Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2009 21:51 - БСП започва да реди червените листи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0



Напук на нерешеното изборно законодателство социалистите вече започват да стягат изборните редици. “В петък следобед ще се проведе заседание на Висшия съвет на БСП, на което ще бъде излъчена комисия по провеждането на изборния процес. Тя ще изготви правила за номинирането на кандидати и оформянето на червените листи”, съобщи днес говорителят на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че най-вероятно номинирането ще става чрез вътрешнопартийни избори на общинските конференции.

От 4-ти до 20-ти март пък министрите, зам.-министрите и депутатите от БСП ще бъдат на обиколка из страната. Те ще разясняват на избирателите си какво точно са свършили от началото на мандата досега и какъв е икономическият им план за преодоляване на последиците от кризата.

“Изпълнителното бюро препоръчва на Парламентарната група да се предприемат мерки за създаване на законодателни условия за бърз и прозрачен процес в съдебната система”, съобщи още Нинова. Социалистите бил притеснени заради забавянето по произнасянето по някои от делата. “Има проблем с призоваването, с отсъствието на адвокати и т.н.”, уточни говорителката на БСП.

Днес стана ясно, че НДСВ постави в трудна ситуация бизнеса и партиите с идеята си денят за гласуване да бъде обявен за почивен. След дългата кампания за избори 2 в 1, която според жълтите би стимулирала избирателите, те заложиха и на това екзотично предложение.

Жълтият депутат Яни Янев уточни пред “Всеки ден”, че НДСВ предлага въпросният работен ден, когато ще се гласува, да бъде обявен за неработен за цялата страна. ”И този ден няма да е за гъби, за домати, за риба, а само за гласуване”, коментира той. Янев обясни, че няма никакъв проблем денят за гласуване да се отработи в някоя събота. “Има приоритет на ценности – все пак хората решават за четири години напред!”, аргументира се народният представител. “Сигурно България губи във всеки един ден, в който обединяваме празници”, каза още Янев.

“При тази икономическа криза, когато се чудим как да увеличаваме производителността на труда, и дори имаше спор за официалните почивни дни – това предложение е меко казано алогично”, коментира пред “Всеки ден” народният представител от БСП Надка Балева. Според нея така няма да се реши въпроса с разочарованието от политиката и политиците и отказа на хората да гласуват. “И вот 2 в 1 е доста популистка идея, защото така или иначе бюлетини ще се печатат. А ще трябва да се купят нови урни. Ще се спести само от плащане на секционните комисиите”, добави тя.

“Не знам как бизнесът би погледал на това предложение, но не мисля, че биха го приели радушно. Бизнесът ще поиска обезщетение от държавата за загубите. Това е абсурд”, каза и депутатът от ДПС Четин Казак.

“Тази идея не е нова, това е въпрос на едно сериозно обсъждане. Лично аз нямам възражения да се обсъди такъв вариант, въпреки, че не съм убеден, че точно това ще реши проблемите, които съществуват, заяви пред “Всеки ден” главният секретар на СДС Иван Сотиров. Той припомни, че провеждането на избори в делничен ден е практика и в други страни. “Трудно е да се прецени, все пак не знам това каква реакция ще предизвика. А и има твърде много хора, които са в частния бизнес”, коментира той идеята изборният ден да се обяви за неработен.

“Не е редно да се дава цял почивен ден за избори. Това ще подейства деструктивно на икономиката ни и ще доведе до големи загуби”, каза пред “Всеки ден” председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той допълни, че не може да прогнозира колко точно ще са те, но при всички положения ще са много. “Няма да оставим нещата така и мисля, че бизнесът ще скочи срещу това решение. То просто не е сериозно”, каза още Данев.

“Това, че един ден няма да работим не е кой знае какво при положение, че се сливат по 6 почивни дни. В демократична страна избирателите имат право на такъв ден по време на избори”, заяви пък пред “Всеки ден” Илиян Василев, председател на “Делойт България” и член на ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Въпреки това дните на работа се отразяват на БВП-то ни така, че добре трябва да преценяваме нещата, каза още Василев.

“Намираме се в условия на криза и сега повече от всякога трябва да работим, за да заздравим икономиката си. Има страни, които разчитат на нефт и газ, да поддържат икономиката си, ние разчитаме на труда си. Не бива да се отпускаме, а да стегнем и да работим за бъдещето на страната ни. С толкова почивни дни обаче това трудно става”, добави още Василев.

“Стана безумна практика да се сливат почивни дни и този един ден за избори няма да е прецедент. Безспорно бизнесът ще претърпи големи загуби, но той търпи загуби и от всички тези почивни дни”, каза пред “Всеки ден” експертът от “Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов. Според него дори да има почивен ден за изборите това няма да доведе до нищо ново. /Всеки ден



Тагове:   БСП,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050442
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930