Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 14:16 - Борисов: Турците се страхуват от Доган
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 849 Коментари: 1 Гласове:
1



Турците се страхуват не от нас, а от Доган – ако не го подкрепят, ги изхвърлят от работа и ги преследват. Това каза пред “ШОУ” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов”, когото хванахме в къщата му в Банкя между две пътувания преди изборите. Приятелският кръг на Станишев получава по 10 000 лв. заплата от бордове, бе друга тема в разговора. - Вече не си седите вкъщи, а обикаляте страната, макар и на два куци крака...

- За да спрат да си измислят – първо беше, че съм обсебен от искането да стана премиер, после пък – страх ме било да съм премиер, искал съм президент... Обикалям страната – по няколко града в ден, за да кажа на хората, че е много важно да гласуват – тогава няма да ги управлява Доган.

- Те какво ви казват?

- Възмутени са от президента и премиера, които бягат от коментар на изявленията на Доган. Доган заплашва националната сигурност – той казва, че Кърджали ще е Косово , ако не е във властта. Той директно атакува парламента, а никой не коментира. Хората са много раздразнени от това.

- Е, Станишев вярно го усука, че било вътрешнопартийна работа, но президентът като че ли реагира по-различно...

- Ами! Президентът има навика, когато неговите се оакат - думата всъщност е друга, но да употребя по-приемливата - та когато неговите в БСП и ДПС се оакат, президентът казва, че всички са маскари. Ето и сега – в кампанията нямало дебат, имало махленски свади. Ами кой е виновен – неговите използват черен PR, не ГЕРБ. Неговите лъжат! Те постоянно изопачават моите думи. Ето например за „материала”, какво ли не добавиха – „лош човешки материал” съм бил казал – не е вярно, против пенсионерите съм се бил изказвал – не е вярно. Сега се въртят едни клипове с брадви – какво общо имам аз с „Балкан”, не съм правил коалиция с Костов, не се явяваме заедно, нямаме мажоритарни кандидати заедно – те постоянно внушават лъжи. Щял съм да докарам Костов на власт, за да затвори болниците. Има ли една затворена болница в София? Не! Всички са с нова апаратура. Така че аз очаквам от президента като държавен глава не да казва, че имало махленски свади, а да порицае своите хора, които водят абсолютно черен пиар в кампанията срещу нас, нищо градивно няма в нея. Доган си играе със страховете на хората за етническия мир, а Станишев си играе със страховете на пенсионерите.

- И Вашите симпатизанти в Банкя не се държаха много градивно с митинга на БСП?

-А, БСП бяха дошли специално за да си направят клипа. Един час се моткаха из парка и провокираха хората наоколо, за да предизвикат някаква ситуация.

- Да се върнем на президента и Доган...


- Помислете, кого ползва този псевдомажоритарен вот, който наложиха по искане на президента? Какъв е този мажоритарен вот без балотаж? Лъжлив! Той ползва ДПС, а също спонсорите им и арестантите дето наизлязоха от затворите, разбира се.

- Наистина ли Доган управлява всъщност държавата и разпределя парите. Толкова ли е страшно?

- Аз очаквах и Пирински да вземе отношение, защото доколкото знам, ние сме парламентарна република. Какво значи изказването на Доган, че един депутат става актуален само ако има неформални контакти? Това означава, че ако не е свързан с обръчите от фирми на ДПС или с кръговете, които източват бюджета на държавата,
както сам Румен Овчаров призна, той няма власт, нищо е. Ами защо тогава да правим парламентарни избори? Значи ние имаме еднолична власт в държавата. Или както Доган казва - властта съм аз. И това, че и Първанов, и Станишев се правят, че нищо не е казал, действително означава, че той е властта в държавата. Не случайно всички президенти досега – Желю Желев, Петър Стоянов, Герги Първанов, са станали президенти с подкрепата на ДПС. Същото е и с премиерите. Ами с подкрепата на ДПС и Костов, и Царя, и Станишев и преди това Беров са ставали премиери.
Всъщност за първи път се явява партия като ГЕРБ и казва, че не желае на никаква цена коалиция с ДПС. Затова на пресконференцията след евроизборите Доган хулеше по най-безпардонен начин само ГЕРБ и мен. Харесваха му всички – и Синята коалиция, и Лидер, и БСП, и НДСВ. Една думичка не спомена за „Атака” – това как си го обяснявате?

- Как хората да разграничат корупционните практики на Доган от етническото противопоставяне?


