Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2009 18:22 - Икономическият министър Петър Димитров за Пловдивския панаир
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 838 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 07.03.2009 18:23


 Депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев са отправили актуално питане към министъра на икономиката и енергетиката за структурата на собствеността в "Международен панаир - Пловдив" АД. Ето какво отговаря министър Петър Димитров:


image Петър Димитров


ОТГОВОР НА
ПИТАНЕ

от г-н Яне Янев и Димитър Абаджиев – народни представители



ОТНОСНО: Защита на държавния интерес в приватизираните дружества, в които министъра на икономиката и енергетиката е принципал на миноритарен държавен дял.


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМА ГОСПОДИН ЯНЕВ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АБАДЖИЕВ.

По въпрос № 1: Как МИЕ защитава държавния интерес в приватизираните дружества, в които министърът на икономиката и енергетиката е принципал на миноритарния държавен дял ?

Защитата на държавния интерес в дружествата с миноритарно държавно участие, включително в “МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ” се осъществява в рамките на действащата нормативна уредба и уставите/дружествените договори. Най-общо тези възможности се свеждат до следното: участие на представители на държавата в общи събрания на акционерите на дружествата, изискване и анализ на годишните финансови отчети, участие в оперативното управление на дружествата, в чиито управителни органи държавата има свой/и представител/и, както и участие в одитните комитети, съгласно Закона за независимия финансов одит. Държавният интерес в “МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ” е защитен и чрез определеното в устава мнозинството от 2/3 от регистрирания в търговския регистър капитал, необходимо при вземане на всички важни за дружеството решения.

По въпрос № 2: „Одобрена ли е от министъра приватизацията на „Международен панаир Пловдив” АД и ако е така, защо решението противоречи на решението на парламента?”

В Закона за приватизация и следприватизационен контрол е дадена легална дефиниция на понятието „приватизация” - прехвърляне чрез продажба на български физически или юридически лица с под 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала или на чуждестранни лица на: 1. дялове или акции - собственост на държавата или общините от търговски дружества; 2. обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. От тази гледна точка приватизация на панаира не е извършвана, поради което и министърът на икономиката и енергетиката не е вземал решения в този смисъл.

Промяната в структурата на капитала на “МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ”АД гр. Пловдив е настъпила в резултат на преструктуриране чрез увеличение на капитала по реда на Търговския закон, а не е посредством приватизационна сделка.

Приетата на 10 ноември 2006 г. от Министерския съвет Стратегия за развитие и преструктуриране на капитала на Международен панаир - Пловдив предвижда министърът на икономиката и енергетиката да вземе решение за увеличаване на капитала на дружеството, чрез извършване на непарична и/ или парична вноска от посочено от Общинския съвет на Община Пловдив дружество, при изпълнение на съответните заложени в решението условия, а именно запазване мажоритарния дял на държавата, включване на Община Пловдив и привличането на частни капитали.

Общинското участие в капитала на дружеството е свързано с важната роля на общината, която организира инфраструктурата около Панаирното градче (транспортни артерии, градски транспорт, хотели, комунални дейности и т.н.), а включването на частния капитал в активите на дружеството, по предложение на общината, следва да осигури финансов ресурс за по-бързото реализиране на инвестиционната програма и повишаване на ефективността на работния процес. От страна на Общински съвет Пловдив е посочено юридическо лице с общинско участие – “ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ”АД гр. Пловдив, което участва в две увеличения на капитала с непарични и парична вноска (решения от 18 декември 2006г. и 15 март 2007г.). Решенията за увеличаване на капитала са вписани в търговския регистър с актове от 21 декември 2006г. и 23 март 2007г. на Пловдивския окръжен съд. Капиталът на дружеството е изцяло внесен. Министърът на икономиката и енергетиката е предприел единствено действия по изпълнение на приетата с решение на Министерския съвет Стратегия, в качеството си на едноличен собственик на капитала, при гласуване на решенията на общото събрание на акционерите за увеличение на капитала на дружеството. За тези си действия министърът изрично е бил овластен.

