацията.
За да се изчисти несправедливо опетненото име на българския производител, Асоциацията на месопреработвателите в България напълно подкрепя съвместните проверки на прокуратурата и Националната ветеринарномедицинска служба.
От бранша изразяват увереност, че проверките ще бъдат наистина мащабни и ще покажат, че произвежданите у нас продукти са били тенденциозно дискредитирани. Ако се окаже, че съществуват и некоректни фирми, то те трябва да понесат своята отговорност.