- Той самият ги обвързва. Но хората правят разлика. Разбрах го при пътуванията си из Шумен, Търговище, въобще в тези райони. Българи и турци живеят и ще живеят добре заедно. А страхът на българските мюсюлмани е от Доган, а не от нас като партия или от българите. Защото всеки български мюсюлманин, който се откаже от ДПС, бива гонен от работа и преследван след това. Имаме информация, че сега в смесените райони карат мюсюлманите да се кълнат в джамиите, че ще гласуват за ДПС. Ако тази информация се потвърди, искам да чуя президента и премиера какво ще коментират. Ще ми е интересно тогава да чуя и българските контраразузнавателни служби какво мислят по въпроса.

- В кои точно райони? В Кърджалийско?


- В Благоевградско например.

- Тоест в помашките села. Там, където Доган постави задача непременно да бъде избран за мажоритарен депутат обвиненият в радикален ислям Ахмед Башев?


- Именно.

- Знаете ли дали това е по директива от центъра или е местно престараване?


- Надявам се да няма централна директива.

- Има две версии за поведението на Доган – едната е, че самочувствието му вече е толкова голямо, че смята че може да прави каквото си иска в държавата. Втората е, че усеща, че властта му се изплъзва и насъсква електората си...

- По-скоро е първото. Досега наистина е правил каквото си иска. Не случайно повтаря аз съм властта , аз, аз... и сам определя себе си като бацил, проникнал навсякъде.

- Но и в БСП се чуват гласове против поведението на Доган. Румен Овчаров каза в Търговище, че ДПС им е опонент.


- Да, а в същото време Румен Петков в Плевен приемаше с благодарност подкрепата на ДПС на изборите! Цинизмът на БСП стигна дотам!

- Дайте някои примери за икономическа обвързаност между ДПС и БСП, общи обръчи от фирми или кръгове, които източват бюджета?

- Например дадоха на Ирена Кръстева няколко сгради в центъра на София. Погледнете вестниците и телевизиите й – те са изцяло партийни – в подкрепа на БСП и ДПС и изцяло против ГЕРБ.
Вземете заменките – 40 000 дка земи край морето, заменени за гори в най-тъпите места на България срещу жълти стотинки. Ами това, че върнаха Вълка в софийския боклук и чрез националния кризисен щаб му наляха маса пари. Дори имаха наглостта да вкарат на първо четене в парламента закон, който беше спрян от Брюксел. Явно затова могат да си позволят скъпа предизборна кампания.

- Какво? Клиповете с брадвите на израелската фирма ги плаща Вълка?


- Най-вероятно. Аз не мога да си обясня иначе изключително скъпата кампания на БСП.

- Те ще кажат, че е от субсидията.


- Да-да, тя тази субсидия да не е безгранична. Аз се надявам Сметната палата да направи проверка и всичко да излезе наяве. Това са с месеци най-различни скъпи клипове по телевизиите, по радиата... Все от субсидията ли?

- Други примери за източване на бюджета?


- Погледнете приятелския кръг на Станишев – всички получават заплати по 8-10 хил. лв. от бордовете на държавни фирми - Информационно обслужване, РВД (Ръководство въздушно движение), НЕК, Булгартабак и още доста...

- Известно е, че говорителката на БСП Корнелия Нинова е „на ясла” в Булгартабак, съветникът Азер Меликов – в Информационно обслужване, съветникът Ивайло Данаилов – в мини „Марица Изток”, съпругът на шефката на правителствения пресцентър Таня Джаджева – в РВД. И други ли има, кажете им имената?


- Нека не ги тревожим няколко дни преди изборите. След изборите ще станат ясни всички.

- Казват, че и вие след изборите ще си доведете приятелски кръг на държавна ясла. Че като вземете властта, ще облагодетелствате банката и фирмите на Цветелина Бориславова...

- Покажете ми един път, откакто съм кмет на София, някоя нейна фирма или банката да е била облагодетелствана. Тези неща ги измислят същите тези хора около Станишев, дето пускат и клиповете с брадвите.

- Имало фирми, които почти били фалирали и чакали да вземете властта, та да си оправят положението...

- Вярно, че има много фирми, които са докарани до фалит от сегашното управление. Надявам се да можем да им помогнем да си стъпят на краката. Но привилегии няма да има за никого.

- Свързват името ви с емблематични мутри от началото на прехода, имаше публикация в американско списание...


