Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 23:26 - Силовите министерства в критично финансово положение
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0МВР е в критично финансово състояние. Дължим 65 милиона лева. Дейността ни е затруднена. Никога не съм си представял, че наследството е толкова тежко. Това съобщи покрусеният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в сряда, няколко часа след като колегата му Николай Младенов, който отговаря за отбраната, съобщи как 100 млн. лв. от бюджета на неговото ведомство били авансово усвоени за предизборни цели и сега няма с какво да се плащат заплати.

Новините за окаяното положение на двете министерства, отговарящи пряко за сигурността, бяха обявени докато парламентът гласуваше на второ четене бюджета за 2010 г. В него парите за отбраната са драстично съкратени. МВР получава 25 млн. лв. повече в сравнение с тази година, но като цяло ще трябва да осигурява издръжката на две ведомства, тъй като взе под "шапката" си бедствията и авариите. В същото време статистиката показва, че България все още е страната в ЕС с най-много полицаи на глава от населението.

Цветанов каза, че МВР дължи 23 млн. лева за вещево доволство за 2009 г., 15 млн. лева за обезщетения на съкратени и напуснали служители, 2.2 млн. за възнаграждения на вещи лица, 2.7 млн. лева за храна, 0.3 млн. за медикаменти, 4.4 млн. за електроенергия, 1.9 млн. за гориво, 6.1 млн. за данъци към общини и акцизи, а 8 млн. за други текущи разходи.

МВР едвам се избегнало резила да остане без ток. За тази цел миналата седмица по спешност са били платени 1.5 милиона лева.

Министърът увери, че въпреки кризата полицаите няма да бъдат лишени от социалните си придобивки и ще си получават заплатите на време. Посочи, че след срещата си със синдикатите в МВР, финансовият министър е бил убеден, че служителите на реда трябва да пътуват безплатно в градския транспорт.

Шефовете на МВР са се договорили със синдикалните организации вещевото доволствие за тази година да бъде изплатено най-късно до 15 януари 2010 г. Това трябваше да стане през април т.г.

Цветанов добави, че МВР не може да си вземе от парите от БДЖ за охрана и противопожарна дейност. Железниците дължат на полицията 14 милиона лева.

Не бих казал, че МВР е фалирало, но е в тежко финансово състояние. Надявам се с помощта на държавата да излезем от тази тежка криза. Важното е, че чертаем стъпките да бъдем много по-ефективни, заяви Цветанов.

В заключение той посочи, че 40-те млн. лева, отпуснати на МВР от бюджетния излишък през 2008 г., са изхарчени неефективно от предишното ръководство.

Сто млн. лева изхарчило авансово МО с предизборна цел

Същото заяви и министърът на отбраната Николай Младенов след срещата си с президента. Фалитът на военното министерство е подготвен умишлено от предишното му ръководство, което в началото на годината със съгласието на финансовото министерство е изтеглило авансово голяма част от месечния лимит за харчене за май, август, септември, октомври и ноември в размер на около 100 млн. лева, заяви Младенов.

Той обясни, че авансовите средства са били поискани за вноските по договорите за модернизация на армията, но всъщност са били изхарчени за "всичко, което предното ръководство на министерството е смятало, че ще помогне да се спечелят изборите".

"За съжаление това, което е записано като мотиви за искания за допълнителния лимит в началото на годината към МФ, тоест плащането на новите транспортни самолети, хеликоптери не е било извършено, от което допълнително са настъпили вреди за държавата", каза Младенов.

По думите му "явно с ясното съзнание, че предстоят избори през лятото", бюджетът на МО е бил пренасочен в първата половина на годината и изхарчен.

"В продължение на няколко седмици в мен се появи съмнението, че не е само финансовият министър Симеон Дянков виновен за това, че не ни привежда достатъчно пари всеки месец. Когато се направи сметката, тя не излиза така. Започнахме много сериозна документална проверка и накрая стигнахме до тези писма с искания до МФ за авансови средства. Това е първото доказателство, което намираме защо нямаме пари", обясни Младенов.

