Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2009 21:51 - ГЕРБ ще управлява самостоятелно
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.07.2009 21:52


Георги Първанов ще връчи на Бойко Борисов мандат за съставяне на правителство, за което става все по-очевидно, че няма да бъде коалиционно. Изявленията в първия работен ден на 41-то Народно събрание и след консултациите при държавния глава очертаха намерението на ГЕРБ за съставяне на правителство на малцинството, съобщи електронното издание Медиапул.

Нов тип управление

ГЕРБ ще предложи меморандум за политическо партньорство и подкрепа за новото управление, но без партиите, участвали в предишното управление. Това обяви председателят на партията и на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов във вторник в речта си при тържественото откриване на 41-то Народно събрание без да даде повече яснота за формулата на бъдещия кабинет.

"Това, което искаме да постигнем, е сътрудничество и подкрепа на принципна политическа основа, а не коалиционно договаряне на постове срещу парламентарна подкрепа", каза Цветанов.

Според него фактът, че 116-те народни представители на ГЕРБ формално не са достатъчни, за да гарантират стабилно управление, може да се окаже шансът за победителите в изборите да реализират "един нов тип управление".

Макар че не го формулира директно, посланието на Цветанов бе разтълкувано еднозначно като отказ на ГЕРБ за формиране на коалиционно правителство със Синята коалиция, която също е член на ЕНП и с която партията на Бойко Борисов има най-близки "дясноцентристки идеи". Въпросът за официална коалиция с РЗС и "Атака" никога не е бил обсъждан сериозно в ГЕРБ, най-малкото заради притеснения от реакцията на ЕНП, макар че до този момент нито Борисов, нито Цветанов са назовавали директно коя или кои партии виждат като евентуални участници в коалиционно правителство.

Петте депутатски гласа, които не достигат за правителствено мнозинство, на този етап не се разглеждат като проблем, защото Синята коалиция, "Атака" и РЗС вече заявиха, че ще подкрепят кабинета. Към момента обаче малцината представители на ГЕРБ, които са в течение на плановете на Борисов, отказват да коментират как практически ще се осигурява подкрепа за различни управленски решения – дали за всяко едно поотделно с всяка партия или "пакетно".

Никой не подкрепя политика, в чието изработване не е участвал

Представители на Синята коалиция коментираха в сряда, че с изявлението си Цветанов е посочил ясно, че ГЕРБ планира самостоятелно управление, а чрез меморандума ще се опита да осигури консенсус между бившите опозиционни формации по ключови въпроси. От Синята коалиция отново повториха, че към момента нямат никакви конкретни предложения от ГЕРБ и не са поставяли и няма да поставят условия, но смятат че подобен меморандум няма да може да осигури стабилна парламентарна подкрепа на ГЕРБ за реализирането на конкретни проекти. "Не можеш с бланкетни фрази и не съвсем ясни идеи какви приоритети ще имаш през следващите 4 години, да търсиш сериозна подкрепа. Не се работи на парче", заявиха депутати от Синята коалиция.

"Никой не носи отговорност за политика, в чието изработване не е участвал", каза след консултациите при президента съпредседателят на синята коалиция Иван Костов и добави, че трябва да има споразумение, на базата на което страните ще се задължат да следват определени принципи и ясни ангажименти. Според него, ако се стигне до правителство на малцинството, това ще е знак на несигурност за банките, фирмите и кредитите. Все пак той очаква да се стигне до споразумение за общи действия между ГЕРБ и десните, като смята, че няма неща, за които да не могат да се разберат с партията на Борисов.

Попитан след срещата си с президента дали ще даде министерски постове на други политически сили, Бойко Борисов отговори, че, ако му бъдат предложени експерти, които са доказани и се знае, че ще свършат работа в условия на криза, би преговарял.

Лидерът на РЗС Яне Янев потвърди готовността на партията му да подкрепи правителството на Борисов.

Новият кабинет трябва да работи единствено в посока на националния интерес, за да получи подкрепата на "Атака", и при отклонение от тази политика подкрепата ще бъде оттеглена, обясни от своя страна Волен Сидеров.

Той попитал Първанов дали няма да подаде преждевременно оставка като конструктор на претърпялата съкрушителна загуба тройна коалиция. Като чул въпроса президентът си изпуснал нервите и напуснал залата.

Без подкрепа от БСП и ДПС

"Надявам се, че моралът и отговорността на политическите партии и вотът на народа ще ги накара да подкрепят кабинета с пълно мнозинство", посочи Борисов и добави, че преди изборите всички са декларирали, че трябва да се състави кабинет по най-бързия начин и на 27 юли има се предоставя възможност да направят това.

От БСП обаче изключиха вариант да подкрепят правителството на Бойко Борисов, тъй като е очевидно, че бъдещото правителство на ГЕРБ ще води дясна политика, която противоречи на разбиранията на БСП като лява партия. Ангел Найденов коментира, че днес им е било дадено да разберат, че мнозинството ще е от ГЕРБ, Синята коалиция и РЗС, а опозицията от БСП и ДПС.

И ДПС оттеглиха заявената преди дни хипотетична подкрепа за правителството на ГЕРБ. Лютви Местан посочи, че първо трябва да стане ясно каква е правителствената конфигурация и дали ГЕРБ подкрепя "реваншистките" идеи на "Атака". Иначе Местан каза, че от ДПС ясно са признали победата на ГЕРБ, и отправи три пожелания към Борисов - "да се множат дните му, да е ярко сиянието му, да се свети името му".


ГЕРБ продължава да стои зад идеята си някои от парламентарните комисии да бъдат поверени на ротационен принцип на представители на опозицията, включително на БСП и ДПС, обяви Цветан Цветанов.

Като пример той посочи комисията за контрол над Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). "Така ще бъдем по-прозрачни", обясни Цветанов.

Към момента не е ясно и точно кои комисии новото мнозинство ще се опита да редуцира, което ще стане с промени в парламентарния правилник.

Още на първото си заседание във вторник всички партии излъчиха свои представители, които да работят по него. Неофициално от опозицията коментираха, че вместо 21 комисии, до какъвто брой от ГЕРБ смятат да ги редуцират, парламентът може да работи пълноценно и с 16-17.

Неофициално из кулоарите на НС се коментираше, че предвид това, че повечето български закони са синхронизирани с европейското законодателство, то и работата през новата сесия чувствително ще намалее и пленарните заседания може да се свият до два дни – сряда и четвъртък, например. Отворен обаче остава въпросът какво ще се прави с редовния петъчен парламентарен контрол.



Тагове:   кабинет,   мандат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050276
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930