Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2009 23:10 - Разработката "Лиана" провалена заради изтичане на информация от върховете на МВР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 549 Коментари: 0 Гласове:
0



Има данни, че от политическото ръководство на МВР е изтичала информация към обектите на разработката "Лиана", в резултат на което тя е прекратена още на ниво оперативно дело. Това заяви във вторник председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов (НДСВ) след посещението си в ДАНС. Преди това министър Михаил Миков за пореден път отказа да предостави на членовете на комисията оперативното дело, което е за незаконно финансиране на ДПС.

Отказът на МВР да предостави разработката, в която има данни за изтичане на информация, е много показателен, коментира Минчо Спасов.

"Целта на комисията не е да установи, че 300 хил. са дължими на една партия, а 168 хил. - на друга (сопоред Атанас Атанасов от ДСБ обаче става въпрос за 380 хиляди, платени на БСП, и 168 хиляди – на ДПС). Целта е да се проверят твърденията в оперативното дело, че има теч на информация от политическото ръководство на МВР към обекти на разработката, станали причина за провала й", каза Спасов.

Делото е стартирано през 2006 г., когато вътрешен министър бе Румен Петков. На въпрос на Mediapool за това политическо ръководство на МВР ли става дума, Минчо Спасов отговори, че без да се прочете делото, не може да се каже.

Информация е изтичала не към политически лица, а към бизнесмени, за които се твърди, че са пълнили касите на ДПС. Според неофициална информация разработваните лица са около десет, някои от тях от български произход, други от турски. Покрай скандалите с делото "Лиана" на няколко пъти като конкретни имена в него изплува това на лидера на ДПС Ахмед Доган и на екоминистъра Джевдет Чакъров.

Досега се знаеше, че по скандалното дело се работи, но депутатите са научили, че то е спряно по предложение на наблюдаващия прокурор.

Членовете на вътрешната комисия разговаряха във вторник и с главния прокурор Борис Велчев, който ги уверил, че при него няма никакви материали, свързани с "Лиана" и че всичко е в МВР.

Ще предложа на председателя на Народното събрание да отменим три члена от парламентарния правилник, така че всички държавни органи да бъдат задължени да предоставят на НС и специализираните му комисии исканата информация, независимо дали става дума за държавна, следствена или служебна тайна, каза Минчо Спасов.

Колегата му във вътрешната комисия Атанас Атанасов, който пръв съобщи за съществуването на "Лиана", заяви, че и от ДАНС не им е предоставена и обобщената справка от делото, която ГДБОП е изпратила на тогавашната Национална служба сигурност (НСС).

В началото на миналата година НСС се вля в ръководената от Петко Сертов агенция. Според опозиционния депутат обаче справката е изпратена на Николай Методиев, който е бил началник на отдел в НСС, а по настоящем е зам.-шеф на ДАНС. Атанасов заподозря, че Методиев е назначен на този пост с подкрепата на ДПС.

Атанасов смята, че има задружно координирани действия между ДАНС и МВР за прикриване на оперативното дело. По думите му Михаил Миков прикрива предшественика си Румен Петков.

Освен делото "Лиана", министър Миков не е дал на депутатите информация и дали са вадени разпечатки на телефоните на около 40 народни представители покрай делото за разработка на медии, известно като "Галерия".

Миков се мотивирал, че от ръководството на вътрешната комисия ще изтече информация по двете разработки.

От около 7 месеца вътрешната комисия настоява да получи данни по двете разработки, които неведнъж са ставали повод за сериозни политически скандали. Миналата седмица Минчо Спасов дори изпрати гневно писмо на премиера Сергей Станишев с настояване да получи информацията.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13087219
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930