Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2010 09:03 - Кризата в Гърция повлича и България към дъното
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 558 Коментари: 0 Гласове:
0



Банките в България, страната с най-нисък бюджетен дефицит в ЕС, може да потънат, завлечени от фискалните грехове на съседна Гърция, пише агенция "Блумбърг"  в понеделник, цитирайки рейтинговата агенция "Фитч" (Fitch) и консултантската компания "Капитал Икономикс".

Почти една трета от банките в България са подразделения на гръцки банки, казва Блумбърг (една трета от банковия пазар в страната ни - б. ред.) като Националната банка на Гърция, "Алфа банк" и др. Разходите им за финансиране скочиха, след като страната приключи годината с бюджетен дефицит от 12.7%, кредитните рейтинги се смъкнаха, а облигациите на страната са най-ниско оценяваните в еврозоната. Мерките, предприети от гръцкото правителство, ще навредят на печалбите и капиталите на банките. Това на свой ред ще доведе до финансова нестабилност, която ще се разпростре на Балканите, заявяват анализатори, цитирани от агенцията.

"На-вероятният канал за пренасяне на гръцките проблеми в други страни от Югоизточна Европа са чуждестранните поделения на гръцките банки", коментира пред Блумбърг Марк Йънг, анализатор на банковите пазари в развиващите се икономики при Фитч. "Всякакви проблеми с финансирането или ликвидността за гръцките банки ще се отразят върху дейността на дъщерните им компании в чужбина", смята Йънг.

"Подозираме, че финансирането на дъщерните компании ще става все по-трудно през годината. Дори и гръцките банки да оставят без промяна краткосрочното финансиране на звената си, по-големият риск е, че рецесията принуждава банките майки - както гръцките, така и тези от Западна Европа като цяло - да намаляват експозициите си в Източна Европа", казва Нийл Шиъринг, експерт за развиващите се пазари в Европа към Капитъл Икономикс.

Кредитният рейтинг на водещи гръцки банки бе намален от трите големи международни рейтингови агенции – "Фитч", "Стандарт енд Пуърс" и "Мууди"с". Това означава, че банките майки ще трябва да пестят средства за пазара у дома и няма да могат да прехвърлят средства към клоновете си като Обединена българска банка, собственост на "Националната банка на Гърция", и Юробанк И Еф Джи, които само частично се финансират чрез депозити.

Гръцките банки контролират около 30% от банковия пазар у нас. Гръцката национална банка е собственик на ОББ, а Пощенска банка е собственост на Юробанк. Дъщерни дружества в България имат още "Пиреос" и "Емпорики", която е част от френската група "Креди агрикол". Алфа банк е регистрирала бизнеса си в България като клон.

Румъния, в която около 12% от банките са гръцка собственост, също е изложена на риск, предупреждават от Фитч.

Икономиката на Гърция ще се свие с поне 4% през 2010 г., предвижда Кристиан Келър, икономист в инвестиционната компания "Барклис Кепитъл".

България, която изнася 10% от продукцията си за Гърция, ще пострада дори от по-сериозна рецесия от тази в южната й съседка, член на еврозоната, смятат от Фитч.

Икономическият ръст на Балканите ще се размине с официалните прогнози и публичните финанси ще бъдат засегнати, което пък ще се отрази негативно на кредитните рейтинги, казват от Фитч.

Българската икономика ще регистрира ръст от 0.3% тази година, според правителството, но агенцията смята, че ще има спад, вместо нулев растеж.

От "Блумбърг" уточняват, че от 1 февруари страната ни е прекъснала взаимодействието си с Фитч и вече не иска да бъде оценявана от агенцията.

Часове по късно агенцията за кредитен рейтинг "Муудис" предупреди в свой доклад за опасност за банковата система на България.

Относно България, където има силно присъствие на гръцки банки, "Муудис" предупреди, че е поставил на преразглеждане кредитната способност на банковата система с перспектива за понижаване на рейтинга.

Пред същата опасност са поставени и португалските банки заради бюджетните проблеми на страната, се посочва в друг доклад на рейтинговата агенция. Последният доклад предизвика по-голямо безпокойство на пазарите, тъй като извади на преден план опасността "гръцката криза" да се предаде и на други икономики в еврозоната.



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13050682
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930