Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 23:19 - Борисов събира транспорт и енергетика под една шапка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
1



Министерствата на енергетиката и на транспорта и съобщенията да бъдат слети в едно, а икономическото ведомство да отговаря за високите технологии. За подобно намерение на експертите на ГЕРБ може да се съди от предложените вчера парламентарни комисии. Идеята на партията на Бойко Борисов е да има комисия по икономика и високи технологии и друга по енергетика, транспорт и съобщения вместо досегашните четири. Междувременно зам.-председателят на групата на ГЕРБ Искра Фидосова, която ръководи изработването на новия правилник на депутатите, поне три пъти обяви, че постоянните парламентарни органи ще съответстват на структурата на бъдещия Министерски съвет. Това съвпада и с многократните коментари на Борисов, че ще има по-компактен кабинет.

Събирането на енергетиката и транспорта се коментира от някои икономисти като авангардно, защото в България досега двата големи и важни ресора не са били под една шапка. В Европейския съюз обаче има подобни примери. В Белгия енергетиката и транспорта са заедно, в Швеция - енергетиката и съобщенията, а във Франция има министър на транспорта, енергетиката и околната среда.

Георги Ангелов от Института "Отворено общество" коментира пред "Дневник", че за страната е важно да се намали броят на министерствата и да се съкрати администрацията. Това, че промените крият риск, според него не е аргумент срещу правенето на реформи. Депутатът от ДСБ Иван Иванов, който миналия мандат беше в енергийната комисия, е на мнение, че сливането на енергетиката и транспорта "дава завършен вид на едно министерство на инфраструктурата". "Масовата практика в Европа е енергетиката да се обединява с регионалното развитие поради факта, че и двете министерства отговарят за инфраструктурата", коментира за "Дневник" бившият директор на БДЖ инж. Владимир Дунчев.

Досега официално и в детайли за структурата на бъдещия кабинет не е говорил никой от икономическия екип на ГЕРБ, нито самият бъдещ премиер Бойко Борисов. И вчера, когато получи от президента Георги Първанов мандат за сформиране на Министерски съвет, той отново показа раздразнение от въпросите по темата. Обяви, че министрите ще бъдат съобщени на 21 юли, и даде да се разбере, че преди това няма да има нова информация. До 23 юли Борисов трябва да представи правителството пред държавния глава. Очаква се то да бъде гласувано в парламента на 27 юли.

По неофициална информация, но потвърдена от два независими източника, лидерът на ГЕРБ обаче вече е представил пред посланици членове на бъдещия си екип. Вчера той каза, че е говорил с посланици на страните - членки на Европейския съюз, и е помолил страните им да не прехвърлят негативите на правителството на Станишев върху новия кабинет.

Ясните засега бъдещи министри са Симеон Дянков (на финансите), Цветан Цветанов (на вътрешните работи), Йорданка Фандъкова (на образованието) и Вежди Рашидов (на културата). В отговор на въпрос вчера Борисов каза, че вицепрезидентът на Световната банка Кристалина Георгиева няма да бъде в правителствения му екип. От изказванията му обаче личи, че той продължава да се съветва с нея.

Въпреки наложеното от лидера на ГЕРБ ембарго върху коментари за назначенията в средите на партията се тиражират имена и за останалите министерски постове. Всяко такова "съобщение" върви с предупреждението, че докато лидерът не си каже думата, няма нищо окончателно. Сигурна за поста на министър на земеделието била доскорошната председателка на общинския съвет в Сливен, а сега депутатка от партията на Борисов - Десислава Танева. От 1997 г. тя е изпълнителен директор на "Мел инвест холдинг" АД. Министър на регионалното развитие вероятно ще е управителят на "Линдер имобилен мениджмънт" Росен Плевнелиев. За няколко месеца на стола на външния министър се очаква да седне евродепутатът Румяна Желева, която се готви и за български еврокомисар. Николай Младенов поема военното ведомство. Упорито за здравен министър се сочи шефът на АГ болница "Шейново" Иван Костов.

Както обеща, ГЕРБ най-вероятно ще вкара в правителството и експерти, близки до десницата. За социалното министерство бил харесан доскорошният управител на НОИ Йордан Христосков.

Вчера Борисов съвсем ясно каза на "Синята коалиция", че няма да търси коалиционно правителство. "Спазвайки нашия ангажимент към обществото и към тези, които гласуваха 116 депутати на ГЕРБ да бъдат в българския парламент, ще съставим самостоятелно правителство", обяви той при получаването на мандата. "Неправилно е да се казва правителство на малцинството, защото следващата партия има 40 депутати - сиреч ГЕРБ има мнозинство в Народното събрание и пълното и морално право да състави самостоятелен кабинет", допълни Борисов.


Тагове:   кабинет,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050963
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930