Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2009 11:11 - Балотаж между ГЕРБ и ДПС на изборите в Пловдив
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 766 Коментари: 0 Гласове:
0



Кметът на район „Източен” в Пловдив ще бъде определен на балотаж следващата събота, след като на вчерашните частични местни избори нито един от 8-те кандидати не премина границата от 50 %.

Общата избирателна активност в района е 20,93 %, а това е двойно по – ниска активност, отколкото на местните избори през 2007-ма година.

На балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Петър Петров и кандидатът на ДПС Яшар Асан. Само 829 гласа е разликата в гласовете, дадени за двама. 3 963 избиратели са гласували за кандидата на ГЕРБ Петър Петров, срещу 3 134 гласа за Яшар Асан от ДПС, равняващи се на 33 %.

Кандидатът на БСП Севдалина Петрова е събрала 972 гласа. За кандидата на „Атака” Велизар Ченков са гласували 614 избиратели. Кандидатът на ВМРО, ЗНС, ЕНП Илко Раев е подкрепен от 526 гласоподаватели. Независимият кандидат Юсмен Камбер събира 232 гласа, а за кандидата на ДРОМ Димитър Дживизов са гласували 21 души. Най - малко гласове – едва 17, е събрал Цветан Георгиев от Български бизнес блок.

Скандал беляза вчерашния изборен ден. В ОИК – Пловдив са постъпили две жалби и един сигнал. Сигналът е бил за груби нарушения на изборното законодателство. След намесата на ОИК е незабавно отстранен от Секционната избирателна комисия.

ОИК отхвърли жалба, внесена БСП, според която дъщерята и съпругата на кандидата на Герб за кмет на район „Източен” Петър Петров са съответно председател и секретар на Секционни комисии, но от квотата на ДПС. Според жалбоподателите ставало въпрос за конфликт на интереси и грубо нарушение на изборния закон, което дава основание дори за касиране на частичните избори. Според председателя на ОИК Георги Илчев, мотивът да се отхвърли жалбата е липсата на законово основание за нея, както и отсъствието на подобен казус в изборното законодателство. По случая областният управител и лидер на ГЕРБ Иван Тотев обясни, че двете жени са били изтеглени от списъците още в четвъртък, след като от партията му разбрали, че от ГРАО са ги вписали в квотата на ДПС. В прессъобщение обаче, общинската служба отрече да е допусната грешка при вписванията. Оттам обясниха, че в подадените от ДПС документи наистина се съдържат имената на Румяна и Мария Петрови като членове на 67-ма и 69-та секционни комисии. Репортерска проверка установи, че в изборния ден нито едната от двете жени не е била в секциите, а за секретар и председател за сложени други лица.

Втората жалба е подадена от партия „Атака” и касае публикация във вестник „Марица” от петък - 23-ти октомври, определен за ден за размисъл. Според жалбоподателите материалът отразява предизборна проява на един от кандидатите и по този начин се явява недопустима агитация. ОИК определя тази жалба за основателна и решението е медията да бъде санкционирана. Предстои ОИК да издаде акт за установяване на нарушението. След това преписката ще бъде изпратена до областната управа, откъдето трябва да се издаде наказателно постановление. Наказанието за вестника е глоба, но размерът й ще бъде определен според преценката на областния управител.

Няма постъпили други сигнали за нарушения, няма сигнали и до полицията и прокуратурата. 46 830 имаха право на глас много малко обаче от тях отидоха до урните.

Балотажът в „Източен” е в събота – 31-ви октомври, по същите правила.


Тагове:   Пловдив,   ДПС,   столипиново,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13060989
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930