Той съобщи, че очаква от президента подкрепа за непопулярните мерки, които ще бъдат предприети за оздравяването на системата.

"Не смятам, че президентът е знаел за тези неща до този момент. Длъжен съм да го информирам, защото отговорността на върховния главнокомандващ и министъра на отбраната е изключително тежка", посочи Младенов.

Плащанията на заплати и обезщетения в системата са застрашени, но може би със забавяне, те ще бъдат реализирани, продължи министърът.

Ден по-рано стана ясно, че МО изпитва сериозни трудности да осигури средствата за заплати на военнослужещите, обезщетенията при пенсиониране и плащанията на доставчици.

Въпреки че президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България отдели сериозно внимание на данъчните облекчения върху ипотечните кредити на младите семейства, до момента не бе взел отношение по трагичното положение в Министерството на отбраната.

След срещата от президентството съобщиха, че държавният глава е "споделил изразената тревога и припомнил, че за първи път се налага да се коментират толкова ограничени средства за отбрана".

"Когато отидох при върховния главнокомандващ, той ме гледаше с празен поглед, а премиерът ми каза – това не може да е вярно", разясни ситуацията военният министър.

Самият той, когато разбрал ясно какво е действителното положение в министерството, се почувствал така, все едно "някой да ти удари юмрук в стомаха и да ти извади въздуха".

Президентът до момента не е повдигал публично въпроса за евентуални злоупотреби и източване на системата на отбраната по време на предишното ръководство на министерството.

Първанов влезе в спор с бившия министър на отбраната Николай Цонев – вече клиент на прокуратурата, но за закона за отбраната, който в първоначалния му вид орязваше част от правомощията му на върховен главнокомандващ. Впоследствие бившият министър на отбраната съобщи още, че новият началник на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов е бил кандидатура на президента, докато той е настоявал за друго име.

В сряда бившият военен министър Николай Цонев излезе с позиция, според която изнесената от Николай Младенов информация представлява "свободни съчинения". Според него изявлението, че са похарчени сто милиона лева предизборно е "груба и безотговорна лъжа". Цонев твърди, че парите за заплати и командировъчни за мисии са осигурени за цялата година и не са изразходвани и е готов на открит дебат по темата.

Младенов разчита на оптимизация на администрацията и собствени приходи
Военният министър Николай Младенов съобщи от парламентарната трибуна, че предстои реформиране на системата на отбраната.

Задачите на въоръжените сили ще бъдат преформулирани, ще се преразгледа модернизацията на армията и управлението на ненужните армейски имоти и почиваната база на министерството.

Предстои и оптимизация на администрацията, като идеята е броят на чиновниците да падне до 2% от числеността на армията.

Младенов посочи, че трябва да се преосмислят и поетите ангажименти в НАТО и ЕС. "През последните години се е наложило тенденция всеки да ходи в Брюксел и да обещава каквото и да е. Поети са много ангажименти, които не могат да бъдат изпълнени", посочи Младенов.

Според него е неизбежно прекратяването или предоговарянето на много от договорите за модернизацията на армията. По-рано тази седмица Младенов съобщи, че до края на годината министерството ще натрупа дългове за 350 млн. лева, като основна част от тях са свързани с дължимите средства по големите договори от модернизацията на армията.

Предстои да бъде изготвена и стратегия за управлението на имотите с отпаднала необходимост и при възможност министерството ще се освободи от тях.

Друг приоритет ще бъде приватизацията или смяната на формата на управление на голяма част от почивната база.

"Управлението на имотите за почивка е един от най-дълбоко вкоренените източници за съмнения за корупция", посочи Младенов.

Източник: Медиапул
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13276730
Постинги: 10474
Коментари: 5012
Гласове: 37071
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031