Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 11:02 - "Форбс": Мишел Обама е най-влиятелната жена в света
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1462 Коментари: 0 Гласове:
1



Първата дама на Америка е най-влиятелната жена в света, като измества от водещата позиция германския канцлер Ангела Меркел, слязла на четвърта позиция.

image

Мишел Обама е направила впечатляващото изкачване с 39 позиции. Между тях на второ място застава Ирен Розенфелд (шефът на "Крафт Фуудс") и известната медийна звезда и предприемач Опра Уинфри.

Това заключава американското списание "Форбс" в годишната си класация на стоте най-влиятелни жени в света.

Редакторите са решили, че през изминалата година госпожа Обама се е включила в няколко заслужаващи адмирации кампании - включително за правата на жените и здравословната храна за децата в училище - и заслужава признание на уникалната комбинация от стил и политическа активност.

"Модна икона и атлетична майка на две деца, тя е днешната Жаклин Кенеди с диплома за юрист от Харвард и усет за живота от улиците на Южен Чикаго", продължава списанието.

Друга първа дама, която не слиза от кориците на списанията - Карла Бруни-Саркози, е успяла да се добере до 35-о място. На 53-о място е още една влиятелна съпруга на политик - Мария Шрайвър, първата дама на щата Калифорния, съпруга на губернатора Арнолд Шварценегер и член на клана Кенеди.

Британската кралица е на 41-а позиция, с една нагоре спрямо 2009г., заради речта й пред ООН, която направи впечатление в САЩ. Топ моделът Хайди Клум обаче е обявена от "Форбс" за по-влиятелна от Елизабет Втора, защото заема 39-о място.

Иначе в цялата класация има само още три британки: Синтия Каръл (шеф на минната компания "Англо Америкън") на 14-о място, Марджъри Скардино (шеф на "Пиърсън") - на 63-о, и Анджела Арентс (шеф на модната къща "Бърбъри") - на 97-о.

Жените от шоу-бизнеса (общо 4) доминират в Топ-10 над тези от най-високите места в корпорациите и политиката (по 3):

1. Мишел Обама, първа дама на САЩ
2. Ирен Розенфелд, главен изпълнителен директор на "Крафт Фуудс"
3. Опра Уинфри, тв водеща и медиен магнат
4. Ангела Меркел, канцлер на Германия
5. Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩ
6. Индра Нуи, главен изпълнителен директор на "ПепсиКо"
7. Лейди Гага, певица и шоу звезда
8. Гейл Кели, главен изпълнителен директор на австралийската "Уестпак"
9. Бейонсе Ноулс, певица, шоу звезда и моден дизайнер
10 Елън ДеДженийрс, водеща на сатирично ток шоу.

Мойра Форбс, издател на класацията, коментира: "Чрез своята власти  влияние жените в нашата класация формират голяма част от дневния ред на обществото и се превърнаха в динамичен катализатор на значими промени по света. Те изградиха компании брандове - понякога по нетрадиционен начин - и прекосиха бариерите между половете в сферата на търговията, политиката, спорта, медиите и културата като повлияха върху живота на милиони, а понякога и на милиарди, хора."

Сред имената извън англо-саксонския свят се забелязват заемащата 24-о място Ан Ловержон (шеф на френския енергиен гигант "Арева"); сингапурката Хо Чинг (шеф на Темасек холдинг") на 30-а позиция; испанката Ана Патрисия Ботин (ръководител на банковата група "Банесто") на 38-а; френският министър на икономиката Кристин Лагард - на 43-а, Марина Берлускони (председател на борда на медийната компания "Мондадори" и на инвестиционната компания "Фининвест") на 48-а и туркинята Гюлер Сабанджъ (председател на борда на "Сабанджъ холдинг") на 52-а.

Бразилката с български корени и водещ кандидат за президент на страната Дилма Русеф е на 95-о място. Любопитно е, че в класацията освен няколко жени-президенти има представителки на други възхождащи световни сили като Китай Индия, но нито една дама от Русия.


Тагове:   Мишел Обама,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13049928
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930