По въпрос № 3: „Какви гаранции е дал на държавата Георги Гергов за доброто управление на „Международен панаир Пловдив” АД?”

Новият частен акционер не е обвързан с договор за управление като добър стопанин с министъра на икономиката и енерегетиката, поради факта, че акционерите не се обвързват с договор за управление.

Договор за управление се сключва между председателя на Съвета на директорите и изпълнителния директор, съответно между лице овластено от общото събрание на акционерите и членовете на Съвета на директорите. В тази връзка, следва да се има предвид, че частният акционер е обвързан и гарантира интереса на държавата за развитие на дружеството с апортираните собствени недвижими имоти: парк-хотел «Санкт Петербург», ведно с прилежащия аква-парк и територията около него, терени около панаира, ресторантски комплекси Пълдин и Ритора и др., описани подробни в устава на дружеството, които допълват услугите, предоставяни от панаира.

По въпрос № 4: „Извършвана ли е проверка на финансовото състояние и програмата за управление на „Международен панаир Пловдив” АД?”

Проверка на финансовото състояние на дружеството се извършва при провеждане на годишните отчетни събрания на акционерите, когато се представят доклада за дейността на дружеството и годишния финансов отчет, както и чрез представяне на текуща информация за развитие на дружеството. Проверка се извършва и от одитора, който проверява и заверява финансовите отчети на дружеството.

Освен това, „Международен панаир Пловдив” е сред търговските дружества, които съгласно Постановление № 87 от 07 май 2008 г. на Министерския съвет подлежат на специално наблюдение и контрол, относно финансовата дисциплина и фискалния риск.

По въпрос № 5: „Как възнамерявате да защитавате занапред държавния интерес в „Международен панаир Пловдив” АД ?”

Гаранция за защитата на държавните интереси в „Международен панаир Пловдив” АД занапред са действащата нормативна уредба и устава на дружеството. Държавата има двама свои представители в Съвета на директорите на дружеството. Съгласно Търговския закон и Устава на дружеството всички решения на Общото събрание на акционерите и на директорския съвет се вземат с мнозинство от минимум 2/3, което означава, че нито едно решение не може да бъде взето, ако представителите на държавата не го подкрепят. Всъщност тази ситуация е налице от 23 март 2007 г., когато в търговския регистър със съдебно решение е вписано последното увеличение на капитала на „Международен панаир Пловдив”.

Преструктурирането на „Международен панаир Пловдив” АД е извършено за да се осигури оптимално взаимодействие между тях, с цел реализацията на сериозна инвестиционна програма в полза и на двамата основни акционери. Такава всъщност е и практиката в повечето развити страни при преструктурирането на панаирите.


БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!



ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ



По въпрос № 1: Как МИЕ защитава държавния интерес в приватизираните дружества, в които министърът на икономиката и енергетиката е принципал на миноритарния държавен дял ?

Защитата на държавния интерес в приватизираните дружества с миноритарно държавно участие се осъществява в рамките на възможностите, които се предоставят от действащата нормативна уредба и уставите/дружествените договори. Най-общо тези възможности се свеждат до следното:

  • Участие в общите събрания на тези дружества и гласуване по отделните точки, при защита на държавния интерес.

  • Участие в оперативното управление на дружествата, в чиито управителни органи държавата има свой/и представител/и.

  • При необходимост, свикване на извънредно общо събрание с включване в дневния ред на определени въпроси, ако държавата притежава поне 5 на сто от капитала на съответното дружество.

  • В случаите, когато държавата притежава поне 10 на сто от капитала на дадено дружество и при необходимост е възможно да се предяви иск за търсене на отговорност от членовете на съвета на директорите или на надзорния и управителния съвет за причинени вреди на дружеството, както и да бъде поискано назначаването на контрольор за проверка на годишния финансов отчет.

  • Предявяване на искове, както и вспъпване в съдебни производства относно защита правото на членство и отделни членствени права, както и такива за отмяна на решения на общото събрание, взети в нарушение на разпоредбите на закона или на устава, респективно дружествения договор на съответното дружество.

  • Друга форма на контрол при осъществена приватизационна процедура е следприватизационният контрол, съгласно Закона за приватизация и следприватизационен контрол .

