Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2010 12:41 - Предлагат морски офицер за шеф на военното разузнаване. Първанов научил от медиите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 882 Коментари: 0 Гласове:
0



Правителството официално предложи на президента Георги Първанов в сряда да издаде указ за назначаването на комодор Валентин Гагашев за шеф на военното разузнаване и повишаването му в звание "контраадмирал". Предложението идва след като върховният главнокомандващ отхвърли по-рано първото предложение на военния министър Аню Ангелов за наследник на ген. Пламен Студенков в Служба "Военна информация" към МО – Динчо Карамунчев.

В сряда Аню Ангелов съобщи, че все още не е получил отговор от държавния глава дали приема и новата кандидатура, въпреки че е бил информиран по-рано.

"Има презумпция, че мълчанието понякога е знак за съгласие", предположи Ангелов.

Той каза, че не е изчакал приключването на съгласувателната процедура, тъй като следващото заседание на Министерския съвет ще бъде на 25 или 26 август, а новият шеф на военното разузнаване трябва да поеме поста на 1 септември. Той обясни още, че задължението за предварително съгласуване с президента не е регламентирано в Конституцията или в Закона за отбраната, а на основа член от Устройствения правилник на Министерския съвет.

"Щом Министерският съвет взе решение да приеме това предложение означава, че той се е съгласил с невъзможността да се изчаква до 26 август", каза Ангелов.

Миналата седмица министърът сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която никой не може да влезе дори и ДАНС. Ангелов обясни, че е предложил за поста външен на разузнаването човек, а бившия началник на службата ген. Пламен Студенков държал вътрешен на службата човек да заеме поста.

Според неофициална информация пък отхвърлянето на Динчо Карамунчев се дължи на лошите му лични отношения с началника на кабинета на президента и бивш началник на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Миналата седмица Ангелов съобщи, че се "надява", ако и второто предложение бъде отхвърлено от президента, решението му този път да бъде мотивирано. 

Комодор Гагашев за последно бе началник щаб на НАТО в Скопие. Завършил е корабоводене във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров”, Военноморската академия "Гречко” в Русия и Военноморския колеж "Ню Порт” в САЩ.

По кадрови въпроси военният министър Аню Ангелов и президентът Първанов се разминаха още преди висшите назначения в армията около Гергьовден. Тогава Ангелов отказа да приеме повишаването в длъжност на Николай Николов, съветник на президента по военната сигурност. Впоследствие Първанов обяви, че ще пусне указите и определи скандала като "малко измислен”.


Президентът разбрал от медиите за новия шеф на военно разузнаване


Държавният глава разбра от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов директор на служба “Военна информация”, за което президентът не е давал съгласие в предвидената процедура.

 Очаква се предложението на МС да бъде получено в президентската администрация. В тази връзка Прессекретариатът е упълномощен да даде необходимата информация за хода на събитията и за принципната позиция на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили.

През април-май 2010 г. президентът е подкрепил становището на Съвета за отбрана и предложението на самия министър новият началник на служба “Военна информация” да бъде от състава на самата служба. Тогава е постигнато съгласие и за офицера, който да наследи сегашния началник. Президентът продължава да смята, че принципът на приемственост е работещ за такава служба, чиято дейност се оценява високо от партньорските служби. Тази своя позиция президентът е обосновал и пред премиера.

Преди 20 дни министър Аню Ангелов направи предложение в 10 позиции за кадрови промени във Висшия военен състав. Президентът даде съгласието си по девет от тях и върна предложението за нов ръководител на служба “Военна информация”, което се разминаваше с предишното, основано на съгласие. Без да чака официалната позиция на президента, министърът прокарва ново предложение през Министерски съвет, (което поразително напомня действията на един бивш министър относно дипломатическите назначения).

Острата реакция на Президентската институция е предизвикана преди всичко от твърдението на министъра, че задължението му за съгласуване не произтича от конституцията и законите, а от Устройствен правилник на Министерски съвет.

Конституцията не е обширно четиво и е добре министърът да се запознае с нея и особено с чл. 100, ал. 2, където е записано, че Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерски съвет, т.е. президентът като върховен главнокомандващ назначава, а не приподписва като деловодител решението на МС.

Очевидно министърът грубо е подвел Министерски съвет и се опитва да заблуди обществото.

Решението си по случая държавният глава ще вземе след като направи събеседване с кандидатите, каквато е неговата практика при кадрови назначения.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13052536
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930