Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 22:02 - Хлебният баланс е "на кантар" заради влошено качество на зърното
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 578 Коментари: 0 Гласове:
0



"Голяма е опасността хлебният баланс на страната да не бъде осигурен заради проливните дъждове и влошеното качество на пшеницата. Само преди две седмици очаквахме реколтата да бъде около 3.5 млн. т, и то с добро качество, докато сегашните прогнози са за едва 1.5 млн. тона, които стават за хляб." Това е съобщил пред онлайн изданието Дневник председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов преди началото на жътвата за Южна България, която заради наводненията започна от в сряда.

По данни на асоциацията продължилите неочаквано дълго обилни валежи са поразили много от посевите във Великотърновско, Ловешко, Плевенско, Врачанско и Монтанско. "Заради лошото време комбайните влязоха късно в нивите и немалка част от зърното покълна на корен и става само за фураж", поясни още Христов. Данните отчасти бяха потвърдени и от министерството на земеделието и сертифициращата компания SGS, акредитирана да извършва анализи на зърното. Освен покълването посевите са застрашени и от гъбични плесени, популярни като чернилка, обясниха от агроминистерството. Националната служба по зърното, която е оторизирана да прави качествените тестове, ще обяви окончателните данни за пораженията, след като се приберат поне 60 на сто от площите. До момента са ожънати едва 30 на сто, докато по същото време на миналата година са били обработени над половината от площите.

Търговците реагираха светкавично на новата ситуация и от няколко дни мелничарите рязко са повишили офертите си за покупка на хлебна пшеница. Преди две седмици за тон зърно ни предлагаха между 190 и 210 лв., новите цени вече са между 230 и 250 лв. за тон, обясни Христов. И добави, че заради поразените площи ще се наложи да се правят проби от зърното почти за всеки масив, като целта е да се отделят качествените партиди. По този повод от асоциацията ще излязат със специална декларация до своите членове за съхраняване на зърното. От агроминистерството също препоръчват на стопаните при възможност да сушат семената и да осигуряват проветливи складове.

Ако качественото зърно започне да се изнася, има опасност от внос на много по-високи цени, предвиждат производители. За осигуряване на прехраната годишно са необходими 1-1.2 млн. т. При 1.5 млн. т годно за хляб зърно осигуряването на баланса е на кантар заради възможния износ. Опасенията се засилват и поради тревожните новини за реколтата в Русия. Преди два дни руските служби по зърното съобщиха, че поради незапомнено високите температури през май близо 32 млн. дка с пшеница по поречието на Волга и Южен Урал ще бъдат поразени. Вместо очакваните 108 млн. т хлебна пшеница Русия вероятно ще произведе 85 млн. т, съобщи агенция Ройтерс.

Фермерите имат тревоги и за експорта на фуражно зърно. Заради кризата най-големите потребители Египет, Алжир и Сирия са намалили търсенето, обясни Радослав Христов.


Тагове:   жътва,   зърнена криза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13051113
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930