  • Стриктно спазване разпоредбите на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Конкретно, МИЕ защитава държавния интерес в “МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ”АД гр. Пловдив чрез участие в общи събрания на акционерите на дружеството, изискване и анализ на годишните финансови отчети на дружеството, както и чрез участие на представителите си в работата на Съвета на директорите, както и в Одитния комитет, съгласно Закона за независимия финансов одит. Държавният интерес в дружеството е защитен и от мнозинството, необходимо при вземане на всички решенията на ОСА съгласно чл. 19 ал.1 от устава с 2/3 от регистрирания в търговския регистър капитал .

По въпрос № 2: „Одобрена ли е от министъра приватизацията на „Международен панаир Пловдив” АД и ако е така, защо решението противоречи на решението на парламента?”

В ЗПСК е дадена легална дефиниция на понятието „приватизация” – прехвърляне чрез продажба на български физически или юридически лица с под 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала или на чуждестранни лица на: 1. дялове или акции - собственост на държавата или общините от търговски дружества; 2. обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Приватизация на панаира не е извършвана, поради което и министърът на икономиката и енергетиката не е вземал решения в този смисъл.

Промяната в структурата на капитала на “МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ”АД гр. Пловдив е настъпила в резултат на преструктуриране чрез увеличение на капитала по реда на ТЗ, а не е посредством приватизационна сделка.

От 2002 г. „Международен панаир Пловдив” ЕАД е включен в Приложение № 1 на ЗПСК със забрана за приватизация до приемането на стратегия за развитието и приватизацията му. С измененията на ЗПСК от 22.07.2008 г. в списъка се заличиха думите „до приемане на стратегия на развитието и приватизацията му”, като дружеството остана в забранителния списък за приватизация.

Приетата от Министерския съвет на 10.11.2006 г. Стратегия за развитие и преструктуриране на капитала на Международен панаир ЕАД- Пловдив не е по реда на ЗПСК. В тази връзка е необходимо да се има предвид, че Министерството на икономиката и енергетиката не е предприемало действия за изваждането на дружеството от списъка на дружествата, за чиято продажба се изисква приемане на стратегия от Народното събрание.

Промяната в капитала на панаира е заложена и приетата с Решение № 773 на Министерския съвет от 10.11.2006 г. (РМС № 773) Стратегия за развитие и преструктуриране на дружеството - неразделна част от решението. Приета е и Инвестиционна програма за периода 2006-2010 г.

Съгласно чл. 2 от РМС № 773, от страна на Министерския съвет е дадено съгласие министърът на икономиката и енергетиката, в качеството му на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на “МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР” ЕАД гр. Пловдив, да вземе решене за увеличаване на капитала на дружеството чрез извършване на непарична и/ или парична вноска от посочено от Общинския съвет на Община Пловдив дружество при изпълнение на съответните заложени в решението условия.

Приетата от Министерския съвет стратегия предвижда запазване мажоритарния дял на държавата, включване на Община Пловдив и привличането на частни капитали. По-конкретно, съгласно документа, е предвидено:

  1. Държавното участие в капитала на дружеството не може да бъде по малко от 51 %.

  2. Оценката на апортната вноска е извършена при спазване разпоредбите на чл. 72 и сл. от Търговския закон, като акционерното участие на определеното с решение на Общинския съвет Пловдив дружество, включително дела на реституционните претенции не може да бъде повече от 49 % от капитала на „Международен панаир” ЕАД, гр. Пловдив.

  3. Лицензиран оценител е определил реалната стойност на имуществото на „Международен панаир” ЕАД, гр. Пловдив, с цел постигане на съпоставимост на стойността на притежаваното от „Международен панаир” ЕАД, гр. Пловдив имущество със стойността на непаричната вноска, която да бъде направена от определеното от Общинския съвет на град Пловдив дружество.

  4. В решението е залегнало условие, което е изпълнено, като в устава на „Международен панаир” ЕАД - Пловдив е предвидено, че не може да се намалява акционерното участие на държавата, както и да се извършват изменения и допълнение на устава на дружеството без предварителното съгласие на държавата, докато е акционер.

