Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2010 20:12 - България остава транзитна страна за трафика на наркотици, смята Държавният департамент
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 636 Коментари: 1 Гласове:
0



България е транзитна страна за трафика на кокаин и хероин и е уязвима за нелегалните потоци от наркотици, хора, контрабандни стоки и пари. Това се посочва в доклад на Държавния департамент на САЩ за контрола над наркотиците, разпространен във вторник.

В документа се подчертава, че България продължава да бъде предимно транзитна държава за трафика на хероин, пренасян нелегално от Югозападна Азия за Европа, и за прекарване на използвани за производството на хероин химикали за Турция и Афганистан. През България се пренасят нелегално също кокаин и марихуана.

Най-използваният наркотик в България е канабисът, следван от синтетичната дрога. Миналата година употребата на хероин се е задържала на постоянно ниво. Според експерти броят на употребяващите хероин е бил между 20 000 и 30 000, сочи докладът.

По-нататък в него се казва, че в България се произвеждат някои видове синтетични наркотици, включително амфетамини,  предназначени за вътрешния пазар и за износ в Турция и Арабския полуостров.

Според Държавния департамент избраното през юли миналата година българско правителство е предприело засилени мерки за борба с организираната престъпност и трафика на наркотици. Сред тези мерки е приетата петгодишна Национална стратегия за контрол на наркотиците и създаването на специализирани звена за борба с корупцията и организираната престъпност.

Докладът отбелязва извършените реформи в митниците и уволняването на 104 неквалифицирани или корумпирани служители, както и предложените от управляващите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да улеснят събирането на доказателства, да ускорят съдебните процедури и да затворят пролуките в законодателството.

В документа се отчита, че между юли и октомври 2009 г. митническите служители са иззели 860 кг наркотици, докато от януари до юни иззетото количество е било 160 кг.

Държавният департамент отбелязва, че въпреки напредъка борбата срещу трафика на наркотици е затруднена поради липсата на финансиране и техника, поради корупцията и прекалено формализираните съдебни процедури.

Според доклада корупцията продължава да бъде най-сериозната пречка за правосъдието и прилагането на закона. Изтъква се, че въпреки някои реформи съдебната система като цяло не се ползва с доверието на обществеността.

Данните показват, че единственото незаконно отглеждано наркотично растение в България е канабисът, който се използва най-вече за домашна консумация. Отглеждането на културата е основен източник на допълнителни доходи за пенсионери в някои райони в югозападната част на страната. Производството на синтетична дрога в България е намаляло напоследък заради пренасочване на нелегалните лаборатории към Турция, Сирия, Ливан и Армения, а от януари до ноември 2009 г. българската полиция е разкрила пет подобни съоръжения, посочва документът.

В заключение Държавният департамент отбелязва, че новото българско правителство проявява политическа воля за борба срещу големите престъпни мрежи и предприема съдебни действия срещу корупцията по висшите нива на властта. В доклада се казва, че САЩ ще продължат активно да помагат на България в усилията й в тази насока. Изразява се увереност, че увеличаването на международната подкрепа и ангажимент за прилагането на закона и за промени в съдебната система ще насърчи извършването на реформи.



Тагове:   България,   наркотици,


Гласувай:
0



1. zaw12929 - Войниците на департамента охра...
04.03.2010 22:42
Войниците на департамента охраняват производството и износа от Афганистан, а пак от тази държава си го поръчват и консумират. Те са организатори на престъпността
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13053290
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930