Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2009 21:20 - БСП обсъжда изборния разгром
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 543 Коментари: 0 Гласове:
0



Пет дни след изборите Изпълнителното бюро на БСП се събира днес за първи път, за да реши какъв ход да предприеме - вот на доверие от Националния съвет, оставка или снишаване. Ключови фигури в БСП, включително лидерът Сергей Станишев, вече призоваха емоциите да останат настрана и първо да бъде направен "дълбок анализ за причините". Мнозина допускат, че Станишев ще поиска вот на доверие пред Националния съвет, а ако не го получи, ще свика извънредно заседание на 47-ия конгрес. Други пък прогнозират ход като този при загубата на евровота през 2007 г., когато Станишев поиска Изпълнителното бюро да подаде оставка, а пленумът я прие. Тогава лидерът посочи почти същите лица за тясното партийно ръководство и вместо свои заместници посочи секретари.

Изпълнителното бюро ще се запознае и с отчета на националния предизборен щаб, който заседава близо 4 часа вчера. След сбирката седмината членове на щаба отказваха коментари с аргумент, че "четат по вестниците какви ли не интерпретации". Въпреки очакванията за оставки това не е било обсъждано на заседанието, казаха членове пред "Дневник". И седмината в щаба са и в състава на Изпълнителното бюро - ако подадат оставка, трябва да напуснат и ръководството на партията, коментираха социалисти.

В същото време в интернет форум "за реформиране и промени в БСП" се появи отворено писмо до Националния съвет на партията, в което се настоява за незабавна оставка на ръководството, насрочване на извънреден конгрес най-късно до ноември, избиране на временно ръководство за подготовка на нов конгрес, който да избере нов председател на партията. Тезите в откритото писмо повтарят изказванията на неуспелия мажоритарен кандидат в Монтана Младен Червеняков, който не отрича инициатива за призива (виж карето).

В същото време в блога си Станишев благодари на всички, които са гласували на 5 юли. "Изборният ден беше много важен за страната. Но следващите дни, седмици и месеци са също толкова важни. Трябва да сме обединени, за да успеем", казва Станишев.



Социалисти: Партията се превърна в холдинг от ЕООД-та и ООД-та

Политиката на БСП в последните 10 г. беше в груби линии политика на "нищоправене", конформизъм и стремеж към участие във властта "на всяка цена", на загуба на идентичност и консумиране на управлението от група лица. Това се посочва в отвореното писмо от членове, симпатизанти и съратници на БСП, публикувано в интернет форум. Според тях тези проблеми не могат да се прикриват с организационни мерки за "стягане на редиците", оправдаване с партньорите или с опонентите на партията. БСП се превърна в холдинг от ЕООД-та и ООД-та, които не работят за интересите на общото дружество, принципът от предишните избори "Един за всички - всички за един" се превърна в "Един за всички - всеки за себе си". Липсата на политика обуслови и избирането на органите на БСП не като един отбор, обединен около политика, а като неясни сметки и баланси, гласи писмото.

Писмото на недоволните  Изтегляне



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050712
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930