Общинското участие в капитала на дружеството е свързано с важната роля на общината, която организира инфраструктурата около Панаирното градче (транспортни артерии, градски транспорт, хотели, комунални дейности и т.н.), а включването на частния капитал в активите на дружеството, по предложение на общината, следва да осигури финансов ресурс за по-бързото реализиране на инвестиционната програма и повишаване на ефективността на работния процес.


От страна на Общински съвет Пловдив е посочено юридическо лице с общинско участие – “ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ”АД гр. Пловдив, което участва в две увеличения на капитала с непарични и парична вноска (решения от 18.12.2006г. и 15.03.2007г.). Непаричните вноски са подробни описани в устава на дружеството.

Решенията за увеличаване на капитала са вписани в търговския регистър, както следва:

Съгласно съдебно решение на ПОС от 21.12.2006г. е вписано увеличение на капитала от 28 463 162 лв. на 43 086 833 лв. чрез издаване на нови акции.

Със съдебно решение на ПОС от 23.03.2007г. е вписано увеличение на капитала от 43 086 833 лв. на 56 256 550лв. чрез издаване на нови акции .

Капиталът на дружеството е изцяло внесен.

Министърът на икономиката и енергетиката единствено е предприел действия по изпълнение на цитираното по-горе решение на МС, в качеството си на едноличен собственик на капитала (при решението за увеличение на капитала от 18.12.2006г.) съответно като акционер - при решението на ОСА за увеличение на капитала от 15.03.2007г.. За тези си действия министърът изрично е бил овластен.


Капиталът на дружеството бе увеличен на два пъти и достигна от 28 463 162 лв. на 56 256 550 лв. за сметка на апортиране на имоти на общинската фирма „Пълдин Туринвест” АД, гр. Пловдив, вследствие на което „Пълдин Туринвест” АД придоби 48,91% от капитала на „Международен панаир Пловдив” АД, държавата остана с 51,02%, а 0,07% бяха прехвърлените акции като обезщетение на правоимащи лица по реституционните закони.

По смисъла на чл. 2 ал.1 от ЗПСПК, приватизация е прехвърляне чрез продажба на български физически или юридически лица с под 50 на сто държавно и/или общинско участие в капитала или на чуждестранни лица на:

1. дялове или акции - собственост на държавата или общините от търговски дружества;

2. обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала;

3. общински нежилищни имоти, невключени в имуществото на общински търговски дружества, които се използват за стопански цели (магазини, ателиета, складове, сервизи, цехове и др.), както и незавършени обекти на строителството, невключени в имуществото на общински търговски дружества.

Промяната в структурата на капитала на “МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ”АД гр. Пловдив е настъпила в резултат на преструктуриране чрез увеличение на капитала по реда на ТЗ.

По обезщетяването на реституентите

Във връзка с постъпили молби за обезщетяване по реституционните закони с акции от капитала на „Международен панаир Пловдив” АД са определени на правоимащите лица общо 47 527 броя акции, в т.ч. 9927 бр. определени по реда на чл. 18 от ЗППДОбП (отм.) с утвърден от министъра на икономиката Протокол № 47/23.02.2002 г. и 37 600 акции по реда на ЗОСОИ с влязло в сила Решение № 11947/27.12.2002 г. на ВАС. Прехвърлените акции на реституенти са 41 568 броя. Две от правоимащите лица – Антон Чешмеджиев и Доротея Климук, придобили със споразумения от 26.01.2007 г. по 18 800 бр. акции, са завели дело против „Международен панаир Пловдив” АД, въз основа на което с Решение № 53 от 13.02.2008 г. на Пловдивския окръжен съд на двамата ищци са определени като обезщетение по 407 678 бр. акции. Министерство на икономиката и енергетиката не е допуснато и конституирано като страна по това дело. След това решение МИЕ е подало въззивна жалба, но с определение от 18.03.2008 г. Пловдивския окръжен съд е върнал жалбата като недопустима, тъй като министерството няма процесуално качество като страна в производството. Впоследствие „Пълдин Туринвест” АД, гр. Пловдив е закупил акциите на почти всички реституенти, което е отразено в Централен депозитар. Към момента дяловото участие на „Пълдин Туринвест” АД в капитала на „Международен панаир Пловдив” АД възлиза на 50,36%, на държавата – 49,63%, а реституентите притежават 0,01%.

СПРАВКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦОННАТА ПРОГРАМА:



ГОДИНА

ЗАДЪЛЖЕНИЕ СЪГЛАСНО СТРАТЕГИЯТА

ИЗПЪЛНЕНИЕ

РАЗЛИКА

2006

7 400 000 лв.


6 805 000лв.

- 595 000лв.

2007

3 300 000лв.


7 273 000лв.

+ 3 973 000лв.

2008

3 750 000лв.


16 136 000лв.

+ 12 386 000лв.





С П Р А В К А

ЗА ОСНОВНИТЕ ФИНАНСОВИ ПОКАЗАТЕЛИ

НА “МЕЖДУНАРОДЕН ПАНАИР ПЛОВДИВ“ АД

ЗА ПЕРИОДА 2005г – 2008г

 


№ по ред

ПОКАЗАТЕЛИ

2005г.

2006г.

2007г.

2008г.

1.

НЕТО ИЗЛОЖБЕНА ПЛОЩ в кв.м.

110 130

115 714

118 746

128 918

2.

Приходи от дейността /общо/

21 982 000

21 933 000

34 457 000

39 677 000

3.

Данък печалба

563 000

721 000

1 057 000

1 060 000

4.

Печалба

3 917 000

5 087 000

10 029 000

10 100 000

5.

Дълготрайни материални активи

43 337 000

62 230 000

76 512 000

87 548 000

6.

Дълготрайни нематериални активи

49 000

39 000

36 000

52 000

7.

Финансови активи

9 000

9 000

9 000

2022000

9.

Инвестиции

5 737 000

6 805 000

7 273 000

16 136 000


ПОКАЗАТЕЛИТЕ ЗА 2008Г. СА ПРИБЛИЗИТЕЛНИ НА БАЗАТА НА ПРОГНОЗА, т.к. все още дружеството не е приключило финансовата година.

В приходите от дейността са включени Световните изложения Експо Аичи, 2006 и Сарагоса, 2008.

Цифрите достатъчно красноречиво говорят как е управлявано дружеството, как е защитен държавният интерес, и категорично опровергават всички твърдения и измислици за източване на дружеството, за “съмнителни сделки”, закононарушения и далавери.



1. Приетата на 10 ноември 2006 г. от Министерския съвет Стратегия за развитие и преструктуриране на капитала на Международен панаир - Пловдив предвижда министърът на икономиката и енергетиката да вземе решение за увеличаване на капитала на дружеството, чрез извършване на непарична и/ или парична вноска от посочено от Общинския съвет на Община Пловдив дружество, при изпълнение на съответните заложени в решението условия, а именно запазване мажоритарния дял на държавата, включване на Община Пловдив и привличането на частни капитали.

2. От страна на Общински съвет Пловдив с решения от 18 декември 2006г. и 15 март 2007г. е посочено юридическо лице с 61 % общинско участие – “ПЪЛДИН ТУРИНВЕСТ”АД гр. Пловдив, което участва в две увеличения на капитала с непарични и парична вноска.

3. Решенията за увеличаване на капитала са вписани в търговския регистър с съдебни решения от 21 декември 2006г. и 23 март 2007г. на Пловдивския окръжен съд.

4. Решение № 53 от 13.02.2008 г. на Пловдивския окръжен съд за обезшетение на реституентите.

5. Към момента дяловото участие на „Пълдин Туринвест” АД в капитала на „Международен панаир Пловдив” АД възлиза на 50,36%, на държавата – 49,63%, а реституентите притежават 0,01%.

http://www.bulgaria-news.bg/bg/news/read/464



Тагове:   министър,


Гласувай:
0



1. zaw12929 - Изненада!
08.03.2009 14:55
Интересен постинг
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050682
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930