Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2009 23:11 - Лекари: Управляващите създават политическа медицинска полиция
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0



Ръководствата на Българския лекарски съюз (БЛС) и Българския зъболекарски съюз (БЗС) се обявиха във вторник срещу предвиденото в промените в Закона за здравето създаване на Медицински инспекторат. От двете съсловни организации обясниха, че не са против контрола в здравеопазването, но смятат, че в този му вид Медицинският инспекторат е една ненужна структура, натоварена с политически цели.

"Създава се политическа медицинска полиция, която ще решава кой да санкционира и кое лечебно заведение да се закрие", коментира зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Той посочи, че такъв контролен орган би бил приемлив, ако е независим, а не към министъра на здравеопазването, който е политическа фигура.

Според юристите на двете организации с промените в Закона за здравето, които предстои да бъдат гласувани на второ четене в парламента, се дублират дейности, които вече се извършват от други ведомствата – здравното министерство, НЗОК, регионалните центрове по здравеопазване и др. Контрол упражняват и самите съсловни организации, които могат да прекратяват лекарските права на свои недобросъвестни колеги.

Тъй като в закона не е разписано, че за едно нарушение санкция може да налага само един от контролните органи, лекарите се опасяват, че за една грешка различните структури могат да наложат отделни санкции.

"Медицинският инспекторат не дублира функциите на здравната каса, както твърдят от лекарския съюз", контрира здравният министър Евгений Желев.

"Ясно е, че не всички искат да бъдат контролирани, затова има такива настроения", допълни Желев. Той обясни, че санкциите, които ще налага инспекторатът на нарушителите, ще бъдат уточнени с подзаконов нормативен акт.

Съсловните организации обаче обявиха, че не бягат от контрол, а от политическа саморазправа с неудобни шефове на болници. "Инспекторите ще имат сметка да налагат колкото се може повече санкции, тъй като 30% от глобите ще отиват за тях", коментираха лекарите.

"Българските лекари и зъболекари станаха нестинари – те непрекъснато са върху жарава", заяви председателят на зъболекарския съюз Николай Шарков.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13077247
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930