- Това е като парламентарната комисия за Сретен Йосич, която накрая се разпадна. Какво установи тя? Че Йосич е арестуван и екстрадиран по мое време! Всичко, с което се опитват да ме очернят, не само че не пречи на доверието на българския народ в мен, а напротив – увеличава го. Това доведе до още по-голямо доверие към мен и в европейските институции. Не случайно съм канен на всички срещи на върха в Европа. Така че черният пиар не им свърши работа, точно обратното. Нали ако имаше и най-малкото нещо против мен, а те не могат да намерят, защото няма, щяха да го извадят. И сега съчиняват лъжи. Не минават! Ето, банката на ЕС - европейската инвестиционна банка дава стотици милиони левове на София без гаранция. Това е прецедент - ние сме единствената община в Европа, която е получила пари без гаранция. В същото време на Станишев един по един му спираха фондовете заради корупция... Така че, когато фактите говорят, и боговете мълчат... Къде е сега Бриго Аспарухов с папките, дето ги вадеше по телевизията, като че в тях има нещо. Нищо няма!

- Говори се също, че около вас чака група олигарси да докопат парче от баницата, когато вземете властта...


- Да сте чули името на един олигарх да се спряга около мен? Да е получил един от тях нещо от София? Хайде да видим! Аз не съм дал нито една софийска сграда, а Станишев даде на Ирена Кръстева три държавни.

- А вие откъде вземате пари за предизборната кампания? Само от заложените къщи ли?

- Да. Аз си заложих къщата в Банкя, Цветанов си заложи апартамента и Краси Велчев си заложи къщата. Като станем парламентарна партия и си получим субсидията, ще си върнем кредитите.

- Стигат ли ви тези пари?

- Да. ГЕРБ е с най-евтината предизборна кампания. Само напоследък пускаме клипове, и то с цел да видят хората номера на бюлетината. При нас няма брадви, няма плашила, няма напразни обещания по няколко пъти на вечер по телевизията.

- Как ще изкорените политическата корупция?

- Строг контрол на институциите и никакъв политически натиск. Когато няма политически натиск, а има политическа воля за справяне с корупцията, институциите ще си вършат работата.

- Нека дадем все пак конкретен пример. Когато станете министър-председател и се понесе слух за някой ваш министър, че е корумпиран...

- Веднага ще бъде свален и предаден на прокуратурата и съответните служби за разследване. Аз съм предупредил всички наши експерти, че така ще бъде. И никакво връщане в партията повече.

- Досега като стане такова нещо, премиерите винаги казват, че има компетентни органи, те ще разследват, ако се докаже...

- Казах вече – вън. И повтарям – никакво връщане в партията на някакви постове. Няма да правя като Станишев с Румен Овчаров, Румен Петков, Делян Пеевски – свалят ги, пък после ги слагат на високи постове в партията, сега стават водачи на листи и т.н.

- Така ли ще върнете доверието на Европа и съответно парите?

- Да. Като накараме институциите да работят. И второ – с личности, на които ЕС има доверие. Като Румяна Желева например. Тя бе избрана от групата на ЕНП – най-голямата група в Европарламента, за зам.-председател.

- Досега казвахте, че държите на 50% плюс 1 глас и след това ще правите коалиция. В петък в „Панорама” Цветан Цветанов каза, че дори да нямате абсолютно мнозинство, ще направите коалиция...


- Нека да изчакаме резултатите от изборите, да видим какво е разположението на силите и тогава ще коментираме този въпрос.
Вече сме казали, че с партията от тройната коалиция няма да правим правителство.

- Но със Синята коалиция – да...

- Ами ние не можем да кажем - не искаме и с тях, всички сме членове на ЕНП... Сега обикаляме страната и разясняваме на хората, че трябва да гласуват, при една висока избирателна активност ще отпадне въпросът за мнозинството.

- Спомням си, че преди кметските избори отидохте на гроба на майка си преди гласуването. Тя ли е най-важният човек в живота ви?

- Да, тя е. (Млъква.)

- Мълчите, явно не искате да кажете нищо за личния си живот.

- Нищо няма да кажа, да.

- Кой лае на двора? Борко Втори?


- Да, Борко Първи почина. Сега при мен живеят Борко Втори, Мечо и Арес. Имам и една ловджийска кучка – мъничка, много сладка – Ранда. Гонче. Подариха ми я за рождения ден приятели. Няма да ви кажа кои. Много е готина. Толкова е сладка, че ще си я отгледам и като порасне, ще я давам на приятели да я водят на лов.

- Кой ги разхожда, кой ги храни?


- Един братовчед ги гледа основно, аз от пет години нямам много време за тях.

- А сестра ви помага ли ви?

- Да, откакто съм контузен, често идва. (В този момент влиза човек с чанта, Борисов му казва: „Докторе, влизай и се разполагай, ей-сега ще бием инжекцията!”)

- Обезболяващи инжекции ли ви слагат?

- Не, оздравяващи за глезена.
http://www.blitz.bg/news/article/56398


Тагове:   интервю,


Гласувай:
1



1. ka4ak - Винаги в "жълтите" издания се казва почече!
20.07.2009 15:24
За това и тиражите са им по високи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13054187
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930