Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 22:06 - Критики и вот на недоверие дебнат Борисов, ако остане сам
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0



Ден след изборите, победителят Бойко Борисов е в плен на изкушението да поеме всичко в свои ръце. Да управлява сам или да се облегне на коалиционното рамо на подкрепящите го партии сега е най-важният въпрос в държавата. Индикациите, които бъдещият премиер дава обаче натежаха повече към първото решение.

Докато Борисов умува, трите приятелски партии – Синята коалиция, РЗС и “Атака”, които вече изразиха подкрепата си за ГЕРБ, са в истинско напрежение. Те все още не знаят в какви точно взаимоотношения ще влязат с партията – победителка. Пред “Всеки ден” обаче хора от тези партии споделиха, че ако Борисов направи сам правителство, без да ги включи във висшата изпълнителна власт, те едва ли ще му гарантират безвъзмездната си подкрепа в дългосрочен план.

Има два подхода – ГЕРБ да ни предложат участие в изпълнителната власт, и да ни поискат само подкрепа, пределно ясни са фактори от десните партньорски партии. За второто – няма проблем – ще им дадем подкрепа, но това предопределя едно много нестабилно управление, категорични са те.

“Ако искат да носим отговорност - две министерства, ако не – няма проблем, подкрепяме го засега”, заявиха хора от ръководството на партиите-партньорки на ГЕРБ. Те не били съгласни да им се подхвърлят няколко чиновнически места и едно-две зам.-министерски, само за да се вържат.

“Хубаво е едно – да се направи такъв кабинет, с такива министри, които да носят отговорност пред ГЕРБ. А не да влезеш в едно правителство, и да си кажеш – ама аз нямам нищо общо с тази партия. Защото цялата отговорност, абсолютно цялата, подчертавам, се носи от Борисов. Всички хора, навсякъде, където съм ходил, вярват на Борисов”, изрази се еднозначно пред “Всеки ден” организационният секретар на ГЕРБ Красимир Велчев.

Най-добрият вариант бил подкрепа за партията на Борисов, а не да се поставят условия и мисля, че това е цивилизовано, европейско. За да може да се носи отговорност”, конкретизира Велчев. Според него особено сега, когато трябва да се взимат непопулярни мерки заради кризата, трябва да се носи отговорност и всеки да знае, че няма да става въпрос за принуда от една или друга партия. Велчев обясни, че е наясно с рисковете, които ГЕРБ ще поеме, при решението за самостоятелно управление.

На въпрос на “Всеки ден” дали са наясно, че при един вот на недоверие, отдалечен във времето, поемат сериозния риск сегашните партньори, недостатъчно обвързани, да гласуват и срещу тях, Велчев отговори, че това са опасни тенденции и че не би трябвало да го правят, ако нямат основание за критики. Той обаче призна, че това е може би наивно от негова страна.

“По-стратегическото, по-мъдрото решение е да се направи коалиция, ние бихме направили така. А по другия начин той ни дава възможност след 6-7- месеца, ако нещата започнат да се провалят, по най-лесния начин да започнем да го критикуваме. Няма проблем сега да го подкрепяме, но след 6-7 месеца, една година той не може постоянно да разчита на такъв човешки толеранс”, споделиха пред “Всеки ден” десни представители в очакване на решението на Борисов.

Ако Борисов все пак направи коалиция, така ще ангажира поне две партии – Синята коалиция и РЗС. Може един министър да имат, но ще си носят отговорност. Но, те явно са се опиянили от победата и не мислят за това в момента, анализират ситуацията десни.

От своя страна Иван Костов обаче наистина нямал никакви претенции за постове – нито за министерски, нито пък за шеф на парламента. Желанието на експремиера било да стои в сянка, но да се зачита неговата дума, особено когато става въпрос за икономика и криза.

Мисля си, че първо ще се водят разговори с другите партии, които евентуално ще ни подкрепят и след това ще става дума за министерски постове. Но честно ви казвам – с мен до момента, а доколкото знам и с мои колеги, не е разговаряно някой да поеме някакъв пост или нещо подобно, балансира нещата спряганият за земеделски министър Мирослав Найденов, сега директор на общинската фирма ”Екоравновесие”.



Тагове:   нов кабинет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053729
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930